Віталій Пахомов, директор з персоналу Інтерпайп. /пресслужба Інтерпайп
Категорія
BrandVoice
Дата

Захистити, підтримати, навчити, зацікавити

Віталій Пахомов, директор з персоналу Інтерпайп. Фото пресслужба Інтерпайп

Чи зможуть промислові підприємства в прифронтових регіонах втамувати кадровий голод без збільшення квоти бронювання військовозобов’язаних?

Третій рік поспіль українські підприємства – на межі виживання: через обстріли, загрози блекаутів, проблемну логістику, брак персоналу та інші реалії війни. Не виключення і промислова компанія Інтерпайп Віктора Пінчука. Його виробництва працюють у прифронтових Дніпрі та Новомосковську, а також Нікополі, який з липня 2022 року визнано зоною бойових дій через постійний терор з території окупованого Енергодару.

Зупинку заводів через нестачу персоналу в компанії вважають одним з найсерйозніших ризиків для бізнесу, тож намагаються якщо не вирішити проблему повністю, то хоча б уповільнити її критичне загострення: створюють безпечні умови на виробництві, пропонують безпрецедентний соціальний пакет для співробітників у зоні бойових дій, працюють зі студентами профтеху та технічних вишів, наймають працівників без відповідних навичок і навчають безпосередньо на виробництві. Крім того, більшість менеджерів компанії навіть за можливості не працюють віддалено, фізично знаходяться разом з колективами, чим додатково мотивують працівників.

Війна критично загострила кадрове питання

Плинність кадрів в Інтерпайп була і до великої війни, так, в 2021 році вона становила 14%. Це системна проблема українських промислових підприємств, спричинена цілою низкою чинників – від негативних стереотипів у суспільстві щодо роботи на заводі до суворих вимог до стану здоров’я працівників.

Віталій Пахомов

Віталій Пахомов

директор з персоналу Інтерпайп

«З початком повномасштабного вторгнення плинність персоналу дещо скоротилась, в 2023 році вона становила 12%. При цьому ми постали перед проблемою постійного кадрового голоду на всіх виробничих дільницях. У компанії працевлаштовано 9,5 тис. працівників, але фактично працює близько 8 тис.: 950 наших співробітників – у ЗСУ, 600 – у відпустках по догляду за дітьми або інших довготривалих відпустках. А ринок праці в прифронтових регіонах значно звузився через мобілізацію та еміграцію населення у більш віддалені від війни регіони.

За нашими прогнозами ситуація може ще більше загостритись: хоч наші підприємства і мають статус критично важливих, компанія може забронювати лише 50% військовозобовʼязаних працівників. І замінити мобілізованих у поточних умовах дуже непросто, особливо в Нікополі, де з міста фізично виїхало дві третини населення, а чоловіки на фронті. Брак персоналу там сягає близько 25%».

Максимально втримати поточний кваліфікований персонал

Частково кадровий дефіцит Інтерпайп компенсує за рахунок підрядних організацій, повертає на роботу пенсіонерів, максимально утримує внутрішніх ветеранів та залучає зовнішніх, працевлаштовує жінок. Але це точкові рішення, які лише пом’якшують проблему, але не вирішують її. Наприклад, жінки можуть займати и займають у компанії управлінські, інженерні посади, задіяні у допоміжних виробничих процесах (машиністки кранів, контролери ОТК, дефектоскопісти тощо). Але замінити чоловіків на дільницях прокату труб і коліс, виплавки та розливки сталі фізично їм важко через великі навантаження та й заборонено з точки зору законодавства з охорони праці.

«Системна робота ведеться у двох напрямках. Перший – утримати поточний кваліфікований персонал, який наразі постійно працює понаднормово, іноді без вихідних. Звісно це компенсується матеріально. А з урахуванням 20% підвищення зарплати з березня поточного року фактичний заробіток на підприємствах Інтерпайп – найвищий у галузі, – розповідає Віталій. – Але так довго тривати не може, бо робота на заводі – це фізично важко, а тотальна втома працівника, який керує автоматизованими лініями та великим промисловим обладнанням, дуже небезпечна. Окрім цього, для робітників, зокрема в зоні бойових дій, створені максимально безпечні умови: робочі місця обладнані мобільними укриттями, функціонують капітальні сховища. Також пропонується безпрецедентний соціальний пакет. З початком обстрілів Нікополя неповнолітніх дітей співробітників разом із супроводжуючими дорослими евакуювали в безпечне місце, організували побут, дозвілля та учбовий процес, все коштом компанії. У разі ворожих влучань компанія допомагає з відновленням житла».

Найняти працівників з подальшим навчанням на виробництві

Другий напрямок роботи з втамування кадрового голоду – навчання робітників суміжним професіям, аби мати змогу ротувати персонал залежно від поточних виробничих завдань, а також найм робітників без фахової освіти, необхідного досвіду роботи та кваліфікації й навчання людей безпосередньо на виробництві. В Інтерпайп 60% робітників мають по 3-5 спеціальностей: стропальник, слюсар-ремонтник та інші. У 2023-му двоє з п’яти працівників відвідали різні навчальні курси.

«Ми готові навчати працівників з нуля. І якщо подивитись статистику за останні два роки, 80% нових працівників прийшли до нас без досвіду та здобули робітничу спеціальність вже на виробництві. Під кожну робітничу спеціальність ми маємо ліцензовану програму навчання тривалістю два, три, іноді шість місяців. Є теоретичний блок і практика на виробництві. Останньою керує виробничий наставник, виконуючи свою поточну роботу, він паралельно навчає учня», – розповідає Віталій Пахомов.

«За останні шість років я навчив 11 новачків працювати на верстатах із числовим програмним керуванням (ЧПК). Веду одночасно лише одного учня, показую весь процес роботи від «а» до «я». До верстатів учні стають через місяць, а далі – за здібностями. Приміром, для мого нинішнього учня Данила три місяці навчання багато дали: він уже працює за верстатом, налаштовує його і контролює процес нарізання труб. Мені приємно передавати практичний досвід молоді. Це дає новачкам змогу ставати до роботи швидше, ніж якби вони вчилися, просто спостерігаючи за виробництвом. Наставницька діяльність корисна і для мене як для фахівця – я відточую знання», – ділиться 40-річний Олексій Горьовий, наладчик верстатів із ЧПК, працює в Інтерпайп 14 років.

Олексій Горьовий, наладчик верстатів з ЧПК в Інтерпайп

Олексій Горьовий, наладчик верстатів з ЧПК в Інтерпайп

Його учень, 26-річний Данило Васильєв відгукнувся на вакансію на сайті працевлаштування, необхідного досвіду не мав, тому його одразу залучили до навчання.

«За три місяці я вивчився на оператора верстата з ЧПК. Це мультизадачний фахівець, котрий не просто управляє верстатом, що ріже труби, а й забезпечує його працездатність і обслуговування. Уже місяць я працюю самостійно. Думаю, це стало можливим лише завдяки наставнику, який детально та зрозуміло пояснив мені всі тонкощі роботи», – зазначає Данило.

Данило Васильєв

Данило Васильєв, який вивчився на оператора верстата з ЧПК в Інтерпайп

Зацікавити студентів роботою під час навчання

Окрему роботу Інтерпайп проводить зі студентами профтехзакладів та вишів регіону, одна з ініціатив – спеціальні навчальні програми для студентів вишів і залучення їх в подальшому на позиції лінійних керівників (майстрів) на виробництві, яка стартувала для учасників із поточним навчальним роком.

«Інтерпайп запропонував студентам Дніпровської політехніки, де я навчаюсь, безкоштовну десятимісячну навчальну програму для майстрів на виробництві. Спочатку була екскурсія на виробництво, співбесіда з генеральним директором заводу, я пройшов її та став помічником майстра. Вже вісім місяців навчаюсь і дуже задоволений», – розповідає двадцятирічний Ілля Колесник.

Ілля Колесник, студент Дніпровської політехніки

Ілля Колесник, студент Дніпровської політехніки, який проходить безкоштовну десятимісячну навчальну програму для майстрів на виробництві Інтерпайп

«Як і для інших учасників програми, у вересні для Іллі сформували пул менторів з числа менеджменту заводу та індивідуальний план навчання, під час якого він знайомиться з виробництвом, опановує основи технологій, контролю якості, планування, охорони праці, проведення ремонтів, внутрішньої логістики, забезпечення виробництва та інші навички, які знадобляться йому на реальній посаді в Інтерпайп», – розповідає Віталій Пахомов, директор з персоналу Інтерпайп.

Чи врятують підприємства зміни в системі бронювання

В Інтерпайп наголошують, жодні зусилля промислових підприємств у прифронтових регіонах не вирішать проблему кадрового голоду без суттєвої зміни системи бронювання. 

«За державними нормами на критично важливих підприємствах, до яких належить Інтерпайп, бронюванню підлягають 50% військовозобов’язаних від поточної кількості, при чому вже мобілізовані працівники є не військовозобов’язаними, а військовослужбовцями. Відповідно ми можемо бронювати половину поточної кількості за мінусом мобілізованих. Фактично, чим більше наших співробітників ми віддаємо фронту, тим менше можемо забронювати тих, хто залишився працювати. Тому критично важливий для нас хоча б один із трьох варіантів пом’якшення обмежень бронювання. Це або аналогічно підприємствам паливно-енергетичного комплексу зняття обмежень щодо кількості військовозобовʼязаних, які підлягають бронюванню. Або збільшення до 80% кількості заброньованих. Або хоча б дозвіл додатково бронювати 100% чисельності мобілізованих працівників», – зазначає Віталій Пахомов.

Віталій Пахомов

Віталій Пахомов

Друга життєво необхідна зміна, за словами директора з персоналу Інтерпайп – три-місячний імунітет від мобілізації для знову прийнятих працівників, або компанія мала змогу їх забронювати. «Адже офіційний прийом на роботу військовозобов`язаного працівника передбачає постановку його на військовий облік і з великою ймовірністю негайну мобілізацію, наразі це – серйозний стоппер для потенційних кандидатів, які надають перевагу тимчасовій договірній зайнятості в маленьких компаніях», – резюмує Віталій.

Без таких змін зупинка виробництва через брак персоналу – цілком ймовірний, хоч і не бажаний, сценарій.  

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні