Atmosfera /прес-служба
Категорія
Партнерський матеріал
Дата

Сонячні ЦНАПи. Як громади готуються до відключень електроенергії

Автономні громади: сонячні електростанції та системи резервного живлення для ЦНАПів України Фото прес-служба

Внаслідок ракетних ударів було пошкоджено або зруйновано понад 45% енергосистеми України, що особливо позначається на роботі об’єктів соціальної інфраструктури. Однак запровадження проєктів, спрямованих на використання відновлюваних джерел енергії, змінює ситуацію. Наприклад, у 22 ЦНАПах різних областей України встановили автономні сонячні електростанції (СЕС). Це лише початок і надихаючий приклад для всіх, хто бажає сприяти відновленню та модернізації України та спільно фінансувати проєкти відновлюваної енергетики.

«Автономні громади: сонячні електростанції та системи резервного живлення для ЦНАПів України» – проєкт, який змінює обличчя центрів надання адміністративних послуг по всій Україні. На сьогодні гібридні сонячні електростанції встановлено на будівлях 22 ЦНАПів, включно з шелтером для ВПО з Луганської області. Загалом буде забезпечено сталими адміністративними послугами 30 громад у Дніпропетровській, Вінницькій, Одеській, Волинській та Чернігівській областях, а це 1,5 млн громадян. Проєкт реалізується в межах програми EGAP Фонду Східна Європа за підтримки Швейцарії.

Atmosfera

Сонячні електростанції та системи резервного живлення для ЦНАПів України

Atmosfera

Сонячні електростанції та системи резервного живлення для ЦНАПів України

Попередній слайд
Наступний слайд

«Пріоритет фонду – цифровий розвиток України та рівний доступ до надання послуг задля ефективного врядування і розвитку громад, – зазначає Віктор Лях, президент Фонду Східна Європа. – Тому проєкт фокусувався на тому, щоб люди залишалися на зв’язку і могли отримувати послуги за будь-яких умов».

Сонячні ЦНАПи. Як громади готуються до відключень електроенергії /Фото 1

Віктор Лях, президент Фонду Східна Європа

Одним із критеріїв обрання громад була вмотивованість її представників та можливість технічного впровадження. Фонд обирав ці громади на конкурсах і працював із ними вже не перший рік, тому мав перевірених партнерів, відданих цій справі. Географія проєкту визначена різними моделями роботи: є області з переважно сільським населенням, є Одеса – один великий центр і розподілені сільські території, а є Дніпропетровська область – це здебільшого кілька великих агломерацій.

«Партнерство – рух не швидкий, але системний і сталий. Тому в кожному проєкті Фонду Східна Європа є партнери з бізнесу і органів влади. Досвід говорить про те, що партнерство вигідне, коли люди діляться ресурсами і готові співпрацювати, тому фонд залучає до партнерства тих людей, які мають унікальну експертизу або досвід», – зазначає Віктор Лях.

Цей проєкт реалізується у партнерстві з Atmosfera – бізнесом, який у складні часи не залишається осторонь соціальної сфери. Компанія просуває залучення донорів, готових інвестувати у проєкти в Україні, залучає своїх постачальників, аби вони надавали обладнання у користування безкоштовно, вкладається в інжиніринг, робить безоплатні техобстеження. В Atmosfera вірять, що за умови популяризації впровадження подібних практик серед громад, залучення донорів та відповідального бізнесу такі проєкти будуть ефективними і сталими.

Проєкт принесе чимало вигод громадам. Перша – це громадяни, які залишаються на звʼязку у періоди відключень електроенергії. У ЦНАПі люди зможуть комунікувати з близькими, мати доступ до новин, отримувати сервіси тощо.

Друга – допомога державі, розвантаження її енергосистеми та заощадження бюджету на оплату електроенергії. Одна СЕС потужністю 30 кВт, за оцінками Atmosfera, за 20 років роботи заощадить громаді від 2,5 млн грн.

Третя – екологічний вплив. СЕС потужністю 30 кВт знижують викиди СО2 на 15 т щорічно. Це наблизить Україну до «зелених» стандартів ЄС та збереже довкілля, а отже, до більш безпечного та здорового майбутнього для наступних поколінь.

Олексій Шишканов, керівник напряму сонячних електростанцій для бізнесу компанії Atmosfera, розповідає, що потужність кожної сонячної електростанції різниться від 5 кВт до 30 кВт. Наприклад, на обʼєкті у Вінниці найбільша потужність – 30 кВт, що гарантує дві години роботи на повній потужності за максимального навантаження, або шість годин роботи за навантаження 10 кВт.

Atmosfera

Олексій Шишканов, керівник напряму сонячних електростанцій для бізнесу компанії Atmosfera

На більшості об’єктів, які встановлювалися, потужність становить 5 кВт, і їхнє завдання – забезпечити світлом робочі місця та живлення комп’ютерів. Також додатковий час роботи забезпечує сонце, яке живить фотомодулі і навіть узимку може генерувати близько 1 кВт, чого достатньо, наприклад, для роботи Starlink.

Atmosfera

Потужність кожної сонячної електростанції різниться від 5 кВт до 30 кВт

Технічні завдання є доволі стандартними, основна складність полягала у кількості об’єктів та дедлайні: проєкт має бути реалізовано до початку зими – найстрашнішого періоду з точки зору відсутності електроенергії.

Система не потребує обслуговування: перехід на резервне живлення відбувається автоматично, абсолютно непомітно для споживача. Працівники ЦНАПів отримують можливість не запускати генератор, не зупиняти свою роботу і найголовніше – безперервно надавати послуги.

Atmosfera

У 22 ЦНАПах різних областей України встановили автономні сонячні електростанції.

У середині жовтня спільний проєкт швейцарсько-української програми EGAP, що виконується Фондом Східна Європа, та компанії в галузі сонячної енергетики Atmosfera переміг у конкурсі «Партнерство заради сталого розвитку – 2023» від Глобального договору ООН в Україні.

У планах фонду – побудова двох ЦНАПів у Чернігівській області та продовження роботи з цифровізації регіонів. Цей проєкт став яскравим прикладом, як інновації можуть допомогти забезпечити стабільність та якість адміністративних послуг для громадян навіть під час війни. Ба більше, це створить успішний приклад для інших громад і покаже, що відновлювана енергетика – це вже не інновації, а нагальна необхідність для України.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні