Арттерапія /надано пресслужбою
Категорія
Партнерський матеріал
Дата

Мистецтво як терапія

Арттерапія – відносно молодий, проте досить ефективний вид психологічної реабілітації, корекції та терапії Фото надано пресслужбою

Війна в Україні руйнує долі, забирає життя та спричиняє важкі психологічні травми. Особливо вразливими в поточних умовах є діти, яким сьогодні, на жаль, доводиться бути свідками жахливих подій та потрясінь. Сьогодні важко прогнозувати масштаби та характер наслідків війни для юних українців, проте абсолютно очевидно, що ментальне здоровʼя дітей потребує активних та ефективних методів терапії. Одним із таких рятівних кіл може бути арттерапія – ефективний вид психологічної корекції та терапії.

Арттерапія виникла у 30-х роках ХХ століття. Перші приклади використання методів арттерапії стосуються спроб виправити емоційні та особисті проблеми дітей, які емігрували до США з Німеччини разом із батьками під час Другої світової війни. І це дуже співзвучно з тим, що зараз відбувається в Україні. Багато людей виїхали за кордон у пошуках тимчасового притулку та спокою, щоб виховувати дітей якомога далі від жахливих подій. Одним з активних послідовників напрямку арттерапія в Україні є Катерина Діденко, яка сьогодні вважається однією з найавторитетніших арттерапевтів у Східній Європі. 

Катерина Діденко

Катерина Діденко – одна з активних послідовників напряму арттерапія в Україні

У липні 2023 року Катерина повернулася з Фінляндії, де брала участь у спеціальній реабілітаційній програмі, заснованій на різних методах арттерапії для українських дітей з окупованих територій. За її словами, терапія мистецтвом у комбінації з методами прикладної психології продемонструвала вражаючі результати та має бути масштабована.

«Ми маємо воювати за здоровʼя наших дітей, і цей фронт є дуже важливим для України», – підкреслила Катерина Діденко.

Подорож Катерини Діденко в арттерапію почалась у 2016 році з проходження спеціальної навчальної програми засновниці Міжнародного фонду арттерапії та розвитку особистості Олени Тараріної та компанії «Основа» за підтримки Національного педагогічного університету Драгоманова. І вже з перших сеансів спілкування з клієнтами Катерина зрозуміла, який потенціал має мистецтво. Поєднавши любов до психології та свою пристрасть до мистецтва, йоги та тілесної терапії Катерина розробила власну методику поліпшення ментального здоровʼя дітей, які отримали різні психологічні травми.

Арттерапія

Катерина розробила власну методику поліпшення ментального здоровʼя дітей, які отримали різні психологічні травми

Арттерапія

Ментальне здоровʼя дітей потребує активних та ефективних методів терапії, одним із яких може бути арттерапія

Арттерапія

Комбінація арттерапії та гуманної педагогіки створює сприятливе середовище, яке спонукає до цілісного розвитку та позитивного самовідчуття дитини

Попередній слайд
Наступний слайд

На відміну від традиційних методів психотерапії, арттерапія використовує виразність та символіку мистецтва для допомоги людям у комунікації, дослідженні та розумінні своїх емоцій. Унікальний підхід Катерини включає створення безпечного та комфортного простору, де клієнти можуть висловити свої емоції через створення різних арт-робіт за допомогою використання відчуттів та почуттів, а також завдяки довгостроковості програми та системності зустрічей.

«Під час творчого процесу люди часто знаходять можливість зрозуміти свої переживання краще та висловити їх яскравіше, ніж розповісти про них у звичайній розмові», – зазначає Катерина Діденко.

У світі, який бореться зі зростанням проблем ментального здоровʼя, робота Катерини Діденко стає все більш актуальною. Арттерапія продемонструвала разючі результати в полегшенні симптомів, повʼязаних із тривогою, депресією та різними психологічними травмами.  

У 2018 році Катерину було номіновано в Україні на евордс «Терапевт року», а в 2020-му вона стала переможцем у номінації «Прорив року» від видання Art Praktik за розкриття та поглиблення інноваційного методу «Тістопластика» в арттерапії та створення єдиного в Україні спеціалізованого посібника. 

Внесок Катерини Діденко в галузь було визнано в 2023 році також престижною міжнародною нагородою «Лицар гуманної педагогіки» від Міжнародного центру гуманної педагогіки. Саме поєднання арттерапії та гуманно-особистісного підходу до дітей, який заохочує педагогічну творчість і закликає до педагогічного мистецтва, дає дивовижні результати. По суті, комбінація арттерапії та гуманної педагогіки створює сприятливе середовище, яке спонукає до цілісного розвитку та позитивного самовідчуття дитини.

Катерина Діденко

У 2018 році Катерину номіновано в Україні на нагороду «Терапевт року», а у 2020-му вона стала переможницею в номінації «Прорив року» від видання Art Praktik

На думку Катерини, арттерапія має бути офіційно введена в навчальну програму дошкільних та середніх навчальних закладів як ефективний та легкий у використанні спосіб ментального та емоційного зцілення дітей. Це дасть можливість масово та цілеспрямовано застосовувати методики, які вже продемонстрували свою ефективність на практиці. 

«Наше суспільство зіштовхнулось з безпрецедентним за масштабами та силою психологічним «землетрусом», від якого страждають і дорослі, і діти. Відповідно, ми маємо діяти в інноваційний спосіб, і арттерапія може бути одним зі складових елементів нової реабілітаційної системи», – зазначає спеціаліст. 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні