Сила інновацій. Олександр Кардаков створює miltech-розробки, що посилюють оборонний сектор України. Як вони працюють
Категорія
BrandVoice
Дата

Сила інновацій. Олександр Кардаков створює miltech-розробки, що посилюють оборонний сектор України. Як вони працюють

Олександр Кардаков – ІТ-бізнесмен, автор новітніх miltech-розробок, засновник Octava Defence та голова наглядової ради Octava Capital. Вже понад 20 років він займається розробкою та виробництвом спецтехніки, а також створив низку успішних знакових ІТ-компаній, як-от: «Датагруп», «Інком» і «Мегатрейд»

Проєкти Олександра Кардакова вистояли під час багатьох випробувань та криз і продовжують розширюватися сьогодні. Протягом двох десятків років підприємець акумулює у своїх бізнесах потужний досвід й експертизу фахових інженерів, збираючи сильну, енергійну команду. Тому коли після початку повномасштабного вторгнення в Україні постала потреба у miltech-інноваціях, Кардаков зміг за короткий час розгорнути розробку та масове виробництво таких продуктів.

Чимало з них уже довели свою ефективність як на фронті, так і в тилу, в захисті об’єктів критичної інфраструктури. Forbes BrandVoice розповідає про ті з розробок, про які можна говорити публічно.

Олександр Кардаков

Олександр Кардаков

засновник Octava Defence та голова наглядової ради Octava Capital, автор miltech-розробок:

«Україна – дуже конкурентоспроможна у галузі military tech на світовому рівні. Протягом останніх років на нашому ринку з’явилося багато стартапів, які мають потужний потенціал у R&D.

Проте чимало їхніх розробок завершуються на експериментальних зразках, так і не виходячи у масове виробництво, здебільшого через нестачу як фінансування, так і професійних інженерів. Фахівці потрібної кваліфікації насправді у дефіциті. Щоб розв’язати цю проблему, ми перерозподіляємо наших інженерів зі своїх інших проєктів. А також інвестуємо у розробку та масштабування продуктів власний капітал, адже це дає змогу не залежати від зовнішніх ресурсів і планомірно рухатися до нашої мети, розвиваючи український miltech-ринок і наближаючи перемогу.

У глобальній перспективі я прагну бачити в Україні розвинений оборонно-промисловий комплекс. Навіть iPhone потрібен не лише чохол, а й справний звʼязок. З військовим сектором аналогічно: все взаємоповʼязано, і тут не має бути хаотичності. Щодо нашого внеску, з міркувань безпеки ми не можемо анонсувати всі нові розробки, проте незабаром ви побачите результати».

«Сфера» – комплексна система для захисту об’єктів інфраструктури

Влітку 2023 року Олександр Кардаков презентував платформу «Сфера» – комплексне рішення, яке обʼєднує радари, акустичні датчики та відеоспостереження. Їх можна встановити навколо будь-якого об’єкта критичної інфраструктури, щоб забезпечити його захист від дронів-камікадзе та інших ворожих повітряних цілей, які пролітають на низьких висотах.

«Сфера» – комплексна система для захисту об’єктів інфраструктури

«Сфера» – комплексна система для захисту об’єктів інфраструктури

«Сфера» працює повністю автоматично: визначає координати польоту повітряної цілі, прогнозує подальшу траєкторію та передає дані підрозділам, які відповідають за знищення загрози. Радіолокація виявляє ворожі дрони на відстані до 30 км, тож у сил ППО й мобільних вогневих груп залишається достатньо часу, щоб їх знешкодити.

«Ймовірність того, що «Сфера» правильно ідентифікує повітряну ціль — понад 90%. При цьому похибка визначення наближається до 0», — ділиться Кардаков.

«Сфера» спроєктована як інтелектуальна основа комплексного захисту об’єктів критичної інфраструктури. «Її можна використовувати як шляхом інтеграції, так і включення до складу інших інтелектуальних систем забезпечення безпеки інфраструктури місцевого, регіонального та національного рівнів», – підкреслює засновник Octava Defence.

FENEK – акустична станція для відстежування загроз

Мережа акустичних станцій FENEK виявляє повітряні цілі за шумом їхніх двигунів. Вона може «почути» проліт повітряних суден (літаків, ракет або БпЛА) на відстані до 4 км. Спеціальні модулі живлення забезпечують автономну роботу станції до 30 годин.

FENEK – акустична станція для відстежування загроз

FENEK – акустична станція для відстежування загроз

На відміну від інших акустичних систем, FENEK використовує не широкосмугові мікрофони, а систему пов’язаних мікрофонних решіток.

Це дає можливість відстежувати як напрямок звуку, так і кут місця, азимут, відстань і тип повітряної цілі. На основі цих даних формується «карта ситуаційної обізнаності», яка оновлюється у реальному часі. Математичні алгоритми й технології штучного інтелекту дають змогу фільтрувати сигнали та відсікати шуми, які не несуть загрози.

«Система успішно відрізняє «Шахед» у небі від звичайного мопеда, який їде дорогою», – пояснює Кардаков.

За його словами, ключові переваги FENEK – мобільність при використанні та ціна. FENEK можна використовувати як у складі платформи «Сфера» для захисту об’єктів інфраструктури, так і окремо, наприклад, для забезпечення громадської безпеки та охорони територій.

Система моніторингу для виявлення ворожої техніки та ДРГ

Комплекс інтелектуального нагляду «ЗІР» – розробка інжинірингової компанії Compass Engineering з групи компаній Олександра Кардакова. Система обладнана оптичним сенсором із 50‐кратним зумом, що забезпечує високу дальність спостереження та чітку картинку. А тепловізійна камера із сучасними детекторами дає змогу визначати ціль незалежно від складних погодних умов і рельєфу місцевості чи густої рослинності. Новітні моделі комплексів оснащені машинним зором задля визначення типу та координат об’єктів. Це суттєво підвищує ситуаційну обізнаність військових і дозволяє вчасно реагувати на ключові загрози із землі, повітря та води. На практиці «ЗІР» активно використовується силовими структурами, зокрема Державною прикордонною службою України для дистанційного виявлення ворожих ДРГ і військової техніки.

Комплекс інтелектуального нагляду «ЗІР»

Комплекс інтелектуального нагляду «ЗІР»

Так, прикордонники у короткий термін розгортають точки моніторингу й керують системою дистанційно, що суттєво підвищує рівень безпеки особового складу.

«Ми вже маємо приклади ефективних дій і результатів роботи на різних ділянках державного кордону», – ділиться Олександр Кардаков.

Наразі є шість модифікацій комплексів «ЗІР». Молодша модель у лінійці ідентифікує людину за 3 км, транспортний засіб – за 9 км. Найпотужніша модель – на втричі більших відстанях.

Електронне посвідчення військовослужбовця

Одна з останніх розробок, яку Олександр Кардаков представив у лютому 2024 року разом зі своєю компанією «Автор» – новітнє електронне посвідчення військовослужбовця. Воно має замінити всі паперові документи, як-от: військовий квиток, посвідчення учасника бойових дій, посвідчення про відрядження, медичну карту, висновок ВЛК тощо.

Електронне посвідчення військовослужбовця

Електронне посвідчення військовослужбовця

Електронне посвідчення забезпечує конфіденційність та безпеку бійців. Захищений чип можна зчитати лише за допомогою спеціального застосунку з двофакторною авторизацією. Так інформація буде доступна, наприклад, медикам, які надають допомогу на полі бою та мають швидко визначити групу крові чи наявність алергії. Проте якщо воїн потрапить у полон, ворог не дізнається зайвого. Картка є багатофункціональною. У захищеній памʼяті чипа можна зберігати персональні електронні ключі й використовувати картку як засіб кваліфікованого підпису, авторизуватися у системах контролю та управління доступом.

«Електронне посвідчення – це не лише персоналізація особи», – кажуть розробники. «Це зброя на інформаційному фронті, яка стане помічником військовослужбовців в умовах виконання бойових завдань і зможе рятувати їхні життя», – наголошує Кардаков.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні