Ігристе вино в період зимових свят – предмет першої необхідності. Головне – обрати правильне.
Розповідаємо, як серед безмежного розмаїття білих, рожевих, солодких і сухих знайти омріяне, як відрізнити справжнє шампанське й інші essential-штуки до святкового столу.
Шампанське vs ігристе: у чому різниця
Усі шампанські вина – ігристі, але не всі ігристі – шампанське. Строго кажучи, шампанське — це напій, виготовлений у Шампані, виноробному регіоні Франції. Справжнє шампанське не може коштувати дешево: його виробництво – трудомісткий, витратний, ювелірний процес.
Шампанське і деякі ігристі виготовляються класичним методом, або методом Шампенуа, коли вторинне бродіння (під час якого й утворюються бульбашки, що грають у наших келихах) проходить в окремих пляшках, після чого вино не менш як рік витримується на дріжджовому осаді в погребі, здобуваючи більш складних яскравих ароматів бріоші, свіжоспеченого хліба та вершкового масла.
Переважна більшість ігристих у світі, зокрема славнозвісне просекко, виробляють інакше – методом Шарма, коли вторинне бродіння відбувається у великих резервуарах.
Мистецтво зберігати
Найкраще місце для зберігання ігристих до свята – нижні полиці холодильника, де забезпечена температура 5-7 градусів. Розташовувати пляшки краще горизонтально. У жодному разі не можна класти пляшки з ігристим вином (та й будь-яким іншим) у морозильну камеру, оскільки там для цих напоїв занадто холодно. Мороз негативно вплине на смак, а якщо ви випадково забудете пляшку, вона може просто тріснути.
Мистецтво подати
Для забезпечення ідеальної температури подачі відкривайте вино відразу ж, як дістанете з холодильника.
Лайфхак від експертів: для збереження газації використовуйте спеціальний корок для ігристих і не забувайте про відерця з льодом і водою: помістіть туди пляшку після відкриття.
Ще один важливий нюанс – вибір правильного келиха. Для ігристих традиційно використовують високі та вузькі келихи флюте: вони дозволяють певною мірою оцінити вино, довше зберігають його холодним і підкреслюють гарну гру бульбашок. Наповнювати келих потрібно, нахиливши його під кутом приблизно на дві третини всього обсягу. До речі, такі самі келихи згодяться і для коктейлів на основі ігристого. Та це здебільшого про просекко.
Але для шампанського найкращим вибором стануть бокали у формі тюльпану, які найповніше розкриють аромат благородного ігристого.
Що пити?
- Що: Шампанське Piper-Heidsieck (1950 грн)
- Склад: Шардоне, Меньє, Піно Нуар
- Цінність: Piper-Heidsieck – зіркове шампанське, невід’ємний атрибут Оскару та Каннського кінофестивалю. Улюблене вино Марії Антуанетти та Мерилін Монро. Справжній витвір мистецтва.
- У келиху: Яблучний конфітюр, персики, квітковий мед та імбир, вершкові акценти свіжоспеченої бріоші, акація та фундук. Харизматично глибоке, з тривалим оксамитовим фінішем.
- Що: Просекко Masottina (201 грн)
- Склад: 100% Глера
- Цінність: Просекко – свято, яке завжди з тобою. Гастрономічний універсал стане чудовим аперитивом, який поєднується із супами, м’ясними та рибними стравами, морепродуктами і навіть десертами. Цієї зими воно вам стовідсотково знадобиться.
- У келиху: Лимонний джем і зелені яблука, грейпфрут, жовті сливи, айва та м’ята.
- Що: Шампанське Hubert Favier (1397 грн)
- Склад: Шардоне, Піно Нуар
- Цінність: Ігристе від автентичного виробника, який почав робити біодинамічні вина задовго до того, як це стало мейнстрімом у регіоні Шампань.
- У келиху: Саме по собі уособлення новорічних свят. Виразне та свіже, повне стиглих персиків та абрикосів, мандаринів, білих троянд і ніжних нюансів ванілі.
- Що: Ламбруско Cavicchioli (109 грн)
- Склад: Ламбруско Саламіно, Ламбруско Гаспароса, Ламбруско Марані
- Цінність: Ламбруско з регіону Емілія-Романья – свіже та насичено фруктове, у смаку – мінеральне та по-справжньому літнє. Італійці ж у ньому бачать ідеальний аперитив і подають його з усілякими антипасті. Тверді сири й оливки, салямі, паста, стейки – вино пасує до будь-чого.
- Стане подихом італійської свіжості серед української зими.
- У келиху: Яскраве, ароматне, з відтінками полуниці та малини, медом, цитрусовими цукатами та тропічними фруктами.
Ігристі вина з усім і до всього
Новий рік немислимий без іскристого блиску ігристого в келихах, і неважливо, чи це шампанське, просекко, кава, чи щось ще.
На диво, багато хто й досі чомусь вважає, що ігристе вино винятково для аперитиву. Насправді такі вина надзвичайно гастрономічні, головне – підібрати до них правильний супровід.
Олівʼє й оселедець під шубою
Як не дивно, найвдаліший тандем олів’є утворює з найноворічнішим вином – шампанським. Тільки у жодному разі не напівсухим.
Дуже сухий брют, особливо blanc de blancs, виготовлений з Шардоне, стане ідеальною парою такому салату: шампанське пасує до олів’є загалом і до кожної окремо його складової, а приємна ігриста кислинка без проблем впорається з майонезом. Виграшно шампанське смакуватиме й із оселедцем під шубою.
Салати з креветками
Заправлені пікантним соусом з тропічних фруктів – манго чи маракуї, легким дресингом чи лимонним соком, салати з креветками вже встигли стати такою ж класикою жанру, як і оселедець під шубою та олів’є.
Очевидно, шампанське відмінно смакує не лише з креветками, а й з будь-якими морепродуктами — чи то лососем, чи то мідіями, чи то устрицями. Воно завжди доречне. Ламбруско та просекко теж не загубляться в такій компанії. Правило поширюється і на салати з крабовим м’ясом та «мімозу».
А для ще більш вдалого фудпейрінгу використайте правило поєднання за кольором. Отже, до креветок, крабів і лобстерів ідеально пасуватимуть рожеві ігристі, а до устриць, білої риби, гребінців – білі.
Запечена птиця
Популярним гарячим частуванням новорічного столу в Україні є запечена птиця. Варто памʼятати, що ігристі не найкраще пасуватимуть до качки, а от до інших видів птиці – курки, індички або перепілки – вони прекрасно підходять!
Щоб довершити поєднання, птицю слід супроводжувати вершковим або ягідним соусом, тоді навіть колористична логіка підказує подати до неї ігристе розе.
Прекрасно відтінить і підкреслить смак м’яса ламбруско. А для випадків, коли замість птиці центральне місце на столі займає запечена свинина, існують ельзаські кремани, що традиційно подають до страв зі свининою як на батьківщині, так і в усьому світі.
Десерти
Якщо десерти не надто солодкі, то до них підійде і сухе шампанське. Брют прекрасно смакує з чізкейками та сирами. Рожеві ігристі створені для того, щоб супроводжувати десерти з ягодами, особливо з малиною. Полуниця з вершками та рожеве ігристе теж прекрасно поєднуються.
Якщо хочеться чогось новенького
Не поспішайте купувати дорогі відомі бренди, якщо не розумієте, у чому їх особливість: вино може просто вам не підійти. Якщо ви ніколи не виходили за межі просекко, але готові рухатися у бік чогось нового, приходьте у WINETIME, наші сомельє допоможуть розібратися і стануть вашими гідами на цьому цікавому гастрошляху.
Вы нашли ошибку или неточность?
Оставьте отзыв для редакции. Мы учтем ваши замечания как можно скорее.