Nestlé /пресслужба Nestlé Україна
Категорія
BrandVoice
Дата

Працюємо на розвиток агропродовольчої індустрії України. Як Nestlé завершує рік і що планує в наступному

Які стратегічні плани компанії Nestlé на наступний рік. Фото пресслужба Nestlé Україна

З початком цього року компанія Nestlé розширила перелік своїх пріоритетів: крім захисту людей та підтримки бізнесу в умовах війни почала працювати й над результативністю бізнесу. Також компанія сприяє євроінтеграції України та підтримує гармонізацію системи законів у харчовій галузі відповідно до вимог Євросоюзу. Які стратегічні плани компанії на наступний рік?

Розвиток бізнесу під час війни

Nestlé стала першою мультинаціональною компанією, що оголосила про нові інвестиції після початку повномасштабної війни та розпочала будівництво нової, четвертої, фабрики на Волині, у Смолигові. Розмір інвестицій у нове виробництво становить 40 млн швейцарських франків. Разом з уже існуючою фабрикою у Торчині розширена виробнича мережа на Волині стане європейським регіональним хабом компанії для категорії кулінарних продуктів, що забезпечуватиме постачання продукції на ринок України й на інші європейські ринки. Запуск виробництва на новому майданчику заплановано на ІІІ квартал 2024 року.

Алессандро Дзанеллі

Алессандро Дзанеллі

CEO Nestlé в Україні та Південно-Східній Європі

«Ми також розширюємо виробництво на інших наших фабриках. У середньому ми щорічно інвестуємо близько $20 млн в інновації на наших виробництвах та їхній сталий розвиток. Ми встановили сонячні батареї на нашій Волинській фабриці з виробництва соусів у Торчині – відновлювані джерела енергії забезпечуватимуть до 20% потреб фабрики. Наш план – зробити це також і на інших наших підприємствах у Харкові та Львові»

За перше півріччя 2023 року компанія інвестувала 5 млн швейцарських франків у розвиток трьох своїх фабрик в Україні, зокрема, в закупку та облаштування укриттів на виробництві, придбання нового обладнання та вдосконалення виробничих процесів, модернізацію приміщень, технологічні рішення для зменшення вуглецевого сліду.

Робочі місця для українців

Загалом від початку повномасштабної війни Nestlé в Україні працевлаштувала понад 500 людей, маючи загальний штат у 5500 працівників. Наступного року з відкриттям нового виробничого майданчика на Волині буде створено ще 300–400 нових робочих місць на виробництві. Нова фабрика на Волині підтримає економіку регіону, адже відкриття виробництва і залучення на нього працівників стимулює розвиток підприємництва загалом – відкриваються магазини, будується житло, дитячі садки тощо. Місцева громада отримує податки, які сплачує компанія.

Україна знаходиться в центральній частині Європи, тут працює багато фермерів, і вони виробляють сировину високої якості. Поєднання цих унікальних можливостей із виробництвом демонструє, наскільки важливою є роль України у майбутньому. Коли вона стане частиною Європейського Союзу, багато перепон – а це і бюрократія, і вади податкової системи – буде подолано.

Євроінтеграція харчової галузі

Як компанія з багаторічною потужною присутністю в Європейському Союзі та представництвом у Брюсселі, Nestlé прагне поділитися своїм досвідом та допомогти євроінтеграції України. Компанія тісно співпрацює з асоціацією виробників продуктів харчування та напоїв у Євроcоюзі FoodDrinkEurope, яка має досвід співпраці з Європейською комісією та іншими інституціями ЄС. Марко Сеттембрі, виконавчий віцепрезидент та СЕО Nestlé в зоні Європи, цього року був вдруге переобраний президентом FoodDrinkEurope і приїжджав в Україну для запуску будівництва нової фабрики на Волині.

Барт Вандеватере

Барт Вандеватере

віцепрезидент Nestlé з питань європейських стосунків

«Nestlé, присутня в Україні вже 30 років, твердо вірить у майбутнє країни. Ми готові поділитися нашим досвідом і використовувати наші зв’язки з основними асоціаціями сектору харчових продуктів і напоїв ЄС для подальшої підтримки розвитку агропродовольчого сектору України»

На початку листопада поточного року Єврокомісія офіційно рекомендувала розпочати переговори з Україною про вступ до Європейського Союзу, і вже через півтора місяці очікуване відповідне рішення лідерів країн ЄС було прийнято. Багато підготовчої роботи для вступу саме в харчовій галузі вже зроблено, але, одночасно, залишилося ще немало речей, які потрібно гармонізувати, адже законодавство ЄС постійно вдосконалюється. Система харчової безпеки і загалом харчова індустрія є однією з найбільш гармонізованих до вимог ЄС галузей в Україні. Великим досягненням на сьогодні є те, що майже всі ключові закони, які працюють у харчовій галузі в Україні, вже гармонізовано із законодавством ЄС, зокрема, це закон про якість і безпечність харчових продуктів, про державний контроль у сфері виробництва продуктів харчування, про дитяче харчування тощо. Це відбулося завдяки фаховій спільній роботі великих компаній. Nestlé підтримувала прийняття цих законів через бізнес-асоціації протягом останніх восьми років. Багато роботи вже зроблено, проте залишається важлива частина – забезпечення нормативної бази, необхідної для реалізації цих законів. Це теж дуже важливий, а часом вирішальний елемент, адже інакше механізм не працюватиме.

В Україні важливим є створення системи поводження з відходами. Нещодавно ухвалено закон про управління відходами, але цього недостатньо, адже в харчовій галузі критично важливими є не просто відходи, а саме відходи упаковки, тому наразі компанія очікує на такий закон і у співпраці з відповідними асоціаціями сприяє його появі. Цього року вже досягнуто значного прогресу – створено спеціалізовану організацію, яка займатиметься питаннями перероблення відходів упаковки в Україні.

Варто зазначити, що деякі діючі закони вже відстають від останніх вимог Євросоюзу, бо там уже відбулися оновлення, які у нас не відображені. Тому потрібно постійно слідкувати за змінами та підтримувати гармонізацію системи законів у харчовій галузі.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні