Cosmolot Airlines /пресслужба Cosmolot Airlines
Категория
BrandVoice
Дата

Punisher в дії: яку ефективність показує на фронті авіафлот ударних дронів

Пілот 58-ї окремої мотопіхотної бригади ім. гетьмана Івана Виговського. Фото пресслужба Cosmolot Airlines

Сьогодні технічні можливості безпілотників, розроблених у 2018–2019 роках і навіть на початку 2022 року, застарілі, кажуть українські військові. Таким БпЛА не під силу оминати ворожі системи радіоелектронної боротьби, тож ворог може нищити їх. Щоб підвищити боєздатність та ефективність українських дронів, компанія UA Dynamics розробила і виробляє поліпшену версію БпЛА Punisher – легкого ударно-розвідувального безпілотного комплексу.

А щоб військові максимально оперативно мали їх у своєму розпорядженні, компанія Cosmolot ініціювала масштабний проєкт Cosmolot Airlines. Ініціатива стартувала у 2022 році, спершу було знайомство представників проєкту Cosmolot Airlines з розробниками, закупівля та передача бійцям кількох БпЛА, а цьогоріч – передача військовим 50 дронів Punisher нової розробки. Яку ефективність вони показують на фронті?

Як Cosmolot Airlines розвиває український Мілітарі-Tech

З серпня 2022 року до середини грудня 2023-го за підтримки проєкту Cosmolot Airlines було вироблено і передано на фронт чотирма траншами 50 ударних БпЛА Punisher. На півсотні безпілотників нового покоління, стійких до РЕБ, які можуть нищити ворога у глибокому тилу, компанія витратила 100 млн грн з власних доходів.

Ідея проєкту Cosmolot Аirlines виникла рік тому – зі знайомства, партнерства та системної фінансової підтримки української компанії UA Dynamics, яка розробляє Punisher. «А далі ми зрозуміли: кому, як не бізнесу, підтримувати фронт? Знаючи, що розробники впроваджують нову, модифіковану, версію літака, стійку до РЕБ, ми запустили проєкт зі створення ударного флоту безпілотників», – розповідають у Cosmolot.

У межах проєкту Cosmolot Airlines надається фінансова підтримка у виготовленні БпЛА, а компанія-виробник вже розподіляє їх між найефективнішими екіпажами, які керують безпілотниками. «Передача БпЛА – чуттєвий момент, – кажуть ініціатори проєкту, – екіпажі часто не можуть повірити, що отримали літак швидко і безкоштовно, дякують. Алеж це ми маємо їм дякувати! Вони не повинні просити зброю і шукати гроші на неї. У них має бути все необхідне для виборювання перемоги. Наше завдання як бізнесу – так само, які інших бізнесів, які планують залишатися в Україні, і держави – робити все, щоб військові могли безперешкодно робити свою справу».

БпЛА Punisher

БпЛА Punisher на фронті

Зробити акцент на безпілотниках ініціатори проєкту Cosmolot Airlines вирішили з кількох причин.

«По-перше, ми зрозуміли, що готові допомагати посилювати фронт зброєю – у деяких компаніях це заборонено корпоративною політикою. Для нас же таких заборон немає. По-друге, ми познайомилися з UA Dynamics і зрозуміли, що хочемо долучитися до розвитку українського виробництва багаторазової ударної зброї. Один Punisher покриває 45 км фронту вглиб і 20 км у ширину, тож 50 БпЛА можуть значно посилити лінію фронту. По-третє, потрібно розвивати українське військове винахідництво, бо ресурсно ми не можемо переважати ворога і маємо перемагати технологічно», – пояснює Олена Бабикіна, керівниця БО БФ «СІ ФАУНДЕЙШН» та проєкту Cosmolot Airlines.

Якщо бізнеси братимуть під крило конкретного українського виробника зброї та фінансуватимуть його роботу, це допоможе у масштабуванні вітчизняного military-tech, певні представники проєкту Cosmolot Airlines.

Ефективність БпЛА Punisher: пряма мова з передової

Punisher – унікальний літак, – розповідає Сергій Варакін, командир роти снайперів 58-ї окремої мотопіхотної бригади, – який отримали в межах проєкту Cosmolot Airlines 2 БпЛА.У ньому вбудовано калькулятор, який дозволяє скидати снаряди на окупантів максимально точно. До того ж нові Punisher нечутливі до ворожої системи РЕБ – радіоелектронної боротьби. Зараз наші нові БпЛА успішно працюють у Донецькій області, знищуючи ворога, його склади боєприпасів і бази у тилу, каже військовий.

Punisher зберігає життя військових: пілот може не підходити до ворога на 50 чи 100 м, а підлетіти на 10–15–30 км і вразити багато цілей. Завдяки Punisher ми знищуємо ворожі БМ «Гради», танки, пушки, живу силу, бліндажі, каже Варакін.

«Punisher знищує ворога і його матеріальну базу в глибокому тилу, позбавляючи його змоги наступати, – підтверджує Артем, офіцер Військово-морських сил. – Найкращою для Punisher є статична ціль: вантажівки, склади боєприпасів, техніка РЕБ та ППО, міномети, гармати «Гіацинт». «Безпілотники, передані в межах проєкту Cosmolot Airlines, працюють на Донбасі, Херсонщині й у Запорізькій області.БпЛА працює там, де не працює артилерія, і по цілях, на які не витрачатимуть ракет і авіабомб. Це очі армії, необхідні для успіху військових операцій», – певен морпіх.

Олексій Балан, в. о. командира взводу ударних літаків Punisher, каже, що літаки, спроєктовані до 2023 року, застаріли. На них складно літати через сильне радіоелектронне подавлення. А новий Punisher, створений у межах проєкту Cosmolot Airlines, має захищений зв’язок і навігаційну систему GPS, – каже Балан. – У цього ударного літака немає аналогів: він летить на відстань до 45 км, скидає боєприпас вагою до 2,5 кг і може вразити будь-яку ціль. У нього вмонтований балістичний калькулятор, що дозволяє влучити точно навіть у невелику ціль – вантажівку чи гармату. Відхилення не перевищить 3 м». За останніх два місяці – з моменту отримання БпЛА в межах проєкту – взвод Олексія Балана вразив ними всі артилерійські гармати та вантажівки, що були у межах досяжності. Зараз ці БпЛА продовжують працювати на Херсонщині.

БпЛА Punisher

БпЛА Punisher

Сьогодні ворог виготовляє мільйон FPV-дронів на місяць. В Україні ж на повну силу не виробляють ані снарядів, ані мін, ані боєприпасів, ані патронів, – каже Сергій Варакін. – А великі фонди готові закуповувати багато всього, але не мають коштів навіть на 10 000 FPV-дронів на місяць. Тож проєкти із закупівлі зброї від великих українських бізнесів вкрай важливі.

В Україні немає таких механізмів, як у США, де військові кажуть, що саме їм треба, а держава це замовляє, сплачуючи відповідні розробки, – каже морпіх Артем. – Тож важливо, щоб українські бізнеси закуповували військову техніку і передавали на фронт, адже саме бізнес може допомогти оперативно покрити брак техніки для фронту, коли держава безсила. Бізнес гнучкіше та швидше підходить до розвʼязання цих проблем, – певен Олексій Балан. – Військові кажуть, що їм треба, а бізнес реалізовує – як – з проєктом Cosmolot Airlines. Тож бізнесу варто робити масштабні проєкти з передачі техніки військовим.

Вы нашли ошибку или неточность?

Оставьте отзыв для редакции. Мы учтем ваши замечания как можно скорее.

Исправить
Новый выпуск Forbes Ukraine

Заказывайте с бесплатной курьерской доставкой по Украине