Фото надані Wine Time
Категорія
Партнерський матеріал
Дата

Як обрати ігристе до святкового столу та як правильно його пити

4 хв читання

Фото надані Wine Time

Ігристе вино в період зимових свят – предмет першої необхідності. Головне – обрати правильне.

Розповідаємо, як серед безмежного розмаїття білих, рожевих, солодких і сухих знайти омріяне, як відрізнити справжнє шампанське й інші essential-штуки до святкового столу.

Шампанське vs ігристе: у чому різниця

Усі шампанські вина – ігристі, але не всі ігристі – шампанське. Строго кажучи, шампанське — це напій, виготовлений у Шампані, виноробному регіоні Франції. Справжнє шампанське не може коштувати дешево: його виробництво – трудомісткий, витратний, ювелірний процес.

Шампанське і деякі ігристі виготовляються класичним методом, або методом Шампенуа, коли вторинне бродіння (під час якого й утворюються бульбашки, що грають у наших келихах) проходить в окремих пляшках, після чого вино не менш як рік витримується на дріжджовому осаді в погребі, здобуваючи більш складних яскравих ароматів бріоші, свіжоспеченого хліба та вершкового масла.

Переважна більшість ігристих у світі, зокрема славнозвісне просекко, виробляють інакше – методом Шарма, коли вторинне бродіння відбувається у великих резервуарах.

Як обрати ігристе до святкового столу та як правильно його пити /Фото 1

Фото надані Wine Time

Мистецтво зберігати 

Найкраще місце для зберігання ігристих до свята – нижні полиці холодильника, де забезпечена температура 5-7 градусів. Розташовувати пляшки краще горизонтально. У жодному разі не можна класти пляшки з ігристим вином (та й будь-яким іншим) у морозильну камеру, оскільки там для цих напоїв занадто холодно. Мороз негативно вплине на смак, а якщо ви випадково забудете пляшку, вона може просто тріснути.

Мистецтво подати

Для забезпечення ідеальної температури подачі відкривайте вино відразу ж, як дістанете з холодильника. 

Лайфхак від експертів: для збереження газації використовуйте спеціальний корок для ігристих і не забувайте про відерця з льодом і водою: помістіть туди пляшку після відкриття.

Ще один важливий нюанс – вибір правильного келиха. Для ігристих традиційно використовують високі та вузькі келихи флюте: вони дозволяють певною мірою оцінити вино, довше зберігають його холодним і підкреслюють гарну гру бульбашок. Наповнювати келих потрібно, нахиливши його під кутом приблизно на дві третини всього обсягу. До речі, такі самі келихи згодяться і для коктейлів на основі ігристого. Та це здебільшого про просекко.

Але для шампанського найкращим вибором стануть бокали у формі тюльпану, які найповніше розкриють аромат благородного ігристого. 

Що пити?

  • Що: Шампанське Piper-Heidsieck (1950 грн)
  • Склад: Шардоне, Меньє, Піно Нуар
  • Цінність: Piper-Heidsieck – зіркове шампанське, невід’ємний атрибут Оскару та Каннського кінофестивалю. Улюблене вино Марії Антуанетти та Мерилін Монро. Справжній витвір мистецтва. 
  • У келиху: Яблучний конфітюр, персики, квітковий мед та імбир, вершкові акценти свіжоспеченої бріоші, акація та фундук. Харизматично глибоке, з тривалим оксамитовим фінішем. 
  • Що: Просекко Masottina (201 грн)
  • Склад: 100% Глера
  • Цінність: Просекко – свято, яке завжди з тобою. Гастрономічний універсал стане чудовим аперитивом, який поєднується із супами, м’ясними та рибними стравами, морепродуктами і навіть десертами. Цієї зими воно вам стовідсотково знадобиться.
  • У келиху: Лимонний джем і зелені яблука, грейпфрут, жовті сливи, айва та м’ята. 
  • Що: Шампанське Hubert Favier (1397 грн)
  • Склад: Шардоне, Піно Нуар
  • Цінність: Ігристе від автентичного виробника, який почав робити біодинамічні вина задовго до того, як це стало мейнстрімом у регіоні Шампань. 
  • У келиху: Саме по собі уособлення новорічних свят. Виразне та свіже, повне стиглих персиків та абрикосів, мандаринів, білих троянд і ніжних нюансів ванілі.
  • Що: Ламбруско Cavicchioli (109 грн)
  • Склад: Ламбруско Саламіно, Ламбруско Гаспароса, Ламбруско Марані
  • Цінність: Ламбруско з регіону Емілія-Романья – свіже та насичено фруктове, у смаку – мінеральне та по-справжньому літнє. Італійці ж у ньому бачать ідеальний аперитив і подають його з усілякими антипасті. Тверді сири й оливки, салямі, паста, стейки – вино пасує до будь-чого.
  • Стане подихом італійської свіжості серед української зими. 
  • У келиху: Яскраве, ароматне, з відтінками полуниці та малини, медом, цитрусовими цукатами та тропічними фруктами.

Ігристі вина з усім і до всього

Новий рік немислимий без іскристого блиску ігристого в келихах, і неважливо, чи це шампанське, просекко, кава, чи щось ще.

На диво, багато хто й досі чомусь вважає, що ігристе вино винятково для аперитиву. Насправді такі вина надзвичайно гастрономічні, головне – підібрати до них правильний супровід.

Як обрати ігристе до святкового столу та як правильно його пити /Фото 2

Фото надані Wine Time

Олівʼє й оселедець під шубою

Як не дивно, найвдаліший тандем олів’є утворює з найноворічнішим вином – шампанським. Тільки у жодному разі не напівсухим.

Дуже сухий брют, особливо blanc de blancs, виготовлений з Шардоне, стане ідеальною парою такому салату: шампанське пасує до олів’є загалом і до кожної окремо його складової, а приємна ігриста кислинка без проблем впорається з майонезом. Виграшно шампанське смакуватиме й із оселедцем під шубою.

Як обрати ігристе до святкового столу та як правильно його пити /Фото 3

Фото надані Wine Time

Салати з креветками

Заправлені пікантним соусом з тропічних фруктів – манго чи маракуї, легким дресингом чи лимонним соком, салати з креветками вже встигли стати такою ж класикою жанру, як і оселедець під шубою та олів’є. 

Очевидно, шампанське відмінно смакує не лише з креветками, а й з будь-якими морепродуктами — чи то лососем, чи то мідіями, чи то устрицями. Воно завжди доречне. Ламбруско та просекко теж не загубляться в такій компанії. Правило поширюється і на салати з крабовим м’ясом та «мімозу». 

А для ще більш вдалого фудпейрінгу використайте правило поєднання за кольором. Отже, до креветок, крабів і лобстерів ідеально пасуватимуть рожеві ігристі, а до устриць, білої риби, гребінців – білі. 

Як обрати ігристе до святкового столу та як правильно його пити /Фото 4

Фото надані Wine Time

Запечена птиця

Популярним гарячим частуванням новорічного столу в Україні є запечена птиця. Варто памʼятати, що ігристі не найкраще пасуватимуть до качки, а от до інших видів птиці – курки, індички або перепілки – вони прекрасно підходять!

Щоб довершити поєднання, птицю слід супроводжувати вершковим або ягідним соусом, тоді навіть колористична логіка підказує подати до неї ігристе розе.

Прекрасно відтінить і підкреслить смак м’яса ламбруско. А для випадків, коли замість птиці центральне місце на столі займає запечена свинина, існують ельзаські кремани, що традиційно подають до страв зі свининою як на батьківщині, так і в усьому світі.

Як обрати ігристе до святкового столу та як правильно його пити /Фото 5

Фото надані Wine Time

Десерти

Якщо десерти не надто солодкі, то до них підійде і сухе шампанське. Брют прекрасно смакує з чізкейками та сирами. Рожеві ігристі створені для того, щоб супроводжувати десерти з ягодами, особливо з малиною. Полуниця з вершками та рожеве ігристе теж прекрасно поєднуються.

Якщо хочеться чогось новенького

Не поспішайте купувати дорогі відомі бренди, якщо не розумієте, у чому їх особливість: вино може просто вам не підійти. Якщо ви ніколи не виходили за межі просекко, але готові рухатися у бік чогось нового, приходьте у WINETIME, наші сомельє допоможуть розібратися і стануть вашими гідами на цьому цікавому гастрошляху. 

Як обрати ігристе до святкового столу та як правильно його пити /Фото 6

Фото надані Wine Time

Як обрати ігристе до святкового столу та як правильно його пити /Фото 7

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд