Інвестиція в майбутнє. Як Prague Education Center робить вищу освіту в Європі доступною для українців
Категорія
BrandVoice
Дата

Інвестиція в майбутнє. Як Prague Education Center робить вищу освіту в Європі доступною для українців

До оновленого рейтингу найкращих університетів світу QS World University, який експерти порталу складають з 2004 року, входить 16 університетів Чехії. Українські студенти мають змогу навчатись в державних чеських вишах безкоштовно. Бакалаврська програма там триває три роки, а магістерська – два. Головна умова вступу до університету – знання чеської мови мінімум на рівні В2.

Вже 18 років Prague Education Center допомагає студентам з України вивчити чеську з носіями мови офлайн у Празі та Брно. Окрім освітніх послуг, центр надає студентам житло та супроводжує їх після вступу до вишів. Ми розпитали трьох українців, які наразі готуються до вступу разом із Prague Education Center, про вибір країни, якість навчання в Чехії та плани щодо майбутнього.   

Prague Education Center

Три українці, які наразі готуються до вступу разом із Prague Education Center

Павло Хрол, 17 років 

Я обрав Чехію з кількох причин. По-перше, чеська мова легша, ніж, наприклад, німецька (я роздивлявся також виші в Австрії або Німеччині), по-друге, якість навчання в Чехії на достатньо високому рівні. Право на проживання в країні отримав завдяки програмі тимчасового прихистку, яку оформив за 2-3 години. 

Спочатку я знайшов три мовні школи, але прочитавши відгуки про Prague Education Center, вирішив зупинитись саме на ньому. З вересня минулого року живу і навчаюсь у Празі, мій гуртожиток розташований в одній будівлі з навчальним центром.

Наші заняття з чеської мови тривають по 15 годин на тиждень – пʼять разів по три години. Всі наші викладачі – носії мови.

Спочатку зрозуміти їх було складно, але на другий місяць я вже адаптувався і зараз розумію 90% того, що чую. На домашні завдання я витрачаю в середньому 40 хвилин на день. Всього нас у групі 15 студентів.

Prague Education Center

Студенти Prague Education Center

Я планую вступати до Чеського технічного університету, для цього потрібно буде складати іспити з математики та фізики. Саме тому, крім мовних курсів, у центрі я займаюсь два рази на тиждень математикою та один раз – фізикою. В Європі інша система вивчення точних наук, їх дають більш розгорнуто. Якщо в Україні закінчують 11 класів, то чеські учні вчаться у школі 13 років, тому на кожну тему тут виділяють більше часу. 

Паралельно навчаюсь онлайн в 11-му класі української школи. Після того, як отримаю атестат, куратори Prague Education Center допоможуть подати документи на нострифікацію. Зазвичай українці мають доздавати ті предмети, годин яких недостатньо для чеського атестата. Можна вибрати зовнішню або внутрішню нострифікацію. Перша передбачає здачу заборгованості в спеціальному відділі освіти, який видає підтвердження атестата терміном на 1 рік, його прийматимуть всі виші Чехії. Внутрішня нострифікація – це доздача предметів безпосередньо в університеті, куди вступає абітурієнт, вона діє два місяці. 

Моє головне завдання – не просто вступити до університету, а гарно провчитися у виші саме перший рік (інші теж важливі, але перший – особливо). За статистикою, саме в цей період з університету «вилітають» 40–60% студентів.

Prague Education Center
Prague Education Center
Попередній слайд
Наступний слайд

Євгенія Кравець, 18 років 

Мої батьки завжди хотіли, щоб я навчалась в англомовній країні, а я протягом кількох років мріяла саме про Чехію. На мою думку, це найкраща країна для студентів, а чеська мова дуже схожа на українську. Ще до приїзду сюди підписалась на українських блогерів в Instagram і на YouTube, що навчаються в Чехії та розмовляють чеською. Також знайшла кілька мовних шкіл, але у Prague Education Center були найкращі відгуки й реальні студенти, що вже вступили, тож я обрала саме цей освітній центр.

Prague Education Cente

Спочатку по переїзді було трохи лячно, бо тепер я мала бути самостійною, дорослою, розвʼязувати всі проблеми без мами. А ось щодо чеської мови, то буквально за тиждень я почала розуміти дуже багато слів. Викладачі у центрі ставляться до нас доброзичливо, з повагою, доступно пояснюють і ніколи не сварять.

Оцінок тут немає – натомість є рейтинг. Спочатку він становить 100%, але якщо студент не виконає, наприклад, домашнє завдання, рейтинг падає.

Кожен учень може побачити свій бал в особистому кабінеті на спеціальній платформі. Мій зараз – 96%. Додатково у Prague Education Center я займаюсь англійською мовою. 

Наразі я обрала два виші для вступу: Карловий університет і Вища школа економіки, спеціальність – медіакомунікації. Маю здавати три предмети: чеська й англійська мови та OSP. Це спеціальний тест, завдання якого виявити в студента навички, необхідні для навчання в університеті. Найближчим часом планую зі своїм куратором від Prague Education Center подавати документи на внутрішню нострифікацію.

Наразі живу в гуртожитку. Щоб дістатись навчання, просто підіймаюсь на другий поверх – це дуже зручно. Після закінчення курсів планую винаймати квартиру на двох, так значно дешевше. Знаю, що якщо гарно навчатись, в Чехії можна отримати стипендію близько 700–800 крон на місяць.

Prague Education Center

Олександра Мельник, 18 років 

Основними критеріями вибору Чехії для мене була якість освіти в цій країні та моє бажання отримати європейський диплом. А додатковим – ще й те, що тут живуть мої родичі. З пошуком мовних курсів мені допомогла мама. Якось вона натрапила на сторінку Prague Education Center в Instagram. Ми почитали відгуки, які нам дуже сподобались, а остаточно вирішили обрати саме цей центр, коли зрозуміли, що студентам надають житло під час навчання.

Prague Education Center
Prague Education Center
Prague Education Center
Попередній слайд
Наступний слайд

Ми залишили заявку на сайті, з нами звʼязався куратор, який детально відповів на всі запитання, пізніше – внесли депозит як підтвердження наміру навчатись у Prague Education Center. Основний договір я підписала вже в Празі. У Чехії я знаходжусь за програмою тимчасового прихистку для українців, яка крім іншого, надає право на навчання.

Вивчати чеську мову я почала онлайн ще в Україні, тому сильного стресу від перших днів навчання не було. Загалом у нас проходить пʼять занять чеської мови на тиждень, півтори години лекцій з граматики, і півтори – з розвитку мовлення. Мені дуже імпонує методика викладання та професійність викладачів. У листопаді минулого року наша група вже пройшла іспит на знання мови рівня B1, незабаром здаватимемо наступний – на B2. 

Окрім чеської, у центрі я ще займаюсь математикою та англійською мовою. Планую вступати до Вищої школи економіки.

До речі, в Чехії інша система оцінювання: найкращим балом тут вважається одиниця, а найгіршим – пʼять.

Я живу в гуртожитку, ділю кімнату ще з двома дівчатами з України. Умови проживання нам дуже подобаються. Почуваємось тут ніби в готелі, бо щодня у нас прибирають на кухні, а раз на тиждень – у кімнаті. Після вступу хочу винаймати квартиру поруч з університетом. 

Prague Education Center

Про Prague Education Center

Prague Education Center – мережа освітніх центрів з акредитацією Міністерства освіти Чехії, заснований у 2006 році. Prague Education Center пропонує студентам вивчати чеську мову очно в Празі та Брно або дистанційно з подальшим вступом до престижних вишів Чехії, серед яких – Карлів університет у Празі, Вища школа хімічної технології, Чеський технічний університет тощо. За 18 років роботи Prague Education Center підготував до вступу та випустив понад 12 000 студентів. 

Окрім навчання Prague Education Center надає студентам житло у кампусах, а куратори допомагають розвʼязувати будь-які організаційні питання – від зустрічі в аеропорту до підготовки атестата на нострифікацію та оформлення візи. У пакеті VIP є також послуга супроводу студента протягом першого семестру навчання у виші. 

У центрі надають юридичну гарантію повернення вартості навчання, якщо студент не вступив до державного вищого навчального закладу Чехії. У Prague Education Center також доступні програми навчання у Словаччині та Австрії. 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні