Наталя Буткова-Вітвіцька, членкиня правління Ощадбанку /пресслужба Ощадбанку
Категорія
Партнерський матеріал
Дата

«Ощад» – фінансовий хаб допомоги підприємцям», – членкиня правління Ощадбанку Наталя Буткова-Вітвіцька

Наталя Буткова-Вітвіцька, членкиня правління Ощадбанку Фото пресслужба Ощадбанку

Ощадбанк – один із небагатьох банків, який, попри виклики повномасштабної війни, продовжує нарощувати обсяги фінансової підтримки мікро-, малого та середнього бізнесу. І це при тому, що напрям ММСБ у банку створено відносно недавно. Залишки коштів на рахунках клієнтів з початку 2023 року зросли на 8,2 млрд грн (до 43,7 млрд грн), а кредитний портфель досяг рекорду у 22 млрд грн. Про те, як створювався напрям ММСБ і на чому ґрунтується суттєве покращення бізнес-показників, розповідає Наталя Буткова-Вітвіцька, членкиня правління Ощадбанку, відповідальна за мікро-, малий і середній бізнес

Пані Наталю, коли ви очолили напрям МСБ «Ощаду» у 2018 році, які основні завдання стояли перед вами? З чого ви розпочинали?

Початок був складний, майже все довелося створювати з нуля. За сприяння EBRD, який долучив діючий на той час голова правління Андрій Пишний, та консультантів від Frankfurt School of Finance and Management ми розробили відповідні процедури й методики. Наші процеси й продукти розроблено за сучасними стандартами, що дало нам змогу адаптувати бізнес-модель до умов воєнного часу. Голова правління Сергій Наумов підтримав ці ініціативи, і наразі бізнес демонструє вражаючі результати.

Вже під час повномасштабного вторгнення разом із Фондом розвитку підприємництва (ФРП) ми залучили в Україну міжнародні грантові програми – 90% цих програм обслуговує саме «Ощад». Надання грантів підприємцям є прозорим, стандартизованим. Вони передбачають зрозумілу звітність. Тому у нас є довіра іноземних партнерів, зокрема Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ), Sparkassenstiftung, Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) та інших, які обирають Ощадбанк для реалізації ініціатив, спрямованих на підтримку української економіки.

Ощадбанк

Сергій Наумов, голова правління Ощадбанку, та Наталя Буткова-Вітвіцька, членкиня правління Ощадбанку

Отже, напрям МСБ з’явився в «Ощаді» досить недавно. Яке місце посідає Ощадбанк і як це виражається в цифрах?

Справді, сім років – це небагато, але цілком достатньо, щоб увійти до трійки лідерів ринку за обсягом кредитного портфеля ММСБ. Минулого року він збільшився на 26% і сягнув 22 млрд грн. Це свідчить про правильно обрану стратегію, адже ми продовжуємо зростати.

«Ощад» став одним із ключових банків з підтримки бізнесу та економіки України, профінансувавши торік 4500 підприємств, де працює понад 120 000 українців. 3/4 усіх кредитів отримали підприємства – представники мікробізнесу, річний обсяг виторгу яких не перевищує 30 млн грн. Загалом надано 13,3 млрд грн коштів, з яких 6,9 млрд грн спрямовано на підтримку сільськогосподарських підприємств, зокрема на посівну кампанію.

Мережа партнерських програм, онлайн-рішення для отримання кредитів, компенсаційні механізми від муніципалітетів перетворили Ощадбанк на справжній фінансовий хаб для бізнесу, держави й міжнародних партнерів. Протягом минулого року «Ощад» допоміг надати понад 8 млрд грн майже 12 000 клієнтам.

Чи впроваджували для цього якісь диджитал-сервіси?  

Звісно, так. Ми створили онлайн-сервіс для підприємців «ОщадБізнес», за допомогою якого можна подати заявку на кредитування без відвідування відділення та отримати рішення за 24 години. Досить швидко ми отримали тисячі запитів, і завдяки цьому каналу обсяг кредитних заявок збільшився на 25%. Плануємо розробку низки додаткових опцій цього сервісу.

Ще одне сучасне рішення – Corplight. З ним у смартфоні можна здійснювати багато бізнес-операцій: платежі, валютні операції, swift-платежі, зарахування зарплати тощо. Наразі Corplight активно використовують 90 000 клієнтів. Плануємо далі розширювати функціонал і залучати більше користувачів.

Ощадбанк

Ощадбанк

Ви згадували про гранти. Що це за програми й для кого вони?

Так, ми маємо значний досвід реалізації проєктів із міжнародними партнерами. У 2023 році клієнти Ощадбанку отримали гранти від німецького уряду на загальну суму понад 86 млн грн, що є рекордом серед учасників програми. Майже 70% грантоотримувачів «Ощаду» працюють у постраждалих від війни областях або на деокупованих територіях, що надає цьому процесу особливого змісту.

Цього року стартувала нова грантова програма для бізнесу від уряду Німеччини, яка покриває до 30% інвестиційного проєкту в сумі до €30 000. У пріоритеті харчова і текстильна промисловість, переробка та експорт української продукції, а також релоковані підприємства та бізнес на деокупованих територіях. Очікується, що загалом бізнес буде профінансовано на €4–5 млн. Це своєю чергою дасть ефект у вигляді робочих місць і сплачених податків у бюджет України.

Ще один проєкт – EU4Business у співпраці з GIZ – реалізовано за участю ФРП наприкінці 2023 року. Клієнтам ММСБ «Ощаду» надано близько 36 млн грн грантів, зокрема на відновлення власної справи у прифронтових регіонах.

Також «Ощад» є провайдером державних грантів, наприклад, «єРобота». Понад 10 000 підприємців отримали через наш банк понад 5,5 млрд грн. Віднедавна у програмі запрацював новий напрям – розвиток ветеранського бізнесу.

Ощадбанк продовжує співпрацю з Western NIS Enterprise Fund (WNISEF) з метою пільгового кредитування підприємств, які забезпечують реалізацію соціальних ініціатив. Напрям також є актуальним для підтримки та/або масштабування ветеранського бізнесу з працевлаштуванням самих ветеранів.

У 2024 році запрацюють нові грантові ініціативи, які забезпечать підприємцям ще більше можливостей.

Який пріоритет Ощадбанку зараз? На чому він фокусується під час повномасштабної війни?

Наш пріоритет незмінний – розвиток хабу фінансових послуг і кредитна підтримка економіки. Ми не припиняли фінансувати в найскладніші дні повномасштабної війни й плануємо активно кредитувати сегмент ММСБ. Очікуємо зростання кредитного портфеля щонайменше на 25% протягом 2024 року. Наші зусилля зосереджено на підтримці бізнесу на деокупованих і прифронтових територіях, на допомозі з релокацією і розвитком у безпечних областях країни.

Нещодавно Ощадбанк розширив співпрацю з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) у частині надання кредитних гарантій. Йдеться про можливість додатково згенерувати €200 млн нового фінансування для приватного сектору України в умовах війни. Це допоможе представникам бізнесу отримати дофінансування оборотного капіталу та інвестиційних витрат. Вона може, крім того, містити грантову складову.

«Ощад» має досвід співпраці з Німецько-українським фондом у реалізації масштабної програми FinancEast. Програма діяла в межах угоди між урядом України та ЄС через Ощадбанк за непрямого управління KfW. За умовами програми, бізнес-клієнтам надавалася фінансова підтримка, що становила до 50% вартості інвестиційного проєкту. Наразі за програмою профінансували більше сотні підприємців на майже 73 млн грн.

«Ощад» – фінансовий хаб допомоги підприємцям», – членкиня правління Ощадбанку Наталя Буткова-Вітвіцька /Фото 1

Чи співпрацює «Ощад» із державою у сфері підтримки підприємництва?

Так, і досить активно. Підписано меморандуми з низкою областей і міст, що стали основою для здешевлення позик підприємцям.

«Ощад» також є одним із лідерів за реалізацією державної програми «Доступні кредити 5-7-9%». За весь час дії програми нами видано понад 35,5 млрд грн таких кредитів, із них 13,2 млрд грн – підприємствам ММСБ у 2023 році. Ощадбанк є лідером з підтримки експортерів за програмою Експортно-кредитного агентства (ЕКА). Ми першими запровадили у себе портфельне страхування ризику за кредитами для виконання зовнішньоекономічних контрактів. Ця програма користується чималим попитом у підприємців через спрощені вимоги до застави. 

Впевнена, що всі ці проєкти і програми розширять можливості, які Ощадбанк зможе використати для фінансування українських компаній.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні