Укргазбанк /Артем Галкін
Категорія
Партнерський матеріал
Дата

Як Укргазбанк підтримує енергетичну незалежність

Родіон Морозов, в.о. голови правління Укргазбанку Фото Артем Галкін

З 2016 року Укргазбанк першим серед українських банків почав активно працювати за напрямом «зеленого» банкінгу. Цей напрям залишається пріоритетним для банку і набув особливої актуальності для підтримки енергонезалежності країни. Сьогодні альтернативна енергетика є дієвим інструментом протидії енергетичному дефіциту через повномасштабну війну.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Укргазбанк є лідером у фінансуванні обʼєктів зеленої енергетики, що використовується замість енергетики на викопному паливі (газ, нафта). За сім років портфель сталих проєктів банку перевищив 45 млрд грн. Загалом з 2016 року банк профінансував 13% усіх промислових об’єктів відновлюваної енергетики в Україні. 

Повномасштабна війна поставила перед Україною нові виклики в галузі енергетики. Внаслідок бойових дій вітчизняна енергосистема зазнала значних збитків, що призвело до загрози енергетичної кризи. Укргазбанк, як державний банк, відіграє значну роль у забезпеченні енергетичної безпеки країни.

Крім сонячних станцій банк активно кредитує вітропарки та малі гідроелектростанції, електростанції на біопаливі (біомаса, біогаз). Одним із прикладів інноваційних проєктів, які ми підтримуємо, є будівництво електростанції на біомасі, яка генерує енергію з лушпиння соняшника, що дозволяє зменшити викиди СО2 та зберігає природні ресурси.

Наразі активно розвиваємо нові перспективні напрями фінансування проєктів відновлюваної енергетики для забезпечення сталості та безперервності роботи бізнесу, а також енергетичної безпеки місцевих громад, зокрема системи накопичення енергії.

Ключовим напрямом є фінансування проєктів сталого відновлення та сталого повоєнного розвитку України у тісній співпраці з міжнародними та українськими партнерами у сфері ESG. Насамперед ідеться про відновлення громад, критичної інфраструктури, забезпечення безперервності бізнесу та економіки.

Ми пропонуємо бізнесу програми спільно з нашими міжнародними партнерами. Зокрема, за програмою ЄБРР із фінансування енергоефективних проєктів можна отримати кешбек до 15% від суми кредиту.

У січні спільно з ФРП за підтримки уряду Німеччини запустили програму «Додай енергії твоєму бізнесу», за якою клієнти активно купують дизельні генератори та встановлюють сонячні панелі для свого бізнесу.

Всі ці програми комбінуються з програмою «Доступні кредити 5-7-9%», завдяки чому кредитування стає більш гнучким та доступним.

Нещодавно для посилення енергонезалежності бізнесу уряд вніс важливі зміни до програми «Доступні кредити 5-7-9%», яка стає доступною для підприємств, що працюють у сфері енергоефективності. 

За рахунок реалізації сталих проєктів, профінансованих банком, було зменшено щорічні викиди парникових газів більш як на 1,6 млн т. Зменшення споживання викопного палива в еквіваленті природного газу становить 800 млн куб. м на рік.

Укргазбанк активно підтримує виробників, трейдерів та інших учасників ринку електроенергії, які обирають банк для ведення рахунків ескроу. Наразі понад 150 електропостачальників обрали Укргазбанк партнером для розрахунків та відкрили рахунки зі спеціальним режимом використання.

Публічне акціонерне товариство акціонерний банк «УКРГАЗБАНК». Ліцензія НБУ №123 від 21.07.1993. Реєстраційний №183 у Держреєстрі банків.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні