Звідки беруться гроші? Від кишенькових до власного капіталу: фінансова грамотність для дітей
Категорія
Партнерський матеріал
Дата

Звідки беруться гроші? Від кишенькових до власного капіталу: фінансова грамотність для дітей

Блог української підприємиці, інвесторки Марини Тендітної 

Моїй доньці немає й трьох років, але вона вже хоче багато що знати. Уважно споглядає за усім, зокрема любить ходити з нами по магазинах. І дуже засмучується, коли ми не купуємо «все» на її прохання. Вона активно вимагає свого, але я запасаюся терпінням і щоразу пояснюю, що всі речі, які вона отримує, – іграшки, їжа, одяг, меблі й навіть світло та вода – мають свою ціну. Що на розваги призначається певна частина грошей. Гроші ці заробляють мама з татом. Вони ходять на роботу і виконують там різні складні завдання, за які їм платять.

Експерти говорять, що дитині вже з трьох років можна пояснювати, що таке особистий та сімейний бюджет, що взагалі можна і треба робити з грошима: витрачати, відкладати чи вкладати?

Все це для того, аби вона розуміла: нам нічого не дається просто так, все має свою ціну. І щоб мати бажане, треба докласти зусиль і заробити на це.

Коли і з чого почала я? Я почала знайомити свою доньку з грошима вже з двох років через ігри. Дуже простими словами через гру пояснювала, як і за що ми купуємо продукти, одяг, іграшки, для чого ходимо на роботу. Грала з нею в такі ігри, як «Робота», «Магазин», «Банк» тощо. 

Я за те, щоб у дітей були свої гроші. Бо вчитися краще на практиці. Моїй доньці кишенькові ще ранувато, але у віці шести-семи років вона їх отримає. Кошти вона матиме не на вимогу. Це буде своєрідна «зарплатня»: за хороші оцінки у школі, хатню роботу, добрі вчинки. Хочу привчити її, що праця не має бути безкоштовною.

Марина Тендітна

Марина Тендітна, українська підприємиця, інвесторка

На що витратити зароблені гроші, донька вирішуватиме самостійно. Вона зможе купити солодощі, якісь дрібнички. Або – виконати більше справ, щоб мати більше грошей та придбати щось дорожче: іграшку, книгу чи квиток у кіно. Так дитина бачитиме: щоб мати більше грошей, треба більше працювати. Все як у дорослому житті.

Також вона сама вирішуватиме, як швидко витрачати гроші – за один день чи, щоб розтягнути задоволення, скажімо, протягом тижня. Тут не про вміння економити, а про те, як приймати рішення згідно з пріоритетами. Це також і про терплячість, без якої неможливо досягнути великої мети.

Навчити цьому дітей допоможуть навіть мультики. Є проєкт «Цікава фінансова грамотність». Це серія мультфільмів, в яких вчать поводженню з картками та банкоматом, безпечному онлайн-шопінгу, а також радять, як вести особистий бюджет і накопичувати заощадження.

З літератури можу порадити:

  • «Фінансова грамотність для дітей. Перший крок до мільйона» Анни Гресь – книга для дітей пʼяти-семи років.
  • Є також продовження «Фінансова грамотність для дітей. Другий крок до мільйона»: книгу можна читати дітям віком восьми-десяти років.
  • «Як розповісти дітям про гроші» Сергія Біденка та Ірини Золотаревич – в ігровій формі автори пояснюють дітям, що таке фінанси. Універсальна книга: підійде як дошкільнятам, так і підліткам.
  • «Фінанси для початківців» Едді Рейнолдс для дітей від восьми років. У книзі описуються способи, як заробити гроші, способи оплати. Пояснюються поняття кредиту, інвестицій, валюти та е-грошей. І все це на прикладах із реального життя, просто і доступно.
  • «Малюк та бюджет. Як українським батькам виховати фінансово успішних дітей» Любомира Остапіва – тут зібрані практичні поради батькам, як говорити з дітьми про гроші.

Розказуйте дітям про нові фінтехнології. Мобільні банкінги, Apple Pay, цифрові валюти – це те, за чим майбутнє. Повсюдне впровадження цифрових валют – лише питання часу. Підтримуйте інтерес дитини до цифрових валют і фінтехнологій. Діти точно зацікавляться мемкоїнами з собачками, котиками чи качечками. Обговорюйте вдома криптоновини, дивіться програми для дітей на цю тему, грайте в ігри. 

Навіть якщо ви самі погано розбираєтесь у темі крипти, то вчіться разом із дитиною. Поясніть в ігровій формі своїм дітям, що блокчейн – це щось схоже на цифровий будівельний блок у Lego, тільки з них ми не будуємо будиночки, а інтернет-гроші використовують блокчейн для відстеження транзакцій. Діти будуть у захваті! Хтозна, можливо, ви виховаєте талановитого інвестора.

От, наприклад, декілька дитячих YouTube-каналів про основи крипти та блокчейну:

Billyʼs Bitcoin: A Childrenʼs Bitcoin Story

Blockchain for Kids | Blockchain Explained for Beginners

Розмови з дітьми про фінанси та сімейний чи особистий бюджет – це не тільки про гроші. Це також про цінності. Адже ви найперше витрачаєте кошти на те, що є для вас важливим (освіта, культурні події, подорожі, благодійність).

Але я перед собою ставлю завдання навчити своїх дітей не тільки грамотно витрачати, а й заробляти кошти. Для нас із чоловіком заможність – це запорука незалежності. І це те, що ми включаємо до списку цінностей нашої сім’ї. Впевнена, виховання з цією настановою допоможе нашим дітям у майбутньому прийти до фінансового успіху та добробуту.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні