Директорка Аукціонного дому Меркурій Ксенія Ціхурська біля скульптури Назара Білика «Поглиблення», 2021 р. /надано пресслужбою
Категорія
Партнерський матеріал
Дата

Новий гравець на полі артбізнесу: що потрібно знати про Аукціонний дім Меркурій

3 хв читання

Директорка Аукціонного дому Меркурій Ксенія Ціхурська біля скульптури Назара Білика «Поглиблення», 2021 р. Фото надано пресслужбою

Перший аукціон відбудеться 27 вересня: охочі зможуть робити ставки офлайн та онлайн

На заході України розпочав роботу перший аукціонний дім із продажу творів мистецтва – Аукціонний дім Меркурій із розташуванням у Львові. Його колекція налічує понад 6000 творів українського мистецтва XX–XXI століття. 

27 вересня відбудеться перший вечірній аукціон. Гостям представлять 40 творів визначних українських митців і мисткинь.

Відвідувачка Аукціонного дому Меркурій у виставковому залі

Відвідувачка Аукціонного дому Меркурій у виставковому залі

Мистецтво як інвестиція 

Упродовж останніх двох років в Україні ціни проданих творів зросли в середньому в 1,5 раза, а обсяг проданих робіт збільшився на 32% (за даними дослідження SpilneArt).

Мистецтво є потужною інвестицією, яка поєднує фінансову стабільність із культурною цінністю. Це унікальний актив, що не піддається інфляції в традиційному розумінні, а також не залежить від ринкових коливань, як це відбувається з акціями чи нерухомістю. 

«Твори мистецтва не лише зберігають свою вартість – вона має тенденцію до зростання, особливо на ринку, що розвивається. Інвестування в мистецтво надає можливість володіти унікальними творами, які не тільки приносять прибуток, але й дарують естетичне задоволення та зберігають культурну спадщину для майбутніх поколінь», – пояснює директорка Аукціонного дому Меркурій Ксенія Ціхурська.

Широкий вибір лотів 

Аукціонний дім Меркурій пропонує широкий спектр лотів, які охоплюють українське мистецтво XX–XXI століть. Його представлено в живописі, графіці та скульптурі.

Серед найцікавіших пропозицій – робота української мисткині, яка здобула всесвітнє визнання, Марії Примаченко «Глухар токує», 1993 року. Початкова ставка – $5000.

Аукціонний дім Меркурій

Відвідувачка Аукціонного дому Меркурій біля роботи Марії Примаченко «Глухар токує», 1993 рік

«Весняний двір», 1980 року, з раннього періоду творчості Анатолія Криволапа – одного з найдорожчих сучасних художників України. Початкова ставка – $15 000.

Анатолій Криволап «Весняний двір», 1980 рік

Анатолій Криволап «Весняний двір», 1980 рік

Ескіз «Леди» визначного художника українського модерну Олекси Новаківського, виконана чорнилом у 1920-х роках. Сюжет роботи розповідає античний міф про любовний зв’язок Леди з грецьким богом Зевсом. Початкова ставка – $1500.

Олекса Новаківський «Ескіз до композиції Леда», 1920-ті роки

Олекса Новаківський «Ескіз до композиції Леда», 1920-ті роки

Інший графічний твір, за який варто поборотися на аукціоні, – «Голубий павич» Якова Гніздовського. Твори митця свого часу прикрашали кабінет президента США Джона Кеннеді в Білому домі. Початкова ставка – $1000.

Особливий розділ представлений творами шістдесятників: Алли Горської, Віктора Зарецького, Опанаса Заливахи. Початкові ставки коливаються від $2000 до $5000.

Львівський андеграунд репрезентовано митцями другої половини XX століття: Карлом Звіринським, Олегом Міньком, Зеновієм Флінтою та авторами XXI століття: Мирославом Ягодою, Романом Жуком. Початкові ставки коливаються від $2000 до $5000. Київський андеграунд втілено в роботі Вудона Баклицького «Композиція з гіллям», 1980-х років. 

Окремої уваги заслуговують твори Анатоля Степаненка. У 2001-му він брав участь у Венеційській бієнале. Його персональні виставки відбулися в низці країн світу. 

Аукціонний дім Меркурій

Відвідувачки Аукціонного дому Меркурій

Аукціонний дім Меркурій

Відвідувачка Аукціонного дому Меркурій у виставковому залі_

Марина Скугарєва «25 серпня», 2021 рік

Марина Скугарєва «25 серпня», 2021 рік

Попередній слайд
Наступний слайд

Сучасне українське мистецтво представляють цифровий художник Степан Рябченко, скульптор Назар Білик, художник-постмодерніст Олег Тістол, митець-монументаліст Роман Мінін. Роботи більшості цих авторів продавали на міжнародних аукціонах Phillips та Sotheby’s.

Також на аукціоні представлені твори українського абстракціоніста Тіберія Сільваші. Ретроспективу митця нещодавно відкрили в Українському домі, та вона вже здобула чималий резонанс.

Тіберій Сільваші «Без назви», 2018 рік

Тіберій Сільваші «Без назви», 2018 рік

Тіберій Сільваші «Без назви», 2005

Тіберій Сільваші «Без назви», 2005

Попередній слайд
Наступний слайд

Повний перелік лотів можна переглянути на сайті Аукціонного дому Меркурій за посиланням тут. Також твори можна оглянути наживо на передаукціонній виставці, яка зараз триває в Центрі інтелектуального мистецтва Меркурій (Львів).

Сертифікати автентичності

На противагу «тіньовим» продажам творів мистецтва, де ймовірність купити підробку значно вища, аукціонний дім забезпечує надійність і прозорість всього процесу. Покупець отримує всі необхідні офіційні документи, що, своєю чергою, дає йому можливість стати повноправним учасником ринку та розглядати артоб’єкт як інвестицію.

Аукціонний дім Меркурій

Фрагмент експозиції передаукціонної виставки українського мистецтва XX–XXI століття

Окрім того, кожний представлений лот пройшов ретельну експертизу фахівцями з провенансу та автентичності.

«Ми співпрацюємо з експертами, які мають багаторічний досвід у галузі мистецтвознавства й оцінки творів. Для покупців ми надаємо сертифікати автентичності, що підтверджують оригінальність творів. Багато робіт також ми взяли напряму у самих художників, що забезпечує їхню оригінальність», – розповідає директорка аукціонного дому.

Аукціонний дім Меркурій

Відвідувачка Аукціонного дому Меркурій у виставковому залі

Безпека та комфорт  

Охочі взяти участь у торгах можуть зробити це трьома способами: безпосередньо під час вечірнього аукціону; дистанційно, спостерігаючи онлайн-трансляцію, та комунікуючи з менеджерами аукціонного дому з допомогою чату або телефонного зв’язку. 

Також є можливість зробити заочний бід:

«Кожен зареєстрований учасник може поставити свою максимальну ставку за лот, і під час аукціону участь у торгах буде брати його ставка, а не він особисто. Це дозволяє колекціонеру заочно боротися за лот, а ми, зі свого боку, гарантуємо конфіденційність таких ставок і чесні торги», – пояснює Ксенія Ціхурська. 

Торги та угоди проводяться за чіткими правилами, що гарантують прозорість і безпеку для всіх. Зареєструватися на аукціон можна вже зараз за посиланням на офіційному сайті.

«Ми за те, щоб процес колекціонування був простим і комфортним: ви реєструєтеся на аукціон у зручний для вас спосіб, обираєте картину, яка подобається, та робите ставки, а все інше зробимо ми», — підсумовує Ксенія Ціхурська.

Директорка Аукціонного дому Меркурій Ксенія Ціхурська

Директорка Аукціонного дому Меркурій Ксенія Ціхурська

Плани

Команда Аукціонного дому Меркурій має мету – оптимізувати процес купівлі / продажу творів мистецтва в Україні та «вивести артринок із тіні». 

Вечірні аукціони відбуватимуться щоквартально, тож уже зараз триває підготовка до зимових торгів. Також команда працює над запуском онлайн-аукціонів, що будуть відбуватися на сайті у період між вечірніми аукціонами. 

Нагадаємо, що перший аукціон відбудеться 27 вересня у Львові. Зареєструватися та переглянути онлайн-каталог лотів можна на офіційному сайті Аукціонного дому Меркурій. 5% буде скеровано на закупівлю дронів для українських військових.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.