Розмінування України: виробництво техніки та навчальні центри бізнесів Ахметова /надано пресслужбою
Категорія
BrandVoice
Дата

Розмінування України: виробництво техніки та навчальні центри бізнесів Ахметова

надано пресслужбою

Розмінування територій Херсонської, Запорізької, Миколаївської, Донецької, Луганської, Сумської й Харківської областей, щільно й хаотично замінованих ворогом, – один із пріоритетів України на десятиріччя. За даними уряду, в Україні заміновано 174 000 кв. км, чверть із яких – 45 000 кв. км – є деокупованими територіями. Щоб розмінування було ефективним і швидким, його потрібно організовувати вже зараз, не чекаючи завершення повномасштабної війни.

Спеціальна техніка, без якої неможлива ця діяльність, – протимінні трали. Бізнеси українського підприємця Ріната Ахметова у рамках його мілітарної ініціативи «Сталевий фронт» уже взялися до справи і звільняють Україну від слідів ворога, допомагаючи розміновувати деокуповані землі. Як вони виробляють унікальну для України висококласну техніку, без якої неможливе розмінування, та уже зараз займаються знищенням ворожих слідів на нашій землі?

Розмінування як життєва необхідність для економіки України

Українська компанія HarvEast, що керує сільськогосподарськими активами, після деокупації Київщини в квітні 2022 року почала розмінувати 10 000 га землі (переважно в Бучанському районі), орендованої в пайовиків.

«Щоб розмінувати землі й розпочати посівну кампанію на звільнених від вибухонебезпечних предметів ділянках, менеджери HarvEast писали листи, заяви, звернення, телефонували до всіх установ, які могли б допомогти. Деякі міжнародні організації відгукнулися і приїхали розміновувати землі Київщини – приміром, фахівці організації The HALO trust», – каже Остапенко Олексій, директор ТОВ «Агро-Холдинг МС» — київського активу компанії HarvEast.

Агрокомпанія співпрацювала і з українськими державними службами, що уповноважені виконувати небезпечні роботи: ДСНС та спецпідрозділами поліції. «Вони працювали безкоштовно, але потреба в розмінуванні була нагальною, тож ми залучали і тих, хто надає ці послуги на комерційній основі», – розповідають у HarvEast.

Швидкість розмінування залежить від технології розмінування і протоколів безпеки підрядника. Очищення від вибухонебезпечних предметів поля площею 100 га може зайняти і рік, і значно більше. Зараз на Київщині залишаються не розмінованими 300 га землі, які обробляє HarvEast. Тут багато мін і залишків снарядів через активні бойові дії в лютому–березні 2022 року.

Основна проблема розмінування в Україні – велика площа земель, які потрібно очистити, брак фахівців, які можуть виконати цю роботу, та повільність процесу. Після перемоги і деокупацїї всіх регіонів необхідно буде розміновувати величезні території. Без належної підготовки і технічних розробок Україна витратить десятки років на розмінування, весь цей час не маючи змоги засівати заміновану землю. Прискорити розмінування та забезпечити безпеку й ефективність цього процесу допоможе сучасна техніка, розроблена спеціально для потреб України. Це, серед іншого, протимінні трали.

«Метінвест»

Танк із протимінними тралами

Протимінні трали – важливий елемент розмінування

Незамінна складова розмінування – протимінні трали. Це пристрої, які кріпляться до танків, і призначені для створення проходів у мінних полях щоб зменшити ризик підриву військової техніки на вибухонебезпечних предметах. Частини трала контактують із поверхнею і змушують міни детонувати.

Всі протимінні трали, що є в Україні, або іноземні, або радянські. Україна відчуває брак тралів і навчених саперів, тому Рінат Ахметов спрямував один із векторів масштабної допомоги в цю галузь, щоб пришвидшити розмінування. Група компаній «Метінвест» ще влітку 2023 року розробила і виготовила на своїх потужностях експериментальні зразки протимінних трал, які кріпляться на танки для знешкодження й підриву протитанкових та протипіхотних мін. Коли трали успішно пройшли тестування від Міноборони України, група компаній передала їх підрозділам Нацгвардії та ЗСУ і запустила в серійне виробництво. Так «Метінвест» опанував унікальне для України виробництво, якого ще ніхто з виробників не запускав. Один трал збирають 5–7 діб, тож реальна спроможність виробничої лінії – п’ять тралів на місяць.

Метінвест

Протимінні каткові трали – власний продукт «Метінвесту»

«Метінвест»

На запит Нацгвардії і ЗСУ конструктори «Метінвесту» вдосконалили протимінні трали конструкції КМТ-7

Попередній слайд
Наступний слайд

Протимінні каткові трали – власний продукт «Метінвесту». На запит Нацгвардії і ЗСУ конструктори «Метінвесту» вдосконалили протимінні трали конструкції КМТ-7. Їхні парні катки, що мають кріплення на гусеничну й колісну техніку для знешкодження або підриву на суші протитанкових і протипіхотних мін, тепер ще глибше занурюються в землю. 

Трали для всіх бронемашин, які йдуть у контрнаступ, виготовляються за нормативами ЗСУ – кожен трал витримує 4–5 підривів протитанкових мін, а їхня пара – 8–10 підривів. Комплект катків важить 6,5 т і має розміри 3,77 х 3,44 м. Виготовити один такий трал з урахуванням додаткового обладнання для екіпажів танків, що потрібно для монтажу засобу, коштує 2,5 млн грн. Їхня особливість – у швидкості монтажу і ремонту. Конструктори «Метінвесту» створили зйомні деталі, які можна замінити чи відремонтувати вдвох за 10 хвилин. 

«Це лише перший крок для «Метінвесту» у великому проєкті зі сприяння розмінуванню України. Ми робили й продовжимо робити все, щоб допомогти нашій країні перемогти та повернути мир на нашу землю», – підкреслює Рінат Ахметов.

Місце, де «Метінвест» виготовляє трали, не розголошується. Локація максимально віддалена від підприємств компанії, як і все виробництво для потреб ЗСУ. А виробництво, ініційоване «Метінвестом», доволі розгалужене. Це і виготовлення 150 000 бронежилетів для українських захисників, і 280 мобільних укриттів-криївок для бійців на передовій, і 30 ловців для ланцетів, що захищають військову техніку ЗСУ від ворожих безпілотників, і 280 макетів реальної техніки, які вводять ворога в оману, змушуючи витрачати дорогі боєприпаси.

Метінвест

Трали для всіх бронемашин, які йдуть у контрнаступ, виготовляються за нормативами ЗСУ

Метінвест

Кожен трал витримує 4–5 підривів протитанкових мін, а їх пара – а 8–10 підривів

Попередній слайд
Наступний слайд

Протимінний центр на Чернігівщині: як і для кого працює

На початку листопада цього року в Чернігівській області в структурі Державної спеціальної служби транспорту відкрився Центр протимінної діяльності. Це дієва відповідь на проблему масштабного забруднення земель мінами. У будівництво Центру ГК «Метінвест» інвестувала 9,5 млн грн. 

Ключове завдання Центру – фахово підготувати понад 3000 висококласних саперів, які займатимуться гуманітарним розмінуванням земель, забруднених вибухонебезпечними предметами. Спеціалісти Центру плануватимуть, організовуватимуть і координуватимуть заходи протимінної діяльності та інформуватимуть місцевих жителів про небезпеку, яку несуть міни та інші вибухонебезпечні сліди бойових дій.

«Розмінування території України після війни – один із найбільших викликів, який постане перед нашим суспільством. Тисячі домівок, садиб, полів, підприємств, як наша «Азовсталь», несуть у собі ці сліди війни, що нагадуватимуть про бойові дії ще багато років після їхнього закінчення. Ми не повинні залишати це «надбання» нашим дітям чи онукам, щоб через 50 років вони випадково натрапляли на небезпечні знахідки», – зазначає гендиректор «Метінвесту» Юрій Риженков.

Розробка протимінних тралів різної комплектації і потужності та стимулювання розвитку технологій для швидкого розмінування українських земель, приміром, через будівництво Центру протимінної діяльності – справи, у яких може показати себе великий бізнес України. Допомога державі і військовим у розмінуванні – важлива справа, яка не терпить зволікань. Це мета, до якої має прагнути кожен відповідальний патріотично налаштований бізнес. 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні