Технології, що змінять хід війни
Категорія
BrandVoice
Дата

Технології, що змінять хід війни

Платформа Brave Inventors створює нову екосистему, де сотні винахідників змагаються за можливість надати армії технологічну перевагу над ворогом

Російсько-українська війна вже стала війною технологій. Саме розвідувальні та атакувальні дрони допомогли ЗСУ відбити ворога від Києва в березні 2022 року. Тисячі БПЛА в режимі нон-стоп передають на командні пункти батальйонів і бригад інформацію про розташування ворога. Дають координати для артилерії, забезпечують точність влучання. Ворога, який переважає чисельністю, Україна може перемогти лише завдяки винаходам та інноваціям – ця ідея вже підтримується і військовими та чиновниками всіх рівнів, і загалом українським суспільством.

З початку повномасштабного вторгнення вітчизняна галузь БПЛА переживає справжній сплеск. У період з 22 лютого 2022 року до армії надійшло тисячі дронів, а загалом було прийнято на озброєння 28 нових моделей БПЛА різних типів українського виробництва. Про це Міністерство оборони повідомило наприкінці липня 2023 року. Серед цих 28 моделей – дев’ять моделей дронів-камікадзе, серед яких три літакового типу, а також шість моделей FPV-дронів.

Займаючи патріотичну позицію, бізнес теж підтримує такий важливий напрям як miltech. Компанія Cosmolot створила новий надзвичайно важливий проєкт для розвитку військових технологій – платформу, де винахідники мають змогу перевірити свої ідеї на практиці. Україна завжди була багата на геніїв, які рухали технічний прогрес людської цивілізації. Розробник космічних ракет Сергій Корольов, творець гелікоптерів Ігор Сікорський, батько та син Патони, які розробили кілька методів електрозварювання – їх винаходами досі користуються у всьому світі. Хто тепер стане новими українськими вченими, винахідниками, геніями, які перевернуть світ? Саме для того, аби дати новий імпульс розвитку технологій, компанія Cosmolot ініціювала проєкт, який назвала Brave Inventors. Вперше цю платформу для винахідників було представлено в грудні 2022 року.

Cosmolot

БПЛА українського виробництва

Перші три-чотири місяці організатори отримували заявки на різні винаходи та вивчали їх за допомогою експертів. Нові ідеї надсилали зі всієї країни майже щодня – з грудня 2022 року до квітня 2023 року було запропоновано понад 100 різних розробок.

Cosmolot допомагає підтримати суспільний інтерес до цього проєкту. А також з часом для кожного винаходу було відкрито можливість донатити. Так кожна ідея проходить перевірку в реальності. Якщо винахід дійсно корисний, якісний та оригінальний – у розробника буде змога втілити його в життя.

Технології, що змінять хід війни /Фото 1

Що це за винаходи?

Передусім – дуже багато різних моделей БПЛА. Але крім цього, дедалі більше винахідників намагаються розробити надійний наземний дрон. Є кілька моделей з різними цілями використання. Це і дрон для бойових медиків, який транспортуватиме пораненого з-під обстрілу, і дрон-кур’єр, який доставить набої для бійців на передовій. І звісно, наземний дрон з кулеметом для знищення особового складу ворога. Згідно з ідеєю, такий робот пересуватиметься на гусеничній базі та матиме на озброєнні кулемет калібру 12,7 мм. Інший варіант такого робота-штурмовика – комплекс на колісній базі з кулеметом 7,62 мм.

Більшість таких розробок ще не проходили випробувань у реальних бойових умовах. Але сам факт того, що подібних ідей з’являється все більше і більше, дає надію, що незабаром українська армія зможе використовувати роботи всюди, зменшуючи ризик для найдорожчого, що у нас зараз є – захисників і захисниць країни в лавах ЗСУ.

Ще один корисний клас розробок, який теж рятуватиме життя воїнів – роботизовані розміновувачі та дрони-сапери. Для щільно замінованих територій біля фронту це надзвичайно корисна та потрібна ідея.

Зараз представники проєкту ведуть перемовини з 10 новими партнерами по цьому проєкту. Це інвестиційні фонди, досвідчені інженери, юридичні компанії. Кінцева мета – дати можливість масштабувати найкорисніші винаходи та налагодити їх виробництво в промислових масштабах.

Cosmolot

БПЛА для ЗСУ

Бомбардувальник без екіпажу

Окремий великий проєкт, який Cosmolot буде втілювати разом з українською компанією UA Dynamics – велика партія ударних дронів Punisher, які мають значно підсилити контрнаступ.

Цей дрон має кілька особливостей і переваг. По-перше, він стійкий для засобів радіоелектронної боротьби ворога. Саме російські РЕБ часто виводять із ладу дрони або навіть перехоплюють їх. По-друге, цей дрон – це справжній безекіпажний бомбардувальник. Він може переносити вибухівку, яка достатньо потужна, аби знищити легку броньовану техніку росіян, підірвати вантажівки, склад боєкомплекту, місця зберігання палива. Радіус вбивчої дії уламків після вибуху – 35 м, це найпотужніша вибухівка, яку зараз переносять БПЛА українського виробництва. Ще одна важлива особливість Punisher – велика відстань, на яку він летить – 40–45 км. Це дає змогу вразити логістику ворога, його тилові підрозділи, залишити передову без постачання боєприпасів. І саме цим допомогти будь-яким штурмовим діям ЗСУ.

Такі дрони давно використовуються на фронті та вже довели свою ефективність. Різні підрозділи ЗСУ постійно публікують відео ефективної роботи Punisher по техніці чи живій силі ворога. Тепер таких дронів буде значно більше – Cosmolot надає 100 млн грн на їх закупівлю. На ці гроші для ЗСУ буде поставлено 50 нових ударних БПЛА Punisher. За весь час існування цього дрона це найбільша партія для фронту. Для компанії Cosmolot – це передусім інвестиція в перемогу.

Ударні дрони в повітрі, дистанційні розміновувачі, нові наземні дрони на гусеничному ходу з кулеметами для підсилення штурмових дій – додайте до цього нову армію морських дронів, які останнім часом успішно атакують флот ворога. Фактично це прямий шлях до створення роботизованої армії, яка кардинально змінить ситуацію на полі бою, допоможе знищити більше ворогів та збереже життя воїнів української армії.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні