Ігристе вино в період зимових свят – предмет першої необхідності. Головне – обрати правильне.
Розповідаємо, як серед безмежного розмаїття білих, рожевих, солодких і сухих знайти омріяне, як відрізнити справжнє шампанське й інші essential-штуки до святкового столу.
Forbes Ukraine випустив новий номер журналу. Придбати його з безкоштовною доставкою можна за цим посиланням. У журналі: перший список найкращих роботодавців для ветеранів, список перспективних молодих українців «30 до 30», 40 компаній, які вийшли на іноземні ринки під час війни, історії Марії Берлінської, Всеволода Кожемяки та загалом майже два десятки текстів.
Шампанське vs ігристе: у чому різниця
Усі шампанські вина – ігристі, але не всі ігристі – шампанське. Строго кажучи, шампанське — це напій, виготовлений у Шампані, виноробному регіоні Франції. Справжнє шампанське не може коштувати дешево: його виробництво – трудомісткий, витратний, ювелірний процес.
Шампанське і деякі ігристі виготовляються класичним методом, або методом Шампенуа, коли вторинне бродіння (під час якого й утворюються бульбашки, що грають у наших келихах) проходить в окремих пляшках, після чого вино не менш як рік витримується на дріжджовому осаді в погребі, здобуваючи більш складних яскравих ароматів бріоші, свіжоспеченого хліба та вершкового масла.
Переважна більшість ігристих у світі, зокрема славнозвісне просекко, виробляють інакше – методом Шарма, коли вторинне бродіння відбувається у великих резервуарах.
Мистецтво зберігати
Найкраще місце для зберігання ігристих до свята – нижні полиці холодильника, де забезпечена температура 5-7 градусів. Розташовувати пляшки краще горизонтально. У жодному разі не можна класти пляшки з ігристим вином (та й будь-яким іншим) у морозильну камеру, оскільки там для цих напоїв занадто холодно. Мороз негативно вплине на смак, а якщо ви випадково забудете пляшку, вона може просто тріснути.
Мистецтво подати
Для забезпечення ідеальної температури подачі відкривайте вино відразу ж, як дістанете з холодильника.
Лайфхак від експертів: для збереження газації використовуйте спеціальний корок для ігристих і не забувайте про відерця з льодом і водою: помістіть туди пляшку після відкриття.
Ще один важливий нюанс – вибір правильного келиха. Для ігристих традиційно використовують високі та вузькі келихи флюте: вони дозволяють певною мірою оцінити вино, довше зберігають його холодним і підкреслюють гарну гру бульбашок. Наповнювати келих потрібно, нахиливши його під кутом приблизно на дві третини всього обсягу. До речі, такі самі келихи згодяться і для коктейлів на основі ігристого. Та це здебільшого про просекко.
Але для шампанського найкращим вибором стануть бокали у формі тюльпану, які найповніше розкриють аромат благородного ігристого.
Що пити?
- Що: Шампанське Piper-Heidsieck (1950 грн)
- Склад: Шардоне, Меньє, Піно Нуар
- Цінність: Piper-Heidsieck – зіркове шампанське, невід’ємний атрибут Оскару та Каннського кінофестивалю. Улюблене вино Марії Антуанетти та Мерилін Монро. Справжній витвір мистецтва.
- У келиху: Яблучний конфітюр, персики, квітковий мед та імбир, вершкові акценти свіжоспеченої бріоші, акація та фундук. Харизматично глибоке, з тривалим оксамитовим фінішем.
- Що: Просекко Masottina (201 грн)
- Склад: 100% Глера
- Цінність: Просекко – свято, яке завжди з тобою. Гастрономічний універсал стане чудовим аперитивом, який поєднується із супами, м’ясними та рибними стравами, морепродуктами і навіть десертами. Цієї зими воно вам стовідсотково знадобиться.
- У келиху: Лимонний джем і зелені яблука, грейпфрут, жовті сливи, айва та м’ята.
- Що: Шампанське Hubert Favier (1397 грн)
- Склад: Шардоне, Піно Нуар
- Цінність: Ігристе від автентичного виробника, який почав робити біодинамічні вина задовго до того, як це стало мейнстрімом у регіоні Шампань.
- У келиху: Саме по собі уособлення новорічних свят. Виразне та свіже, повне стиглих персиків та абрикосів, мандаринів, білих троянд і ніжних нюансів ванілі.
- Що: Ламбруско Cavicchioli (109 грн)
- Склад: Ламбруско Саламіно, Ламбруско Гаспароса, Ламбруско Марані
- Цінність: Ламбруско з регіону Емілія-Романья – свіже та насичено фруктове, у смаку – мінеральне та по-справжньому літнє. Італійці ж у ньому бачать ідеальний аперитив і подають його з усілякими антипасті. Тверді сири й оливки, салямі, паста, стейки – вино пасує до будь-чого.
- Стане подихом італійської свіжості серед української зими.
- У келиху: Яскраве, ароматне, з відтінками полуниці та малини, медом, цитрусовими цукатами та тропічними фруктами.
Ігристі вина з усім і до всього
Новий рік немислимий без іскристого блиску ігристого в келихах, і неважливо, чи це шампанське, просекко, кава, чи щось ще.
На диво, багато хто й досі чомусь вважає, що ігристе вино винятково для аперитиву. Насправді такі вина надзвичайно гастрономічні, головне – підібрати до них правильний супровід.
Олівʼє й оселедець під шубою
Як не дивно, найвдаліший тандем олів’є утворює з найноворічнішим вином – шампанським. Тільки у жодному разі не напівсухим.
Дуже сухий брют, особливо blanc de blancs, виготовлений з Шардоне, стане ідеальною парою такому салату: шампанське пасує до олів’є загалом і до кожної окремо його складової, а приємна ігриста кислинка без проблем впорається з майонезом. Виграшно шампанське смакуватиме й із оселедцем під шубою.
Салати з креветками
Заправлені пікантним соусом з тропічних фруктів – манго чи маракуї, легким дресингом чи лимонним соком, салати з креветками вже встигли стати такою ж класикою жанру, як і оселедець під шубою та олів’є.
Очевидно, шампанське відмінно смакує не лише з креветками, а й з будь-якими морепродуктами — чи то лососем, чи то мідіями, чи то устрицями. Воно завжди доречне. Ламбруско та просекко теж не загубляться в такій компанії. Правило поширюється і на салати з крабовим м’ясом та «мімозу».
А для ще більш вдалого фудпейрінгу використайте правило поєднання за кольором. Отже, до креветок, крабів і лобстерів ідеально пасуватимуть рожеві ігристі, а до устриць, білої риби, гребінців – білі.
Запечена птиця
Популярним гарячим частуванням новорічного столу в Україні є запечена птиця. Варто памʼятати, що ігристі не найкраще пасуватимуть до качки, а от до інших видів птиці – курки, індички або перепілки – вони прекрасно підходять!
Щоб довершити поєднання, птицю слід супроводжувати вершковим або ягідним соусом, тоді навіть колористична логіка підказує подати до неї ігристе розе.
Прекрасно відтінить і підкреслить смак м’яса ламбруско. А для випадків, коли замість птиці центральне місце на столі займає запечена свинина, існують ельзаські кремани, що традиційно подають до страв зі свининою як на батьківщині, так і в усьому світі.
Десерти
Якщо десерти не надто солодкі, то до них підійде і сухе шампанське. Брют прекрасно смакує з чізкейками та сирами. Рожеві ігристі створені для того, щоб супроводжувати десерти з ягодами, особливо з малиною. Полуниця з вершками та рожеве ігристе теж прекрасно поєднуються.
Якщо хочеться чогось новенького
Не поспішайте купувати дорогі відомі бренди, якщо не розумієте, у чому їх особливість: вино може просто вам не підійти. Якщо ви ніколи не виходили за межі просекко, але готові рухатися у бік чогось нового, приходьте у WINETIME, наші сомельє допоможуть розібратися і стануть вашими гідами на цьому цікавому гастрошляху.
26 вересня на Форумі «Енергія бізнесу» Forbes збирає регуляторів і лідерів бізнесу. Мета заходу — обговорити проблеми і знайти рішення, які дозволять зробити українську енергетику дешевою, рясною та стійкою. Встигніть купити квиток!
Ви знайшли помилку чи неточність?
Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.