Оксана Мельник, засновниця та керівниця міжнародного проєкту JOINT EFFORTS Parliament of Canada
Категорія
BrandVoice
Дата

Словом і ділом. Як канадський уряд та перші особи держави підтримують українців у війні. Інтервʼю із засновницею та керівницею міжнародного проєкту JOINT EFFORTS Parliament of Canada Оксаною Мельник

6 хв читання

Оксана Мельник, засновниця та керівниця міжнародного проєкту JOINT EFFORTS Parliament of Canada

Дата 24 лютого 2022 року змінила життя українців. Межі війни, що розпочалась у 2014-му, розширились на всю країну. Третій рік поспіль українці виборюють право бути незалежними, борючись з російською навалою. Україну та її право на суверенітет підтримав весь цивілізований світ. Однією з перших країн, де депутати привселюдно назвали путіна терористом, стала Канада. 

Майданчиком, де канадські можновладці висловлюють підтримку Україні та відверто обговорюють гострі воєнні питання, став міжнародний проєкт JOINT EFFORTS Canada&Ukraine Parliament of Canada. Його заснувала та керує ним українська медійна експертка Оксана Мельник. Місія проєкту – донести світу правдиву інформацію про масштабне знищення українців та показати, яку потужну підтримку Україні надає Канада. У проєкті взяли участь 10 відомих канадських діячів, серед яких посол України в Канаді Юлія Ковалів, голова групи – дружби Україна – Канада Іван Бейкер, сенатор верхньої палати Канадського парламенту – Стен Кутчер, депутати парламенту Канади Террі Шіен, Хезер МакФірсен, Джеймс Безан, Гарнет Дженус, Маркус Павловський та інші. Про ключові меседжі героїв та результати роботи проєкту за рік Оксана Мельник розповіла в інтервʼю Forbes BrandVoice. 

Про Оксану Мельник

Про Оксану Мельник

Оксана Мельник народилась у Чернівцях, завершила економічний факультет Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Є випускницею Вищої школи Media&Prodaction 1+1 media. 

  • 2015–2017 роки PR-менеджерка 1+1 media,
  • 2018–2021 роки – керівниця відділу регіональних освітніх проєктів в 1+1 media school. Працювала в проєктах «Голос країни», «Танці з зірками», «Сніданок з 1+1», «Інспектор Фреймут» тощо. 

Є засновницею першого медіаклубу на заході Україні Oksana Melnyk Media Club. 

  • У 2021–2022 роках обіймала посаду директорки телеканалу та радіостанції С4 в м. Чернівці. Загалом медійний досвід Оксани становить понад 12 років. 
  • З 2022 року керує міжнародним проєктом JOINT EFFORTS Canada&Ukraine Parliament of Canada. Є співзасновницею і CEO маркетингової агенції CUKOR. 
  • У 2023 році – спікер та ведуча Big Money Forum у Toronto, Канада.  

Важливі меседжі 

Коли і як виникла ідея створення проєкту JOINT EFFORTS Canada&Ukraine Parliament of Canada?

Розпочну з подій, які стали доленосними для JOINT EFFORTS Parliament of Canada та всієї України. Коли 24 лютого 2022 року почалось повномасштабне вторгнення, на той час я була директоркою телеканалу та радіостанції С4 м. Чернівці. Ми з командою тільки-но зробили потужний та масштабний ребрендинг і в березні 2022-го відповідно до поставлених дедлайнів мали запустити нові телевізійні студії та переїхати до новозбудованого офісу. Проте сусід-агресор змусив нас вийти в ефір раніше, і телеканал С4 став майданчиком для чотирьох національних каналів, які вели через нас включення. Журналісти телеканалу С4 також працювали в команді «Єдиного марафону», надавали оперативну інформацію. 

Ми разом запустили велику кількість потужних проєктів, які в подальшому отримали перемогу в телевізійних конкурсах і грантах. Команда оперативно виходила в прямі ефіри, адже інформація, особливо в перші дні вторгнення, змінювалась кожні 20 хвилин. У такому режимі ми пропрацювали 11 місяців, до грудня 2022 року. 

Наближаючись до річниці великої війни, масштабно на національному рівні загострились інформаційні атаки з боку Росії.

Постійно перебуваючи на звʼязку із журналістами та публічними діячами інших країн, я отримую запрошення від парламенту Канади створити інформаційний міст підтримки між Україною та Канадою.

Завдання – працювати на міжнародній арені, підтримуючи інформаційний фронт України. Розпочались складні двосторонні переговори. Дата 5 грудня 2022 року: я прилітаю до Канади із завданням і метою запустити міжнародний проєкт національного масштабу JOINT EFFORTS Canada&Ukraine Parliament of Canada. В Україні його транслював канал 1+1, у блоці ТСН (Телевізійна служба новин). 

JOINT EFFORTS Canada&Ukraine Parliament of Canada

Випуск JOINT EFFORTS Parliament of Canada з послом України в Канаді Юлією Ковалів

Чи важко було домовитися з канадськими депутатами про інтервʼю? 

Приїхавши з командою до парламенту Канади, відразу почали звʼязуватися з асистентами кожного з депутатів, сенаторів, перших ключових осіб Канади. Ні, не складно. Вони одразу йшли на зустріч.

За сім днів ми відзняли повноцінний сезон, до якого входило 10 інтервʼю.

Однозначно це був виклик для кожного члена моєї команди, враховуючи різні локації зйомок та складний робочий графік кожного з гостей. Додатково паралельно зі зйомками важливо було відвідувати засідання парламенту, комітети й інші заходи і вголос говорити про реальні речі та події, які на той час відбувалися в Україні. В мене це вийшло. Щодо запису випусків інтервʼю він проходив у режимі реального часу. Ми не перезаписували дублі й не вирізали матеріал під час монтажу. Всі докладені зусилля вартували результату, який вийшов у фіналі. Глядачі з усіх кутків світу писали слова подяки, наголошуючи, що під час інтервʼю гостям я ставила гострі запитання і не було жодного комплементарного інтерв’ю.

Террі Шіен та Оксана Мельник

Террі Шіен, депутат парламенту Канади, з Оксаною Мельник

Коли вийшов перший випуск JOINT EFFORTS Parliament of Canada?

У лютому 2023 року. Гостем першого випуску проєкту став Іван Бейкер, голова групи дружби Канада – Україна в канадському парламенті, народний депутат від Ліберальної партії. Він досить активно відстоює інтереси України, неодноразово відвідував зону АТО, лобіює надання нашій державі важкого озброєння та вступу нашої держави до НАТО, брав участь у розробленні законопроєкту про щорічне відзначення в Канаді Дня української спадщини. Мати Івана Бейкера – українка. Хочу відзначити: він вільно володіє українською. Його дід ще в 1991-му, після проголошення незалежності України, казав: «За незалежність України ще треба буде боротися». Коли я нагадала Івану ці слова його діда, на очах проступили сльози. Цей момент в інтервʼю глядачі активно обговорювали в коментарях. Рейтинги проєкту одразу посіли перші позиції.

JOINT EFFORTS Parliament of Canada

Випуск JOINT EFFORTS Parliament of Canada з Іваном Бейкером, головою групи дружби Канада-Україна в канадському парламенті

Які ключові меседжі ваших героїв? 

Хезер Макфінсер, депутатка Канадського парламенту від Нової демократичної партії, зауважила: «Час розправи з терористом на ім’я путін настав». Засновник і директор Канадсько-Української парламентської програми Ігор Бардин зауважив, що «розпад імперії настане». Всі гості визнали, що зараз відбувається геноцид українського народу, а українці борються за незалежність і мають це робити надалі, попри умови. 

JOINT EFFORTS Parliament of Canada переглянули на платформі YouTube ТСН 1+1 media понад 150 000 користувачів. Загальна цифра з усіх джерел трансляції становить понад 1,5 млн.

JOINT EFFORTS Parliament of Canada

Випуск JOINT EFFORTS Parliament of Canada зі Стеном Кутчером, сенатором верхньої палати Канадського парламенту

Заходи на підтримку України 

Знаємо, що в канадському парламенті широко відзначають День української вишиванки. Ви виступали в ролі співорганізатора заходу. Як вдалося залучити склад всього парламенту до цього дійства?

Традиції відзначати день української вишиванки в Канадському парламенті вже кілька десятків років. Премʼєр-міністр Канади та верхня палата Парламенту – сенат, депутати Канадського парламенту, посол України в Канаді – вдягають вишиванки та роблять загальне фото в залі засідання. Також у цей день будівля парламенту підсвічується синьо-жовтими кольорами. Тогоріч особисто була долучена до організації події. На заході учасники мали можливість переглянути стародавні українські народні костюми, посмакувати українськими стравами, послухати, як звучить українська бандура, та почути промови від запрошених гостей: Юлії Ковалів, посла України в Канаді, Лесі Воронюк, засновниці Дня вишиванки, Романа Клічука, мера міста Чернівці, тощо. 

День української вишиванки в Канадському парламенті

День української вишиванки в Канадському парламенті

Канада дійсно потужно підтримує Україну. На другу річницю великої війни в Оттаві на мітингу на честь підтримки України зібралися понад 1000 українців і людей, які підтримують нас. Серед них були генерал-губернатор Канади Мері Саймон та посол України в Канаді Юлія Ковалів. На знак солідарності з українцями ми розгорнули великий український стяг.

Перебуваючи в Канаді вже понад два роки, скажу, що такої кількості прапорів іншої країни, такої як Україна, в Канаді немає.

Оксана Мельник, JOINT EFFORTS  Parliament of Canada

Оксана Мельник, засновниця та керівниця міжнародного проєкту JOINT EFFORTS Parliament of Canada

Про розвиток українського комʼюніті в Канаді 

Знаємо, що у Канаді у вас є власний бізнес, маркетингове агентство CUKOR. Розкажіть детальніше про цей проєкт. 

Понад 10 років тому я заснувала перший медіаклуб на заході Україні Oksana Melnyk Media Club, де разом зі своєю командою ми навчали студентів з різних регіонів України основам журналістики, медіаграмотності, публічних виступів, ораторській майстерності та побудові власного бренду. За пів року аудиторія клубу змінилась, до нас почали приходити власники потужних бізнесів та компаній. Вони мали запит, як правильно вивести компанію на медіаплощині, як слід презентувати бренд у соціальних мережах тощо. З початком повномасштабного вторгнення та переїздом до Канади медіаклуб трансформувався в маркетингову агенцію CUKOR. 

З переїздом до Канади потрібно було адаптувати бізнес під запит двох континентів – Європи та Північної Америки, адже потреби клієнтів кардинально різняться. Наразі команда в Україні опікується понад 100 проєктами. Один із нещодавніх – колаборація бренду чоловічого одягу TRESKARE та футбольного клубу РУХ. Канадська команда маркетингової агенції CUKOR співпрацює з понад 25 проєктами. Як співзасновниця бренду я брала участь у форумі Big Money, Toronto, де в деталях висвітлила тему «Як за рахунок брендингу підвищити ціну і цінність продукту та збільшити продажі загалом». Мій виступ відвідали понад 300 людей. 

Маркетингова агенція CUKOR

Маркетингова агенція CUKOR

На ваш погляд, як потрібно розвивати українську спільноту в Канаді?  

Підприємці, які понад 10 років мешкають у Канаді, приймають активно у свою команду нових людей, допомагають іншим розвиватись. Наприклад, на заході Ukraine Small Talk, який я організувала зі своєю командою в Торонто, зібралось понад 50 людей. Кожен учасник мав змогу презентувати свій бізнес. Наразі дуже багато українців приїжджає до Канади, у людей зʼявляється ціла низка запитань. Попри те, що українці адаптуються в цій країні, більшість все одно готові повернутися до України. Вдома завжди краще. Тому завдання кожного – працювати на благо України, аби подолати спільного ворога і разом святкувати довгоочікувану перемогу, докладаючи максимум зусиль.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні