Реанімобілі /надано пресслужбою
Категорія
BrandVoice
Дата

Медичне забезпечення лікарень України у 2024–2026 роках: яким воно буде та що зміниться для пацієнтів

9 хв читання

Реанімобілі Фото надано пресслужбою

Понад п'ять років тому, у 2018 році в рамках реформи сфери охорони здоровʼя України було створено державне підприємство «Медичні закупівлі України». Ключова ціль цієї ініціативи – забезпечення українських пацієнтів всіма необхідними ліками та медвиробами у лікарнях, щоб гарантувати безперервне лікування

Що саме купувати і в яких кількостях – вирішує Міністерство охорони здоровʼя України (МОЗ). МЗУ ж закуповують на замовлення Міністерства ліки від понад 20 хвороб .

Якщо говорити про медвироби та обладнання, то це зокрема: серцеві клапани, біопротези, стент-системи; лінійні прискорювачі; МРТ, КТ; операційні столи, мікроскопи для нейрохірургії, апарати ШВЛ для підтримки дихання, апарати УЗД; обладнання для проведення токсикологічної та судово-медичної експертиз, С-арки для рентгену у реальному часі; реабілітаційні тренажери; а також вакцини від поліомієліту, дифтерії і правця, кору, паротиту й краснухи тощо. 

У 2023 році МЗУ оперували річним бюджетом на закупівлі медичних товарів у 10 млрд грн, цьогоріч заплановано 12 млрд грн. 

Про те, які ліки, медичні вироби та інноваційне обладнання для діагностики й лікування будуть доступні українським пацієнтам цьогоріч і в наступні кілька років завдяки роботі МЗУ, розповідаємо далі.

Швидше і ощадливіше: як МЗУ покращили царину медзакупівель

Галузь медичних закупівель за часів незалежності України мала низку проблем. «До 2014 року ця сфера функціонувала в умовах непрозорості, ручного керування, корупції, обмеженої конкуренції. Усе це відчували пацієнти, – каже гендиректор ДП «Медичні закупівлі» Едем Адаманов. – Приміром, вони потрапляли до лікарні, але не могли отримати призначені лікарем препарати через їхній брак». Українцям часто доводилося купувати необхідне за власний кошт або чекати поставок. Крім того, багато видів обстежень, необхідних для швидкої і правильної діагностики, були недоступні для українців через відсутність відповідного обладнання. 

Проте у 2015 році у сфері медичного забезпечення лікарень розпочалися якісні зміни. Спершу МОЗ України доручило закуповувати препарати та ліки міжнародним організаціям: Crown Agents, UNICEF, UNDP. А наприкінці 2018 року було створено ДП «Медичні закупівлі України», якому належало гарантувати прозору, якісну й своєчасну закупівлю ліків, медвиробів і медичного обладнання та як наслідок – підвищити доступність ліків для усіх пацієнтів в Україні й покращити ефективність діагностики і лікування низки хвороб. У створенні інституції, що працює з дотриманням антикорупційних принципів, велику роль відіграла допомога від Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). З першого дня роботи державне підприємство має підтримку від USAID у межах проєкту «Безпечні, доступні та ефективні ліки для українців» (SAFEMed). У березні 2019 року МЗУ провели перші пілотні закупівлі за кошти Глобального фонду, а з 2020 року розпочали закупівлі за кошти держбюджету. Сума коштів, зекономлених МЗУ на централізованих закупівлях, зокрема завдяки підтримці USAID/SAFEMed, починаючи з 2020 року включно з ІІ кварталом 2024 року становила близько 10 млрд грн. 

МЗУ продовжили плідно працювати з початком повномасштабної війни та завдяки підтримці міжнародних партнерів, зокрема USAID/SAFEMed, швидко адаптувалися до нових реалій, як-от розірвані логістичні маршрути, нестабільний курс валют, мінливість профільного закупівельного законодавства. «У перші тижні великої війни фармацевтичні компанії везли товар в Україну лише на довірі, бо репутація МЗУ зіграла ключову роль, – каже Едем Адаманов. – Багато компаній віддали товар безкоштовно, знаючи, що ми зберігатимемо його в належних умовах і справедливо розподілимо по всій країні».

Едем Адаманов, гендиректор ДП «Медичні закупівлі України»

Едем Адаманов, гендиректор ДП «Медичні закупівлі України»

У відповідь на виклики повномасштабної війни, розвʼязаної Росією проти України, МЗУ почали закуповувати медвироби та обладнання у межах ініціативи президента України United24, яка обʼєднала донорів з усього світу заради допомоги нашій країні. 

Крім того, під час військового стану і обмеженості державного фінансування виникла гостра потреба в економії часу й коштів на закупівлі. На допомогу прийшов інструмент Prozorro Market, який почав працювати з 2018 року, – аналог інтернет-магазину, де публічні замовники можуть оперативно та економно купувати необхідні їм товари. Медичну частину цього інструменту адмініструють МЗУ: наповнюють каталог категоріями та товарами, створюють конкурентне технічне завдання до предмету закупівель і кваліфікують постачальників. Відповідно до звіту про оцінку поточної практики закупівель на регіональному рівні Prozorro Market цінують за оперативність, зручність і простоту у використанні: товари можна обрати через е-каталог і швидко додати у кошик; отримати пропозицію після запиту за два-три дні; потреба готувати величезну кількість документів (порівняно з тендерним процесом) відсутня. 

Про ефективність цього інструменту красномовно свідчать цифри: обсяг закупівель за сім місяців 2024 року досяг 10,9 млрд грн проти 2,55 млрд грн за весь 2023 рік. При цьому лікарні заощадили на закупівлях 1,9 млрд грн проти 4,2 млн грн за перший рік повномасштабної війни, розвʼязаної Росією проти України, та 520 млн грн – у 2023 році. Розвиток е-каталогу Prozorro Market від моменту його створення також підтримує проєкт SAFEMed, навчаючи лікарні по Україні користуватися каталогом і проводячи навчальні семінари для медзакладів. 

Робота тривала, МЗУ нарощували експертизу і вперше на централізованому рівні придбали багато інноваційного обладнання, як-от потужні МРТ та КТ для діагностики хвороб, лінійні прискорювачі для лікування раку, вакцини від поліомієліту, дифтерії і правця, кору, паротиту й краснухи тощо.

КТ для національної дитячої лікарні "Охматдит"

КТ для національної дитячої лікарні "Охматдит"

Мікроскоп для нейрохірургії

Мікроскоп для нейрохірургії

Попередній слайд
Наступний слайд

Також МЗУ були долучені до розвитку проєкту неонатального скринінгу – закупівлі необхідного обладнання для лабораторій у різних куточках України. У них проводяться скринінги новонароджених на 20+ хвороб по краплі крові, тоді як раніше малюків перевіряли лише на чотири хвороби. І це дійсно важлива річ, адже чим раніше виявити важку хворобу, тим більше у маленького пацієнта шансів жити повноцінним життям.

Обладнання для неонатального скринінгу

Обладнання для неонатального скринінгу

Діяльність МЗУ вивела забезпечення українців ліками на новий якісний рівень. За понад п’ять років МЗУ закупили майже 2900 позицій, уклавши угоди на 36,6 млрд грн. Станом на 30 червня 2024 року до закладів охорони здоровʼя України за бюджет 2023 року в межах централізованих закупівель та ініціативи Президента України UNITED24 доставлено медичних товарів на суму понад 7,2 млрд грн. Масштабність цієї роботи показує аналогія: якщо поставити ланцюжком всі 1000+ автомобілів швидких, закуплених командою МЗУ за роки існування держпідприємства, вийде затор довжиною 5+ кілометрів. Такі обсяги закуплених реанімобілів пришвидшили доїзд бригад лікарів на виклики і врятували ще більше життів. Ще одне досягнення – закупівля понад 200 комп’ютерних томографів на 3,9 млрд грн. Це суттєво вплине на якість діагностики – що вона краща, тим менші витрати на лікування.

Медичне забезпечення лікарень України у 2024–2026 роках: яким воно буде та що зміниться для пацієнтів /Фото 1

Також у липні–серпні онкоцентри у Сумах, Черкасах та Тернополі отримали перші лінійні прискорювачі для лікування раку, придбані у 2023 році МЗУ на замовлення МОЗ України. Всього до кінця 2024 року лікарні отримають 15 таких сучасних лінійних прискорювачів. Вартість одного – 36 млн грн, загальна сума закупівлі перевищує 0,5 млрд грн. Це значно розширить доступ пацієнтів з онкологією до інноваційного лікування. З нововведень у закупівлях цього року – слухові апарати та сучасне обладнання для ендоскопії (для клініки «Феофанія»). «Ми практично охопимо всіх пацієнтів новітнім лікуванням – таким, яке проводиться у розвиненому світі. Це стандарт променевого лікування пацієнтів із злоякісними утвореннями, при якому максимальна доза енергії направлена безпосередньо на пухлину. Для пацієнтів це набагато краще, оскільки час лікування менше, а ефективність – вища», – розказує про поставлений лінійний прискорювач керівник Сумського обласного клінічного онкологічного центру Володимир Шевченко. 

Доступність ліків і якісної діагностики в Україні у наступні роки зростатиме 

Місія роботи МЗУ – трансформація системи медичного забезпечення для підвищення якості життя українців. За словами гендиректора МЗУ Едема Адаманова, у контексті забезпечення українців ліками Медзакупівлі України мають низку стратегічних цілей. 

Перша – трансформація в Агенцію медичного забезпечення та ефективне управління ланцюгом поставок. І на цьому шляху вже зроблено багато, зокрема диверсифіковано постачальників, укладено трирічні договори за медичними товарами, по яким доведено потребу на три роки. «МЗУ впровадили трирічні контракти з виробниками препаратів. До цього щороку МЗУ укладали контракти з постачальниками в межах однорічної потреби, – пояснює Катерина Некрасова, заступниця гендиректора МЗУ з управління клієнтським досвідом та міжнародної взаємодії. – Чому це рішення важливе і win-win для обох сторін: воно дозволяє постачальникам спланувати виробництво та графіки поставок на три роки вперед і запропонувати МЗУ більш привабливу ціну на свої товари, керуючись довгостроковими перспективами співпраці. У свою чергу, для Медзакупівель – це економія на закупівлях, більш ефективне управління поставками та суттєве зменшення ризиків переривання лікування пацієнтів. Адже безперервне забезпечення українців медичними товарами – найбільший пріоритет МЗУ».

Катерина Некрасова, заступниця гендиректора МЗУ з управління клієнтським досвідом та міжнародної взаємодії

Катерина Некрасова, заступниця гендиректора МЗУ з управління клієнтським досвідом та міжнародної взаємодії

Крім того, у межах оцифрування та упорядкування обліку медтоварів на кожному етапі ланцюга забезпечення МЗУ зібрали дані щодо залишків ліків та медвиробів за централізованими програмами МОЗ України в одному зручному джерелі – на сайті в межах вкладки з каталогом медичних товарів, де публічно доступна інформація про всі товари, закуплені для лікарень і їхні залишки у кожному медзакладі. Цю інформацію до МЗУ лікарні подають двічі на місяць. 

Щоб оптимізувати споживання ліків лікарнями, МЗУ розвозять запаси не на рік, як раніше, а на три місяці і відстежують достатність такого обсягу. Цей підхід дозволяє вирівняти темпи споживання і залишки у лікарнях. Для поглиблення моніторингу залишків ліків МЗУ розробляють e-Stock – національну систему, яка дасть змогу кожному у реальному часі перевірити доставку, використання і залишки ліків, закуплених для лікарень за державні кошти. Адже нині більшість лікарень України не мають облікових систем на аптечних складах і користуються паперовими журналами.

Ці кроки загалом спрямовані на те, аби українці, що стикнулися із важкими хворобами, не турбувалися, де знайти ліки і гроші на них, а безоплатно лікувалися. Прогрес у цьому досягнуто завдяки оптимізації процесів, що дало можливість здійснювати більш оперативні поставки ліків та медвиробів для їх своєчасного отримання пацієнтами. Зокрема, у І півріччі 2024 року до лікарень доставлено медтоварів на суму понад 7 млрд грн. Усі товари були своєчасно доставлені у лікарні у повній відповідності до графіків поставок, заздалегідь узгоджених з отримувачами. За даними звіту від компанії Ipsos за підтримки USAID/SAFEMed, процес медзакупівель в Україні добре організований, а пацієнти здебільшого мають позитивний досвід вільного доступу до лікування у медзакладах, відзначаючи покращення ситуації в останні роки. 50% пацієнтів повністю задоволені, 26% – скоріше задоволені, і лише 4% – скоріше незадоволені та 4% – повністю незадоволені наданням безкоштовних ліків і медвиробів. 

Друга – модернізація власних складських приміщень та оновлення матеріально-технічної бази. Ці зміни також стали можливими завдяки підтримці проєкту USAID/SAFEMed, адже перед приєднанням складських потужностей до МЗУ було розроблено дорожню карту реорганізації ДП «Укрмедпостач» і створено філію «Медпостачання». МЗУ модернізували склад – філію, яка вже отримала необхідні ліцензії для оптової торгівлі, зберігання та імпорту лікарських засобів. Завдяки модернізації складу й отриманим ліцензіям МЗУ зможуть більш оперативно та ефективно реагувати на потреби медичних закладів і пацієнтів, забезпечуючи їх необхідними медикаментами. Це, у свою чергу, сприятиме підвищенню рівня медичного обслуговування та якості життя громадян.

Модернізований склад

Модернізований склад

Третя – забезпечення потреби в медичних товарах при проєктах Відновлення України, зокрема реалізація повного циклу закупівель у межах ініціативи Президента України UNITED24 у медичній частині. Під час повномасштабної війни, розвʼязаної Росією проти України, МЗУ придбали понад 100 000 одиниць обладнання на понад 1,3 млрд грн у межах цієї ініціативи і продовжують покривати ці потреби. Йдеться про «швидкі», бронемашини, операційні столи, апарати вакуумної терапії ран, наркозно-дихальні апарати, шийні кейджі, апарати УЗД, мікроскопи для нейрохірургії, генератори, апарати зовнішньої фіксації, реабілітаційне обладнання, спиці Кіршнера, стрижні для остеосинтезу, системи для фіксації хребта тощо.

Бронеавтомобілі для евакуації поранених

Бронеавтомобілі для евакуації поранених

операційні столи UNITED24

операційні столи UNITED24

Попередній слайд
Наступний слайд

Четверта – впровадження проєктів корпоративного управління як елементу забезпечення стійкості Медзакупівель України. У межах реалізації цієї цілі буде створено Наглядову раду МЗУ та проведено корпоратизацію. Процес створення Наглядової ради підтримується USAID/SAFEMed у контексті пошуку і відбору кандидатів. 13 серпня МОЗ уже оголосило про старт процесу формування Наглядової ради в МЗУ. Наглядова рада складатиметься з пʼяти осіб і буде сформована до кінця 2024 року. Трьох членів ради буде обрано на конкурсній основі за підтримки міжнародної рекрутингової агенції, а двоє будуть представниками держави зі сфери охорони здоровʼя, призначені МОЗ.  

Крім того, цьогоріч МОЗ, визнаючи важливість онкологічної допомоги для населення України, залучило Медзакупівлі для підтримки в закупівлях та розподілу в межах реалізації проєкту зі створення центрів ядерної медицини для діагностики раку. Такі центри планується побудувати у Київській області, у західних і центральних регіонах України. МЗУ будуть залучені до:

  • закупівель у 2024 році циклотронів для діагностики і лікування онкології, допоміжних будівельних послуг та супутнього обладнання (камер для синтезу радіофармацевтичних препаратів, лабораторій контролю й моніторингу, вакуумних систем, генераторів) для виробництва радіофармацевтичних препаратів, які ніби «підсвічують» ракові клітини в організмі людини під час томографії. Бюджет реалізації цього етапу проєкту перевищить 1 млрд грн;
  • закупівель у 2025 році ПЕТ-КТ сканерів, які будуть використовуватися для діагностики пацієнтів у центрах ядерної медицини. Наразі ПЕТ- сканування доступне дуже обмеженій кількості пацієнтів, оскільки в Україні є лише три працюючих ПЕТ-сканери, тоді як мінімальним стандартом у країнах ЄС є один такий пристрій на 1 млн населення. Тож реалізація цього проєкту дасть змогу зробити ПЕТ-сканування більш доступним для широкого кола пацієнтів.

За майже шість років роботи команда МЗУ показала реальні досягнення. Професійна команда держпідприємства змогла стати установою, відповідальною за весь процес медичного забезпечення в Україні і як наслідок – за наявність ліків у медзакладах та забезпечення безперервності лікування пацієнтів.

Далі – реалізація амбітних планів, які змінять галузь медичних закупівель до невпізнаваності порівняно з 2018-2020 роками і дозволять їй не лише досягти рівня кращих світових закупівельних агенцій, а й перевищити його. Усе це якісно впливає на ефективність лікування, швидкість та точність діагностики і як наслідок – на покращення здоров’я української нації.

Статтю підготовлено за сприяння проєкту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Безпечні, доступні та ефективні ліки для українців» (SAFEMed)».

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.