Точки опори. Національні центри реабілітації та протезування Superhumans і Unbroken потребують донорської допомоги. Чого вони вже досягли і що потрібно для подальшого розвитку /Зображення згенеровано ШІ Midjourney в співавторстві з Олександрою Карасьовою
Категорія
BrandVoice
Дата

Точки опори. Національні центри реабілітації та протезування Superhumans і Unbroken потребують донорської допомоги. Чого вони вже досягли і що потрібно для подальшого розвитку

6 хв читання

Зображення згенеровано ШІ Midjourney в співавторстві з Олександрою Карасьовою

У серпні 2022-го Андрій Ставніцер заснував на Львівщині Центр протезування та реабілітації Superhumans. Окрім цієї установи у Львові вже понад два роки працює Національний реабілітаційний центр Unbroken. Робота обох установ спрямована на лікування, протезування, реабілітацію та ресоціалізацію українців, постраждалих від війни

Обидва центри приймають пацієнтів із найскладнішими видами уражень. Це потребує не лише високої кваліфікації лікарів, а й спеціальних сучасних умов та обладнання. Серед потужних донорів Superhumans та Unbroken – компанія Nestlé. З початку повномасштабного вторгнення вона передала 22,2 млн грн для Superhumans і Unbroken. Допомогу спрямували на реновацію протезної майстерні, будівництво стерилізаційної кімнати, закупівлю медичного обладнання для оперування, фізичної реабілітації тощо.  

Forbes BrandVoice поговорив із представниками цих центрів про важливість такої допомоги.

Алессандро Дзанеллі

Алессандро Дзанеллі

CEO Nestlé в Україні та Південно-Східній Європі

Мене періодично запитують, чому ми працюємо з двома центрами реабілітації та не віддаємо перевагу якомусь одному. Я відповідаю, що мені б хотілось допомагати навіть більшій кількості організацій. Але в такому випадку буде втрачений фокус. Нещодавно ми знову відвідували Unbroken, запитували про їхні потреби. Ми вже профінансували низку проєктів і плануємо продовжувати це робити наступного року. Те саме і з центром Superhumans, який також зосереджений на реабілітації військових та цивільних українців, які постраждали від війни. Часто розповідаючи про ці проєкти, я вже став неформальним послом Unbroken і хочу стати амбасадором Superhumans. Сподіваюсь, що зможу допомогти їм залучити більше коштів для реалізації їхніх надважливих проєктів.

Superhumans відкрили на базі державного шпиталю у Винниках, Львів. Центр спеціалізується на протезуванні та реконструктивній хірургії, відновленні слуху, реабілітації та психологічній підтримці постраждалих від війни. За два роки існування клініки обстеження та лікування пройшли понад 3000 людей, 600 із них отримали протези. Загалом за цей час у медичному закладі виготовили понад 800 протезів. 

Ольга Руднєва

Ольга Руднєва

CEO Superhumans Center

Ми в Центрі беремось за найскладніші випадки, умовно – за тих пацієнтів, яким усі відмовили. В Superhumans є власне хірургічне відділення на дві операційні, в яких щотижня проводять близько 30 операцій. У нас працює українська та міжнародна команди лікарів: пластичні та реконструктивні хірурги з Франції, Чехії, Латвії та інших країн. 

Значна частина операційних втручань – складні та надскладні. Часто операції тривають по 15–16 годин. Із прикладів: у нас є пацієнти з щелепно-лицевими травмами, яким ми робимо трансплантацію, пересаджуємо клапті шкіри разом із судинами. Враховуючи це, для нас дуже важливою є висока якість обладнання в операційних і бездоганна стерильність цих приміщень.

Superhumans Center

Обладнання в одній з операційних Superhumans Center

Superhumans Center

Обладнання в одній з операційних Superhumans Center

Superhumans Center

Обладнання в одній з операційних Superhumans Center

Попередній слайд
Наступний слайд

Забезпечують її ламінарні системи очищення повітря, що застосовуються для подачі стерильного повітря безпосередньо в зону проведення операційного втручання, і власна стерилізаційна кімната. Також ми використовуємо спеціальний ліфт, який доставляє інструменти з мінус першого поверху на третій, де вони проходять обробку та стерильне пакування. Досконало чисте повітря й інструменти – надзвичайно важливі елементи інфекційної безпеки нашого Центру. 

Superhumans Center

Одна з операційних Superhumans Center

Superhumans Center

Одна з операційних Superhumans Center

Superhumans Center

Одна з операційних Superhumans Center

Superhumans Center

Одна з операційних Superhumans Center

Попередній слайд
Наступний слайд

Але забезпечити це все власним коштом було б для нас неможливо – система досить дорога, тож її купівлю для Superhumans закрили два донори, один з яких – компанія «Nestlé Україна». Їхній благодійний внесок розміром у 8,6 млн грн повністю закрив історію з вентиляційним обладнанням. Наступний транш піде вже на інші завдання.

Приємний бонус від співпраці з Nestlé: компанія поставила для нашого Центру кілька професійних кавомашин, для яких регулярно завозить каву. Біля цих кавомашин тепер справжні місця відпочинку, де наші пацієнти зустрічаються, обговорюють останні новини – словом, приємно проводять час. У багатьох медзакладах стоять кавові апарати, в яких за напої треба платити, у нас же все безплатно. В Superhumans загалом є правило: з того моменту як людина поступила до нас, вона ні за що не платить. Пацієнти не мають думати ні про що, крім відновлення, реабілітації та свого оновленого майбутнього.  

Національний Реабілітаційний центр Unbroken є частиною Першого медобʼєднання Львова (входять дві дорослі та одна дитяча лікарні, центри ментального здоровʼя та два реабілітаційні центри. За час війни проліковано близько 1 млн пацієнтів, 18 000 із них – ті, хто безпосередньо поранені внаслідок війни. Тут розвивають напрям хірургії (мікрохірургічні втручання, щелепно-лицева хірургія, Free flap операції), а також комбустіології (лікування опіків), ортопедії, травматології, протезування, фізичної та психологічної та психосоціальної реабілітації.

Мар’яна Свірчук

Мар’яна Свірчук

Виконавча директорка Першого медобʼєднання Львова

Щотижня до наших лікарень потягами медичної евакуації поступають цивільні та військові пацієнти, що отримали мінно-вибухову травму, втративши кінцівки, або мають черепно-мозкову травму, поранення грудини, спінальну травму тощо. На жаль, як правило, ці травми поєднані. Кожного пацієнта веде мультидисциплінарна команда лікарів: хірурги, ортопеди, комбустіологи, реабілітологи, психологи тощо. В медобʼєднанні близько 3000 ліжок та 4500 працівників. Операції можуть тривати від восьми до 24 годин, до них залучають по кілька бригад лікарів.

Nestlé входить у 20 наших найбільших донорів: перші транші допомоги від компанії поклали початок облаштуванню Першої в Україні протезної майстерні в межах багатопрофільної лікарні. Ми зробили ремонт у приміщенні, де за минулий рік виготовили понад 350 протезів рук і ніг, – для дорослих і дітей. Окрім протезування кінцівок ми розпочали протезування очей та ендопротезування.

Наталія Матолінець

Наталія Матолінець

медична директорка КНП «1-ше територіальне медичне обʼєднання міста Львова», професорка кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького

З нашого досвіду більш ніж половина постраждалих від війни потерпають від болю. З допомогою Nestlé ми купили апарат для його лікування малоінвазивним способом – радіочастотний аблятор. Якщо простими словами: він допомагає нервам, що несуть больові імпульси, «вимикатися». Це суттєво зменшує страждання пацієнта й допомагає йому в подальшому лікуванні основного захворювання. Важливим нашим завданням є попередження переходу гострого болю в хронічну фазу, що часто унеможливлює повноцінне одужання пацієнта та якісну реабілітацію.

Так, наприклад, у нас був 34-річний пацієнт із важкими пораненнями спини та обох ніг: одну довелося ампутувати на рівні нижньої третини стегна, другу зберегли. Проте чоловік не міг ні ступити, ні повноцінно розігнути збережену ногу, бо розвинувся комплексний регіональний больовий синдром (CRPS), а також пацієнта турбував виражений біль у поперековій ділянці спини. Важливо: щоб встановити постійний протез замість втраченої ноги, за допомогою якого пацієнт зможе ходити, треба, щоб збережена кінцівка працювала і могла прийняти на себе навантаження масою тіла пацієнта, а повноцінно працювати з реабілітологом чоловік не міг через біль.

Нам вдалося провести комплексне лікування больового синдрому в пацієнта із застосуванням фармакологічних методик та радіочастотної абляції, і це дало чудовий результат. Протягом наступних двох місяців він зміг ходити з милицею і тимчасовим протезом, який зараз уже замінений на постійний. Станом на сьогодні наш пацієнт ходить, займається спортом і більше не скаржиться на біль. 

Радіочастотний аблятор

Радіочастотний аблятор першого медоб’єднання Львова

Коли ми говоримо про радіочастотні аблятори, зрозуміло, що це разова покупка для Центру ціною в кілька мільйонів. Але є ще щоденні витрати, яких не видно одразу. Так, щоб прийняти пацієнта на лікування, нам потрібно забезпечити його всіма розхідними матеріалами та обладнанням для лікування та реабілітації. Наприклад, у палатах реконструктивної хірургії мають стояти спеціальні тренажери – вертикалізатори для роботи з реабілітологами, і завдяки Nestlé вони у нас є.

Допомогу компанії важко переоцінити, особливо зважаючи на те, що вона спрямована на найдорожче, що є в Україні у воєнні часи, – наших захисників та ветеранів.

Олександр Рясний

Олександр Рясний

військовий, пацієнт Unbroken. Отримав поранення 4 вересня 2023 року на Запорізькому напрямку від вибуху артилерійського снаряду. Наслідок – ампутація нижньої кінцівки на рівні середньої третини стегна

Після евакуації та реанімації у Запоріжжі мене направили до Першого медичного обʼєднання Львова лікарні св. Пантелеймона. Мій випадок був складним – ампутаційну куксу формували за чотири операції. Але тамтешні лікарі й фізичні терапевти – справжні професіонали, вони загоїли рани і зберегли довжину для якісного протезування. 

Після підготовки мене перевели до реабілітаційного центру Unbroken. Там зі мною займалися терапевти, які відновлювали мій фізичний стан, ментальне здоровʼя та готували до протезування. В процесі зіштовхнулись із проблемою: сильні болі в попереку заважали реабілітації, тож мені провели блокаду з використанням радіочастотного аблятора. 

військовий, пацієнт Unbroken

Олександр Рясний, військовий, пацієнт Unbroken

Сім місяців у реабілітаційному центрі стали для мене шляхом до нового життя – я отримав протез, навчився заново ходити, і тепер, через три місяці після виписки, біль залишився позаду. Завдяки майстерності лікарів та фізичних терапевтів Unbroken я не просто повернувся до життя, а знайшов у ньому новий сенс, нову силу, і тепер із впевненістю дивлюся в майбутнє.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.