Головне в управлінні колективом – турбота. Як Huawei Україна опікується командою під час війни
Категорія
BrandVoice
Дата

Головне в управлінні колективом – турбота. Як Huawei Україна опікується командою під час війни

Компанія Huawei Україна з початку роботи у 2000 році впроваджує програму багатовекторного соціального захисту співробітників та сприяє їхньому професійному розвитку. Це – частина корпоративної культури міжнародної компанії Huawei, якої дотримується й український офіс

Після початку повномасштабного вторгнення відповідно до реалій часу компанія поглибила турботу про працівників та розширила соціальний пакет. Крім того, розробила і впровадила додаткові гуманітарні ініціативи, зробивши все можливе для покращення безпеки працівників в умовах великої війни.

Як компанія працює в Україні під час війни, розвиваючи стратегію піклування про співробітників і впроваджуючи освітні програми для талановитої молоді – у матеріалі Forbes BrandVoice.

Постійний розвиток команди – запорука зростання компанії

Стратегію соціальної відповідальності Huawei Україна можна окреслити як «Турбота про безпеку та розвиток усіх і кожного працівника незалежно від обставин».

«Коли людина приходить до нас на роботу, незалежно від посади, яку вона обійме, та рівня навичок, ми пропонуємо зарплату, що подекуди є вищою за ринкову, і бенефіти: страхування від нещасних випадків, повну компенсацію мобільного звʼязку, покриття 50% вартості обідів, доступ до корпоративного спортзалу, – розповідає hr-директор Huawei Україна Володимир Білавка. – Після тримісячного випробувального терміну працівник отримує медичне страхування та можливість отримати річний бонус, який залежить від результатів роботи компанії, департаменту й самого працівника, і може дорівнювати декільком місячним окладам».

День Вишиванки в Хуавей, Київ 2019

День Вишиванки в Хуавей, Київ 2019

Також компанія постійно підвищує компетенції команди, впроваджуючи для цього низку навчальних програм.

І вектор. Кожен, хто приходить у компанію, має індивідуальний рівень навичок і знань, продовжує Білавка. Протягом двох років працівник має підтвердити кваліфікацію і скласти внутрішній іспит, прописаний окремо для кожного грейду знань. Далі свій рівень компетенції співробітники підтверджують раз на два роки, що дає змогу претендувати на вищу посаду й більшу зарплатню.

II вектор. Раз у квартал працівники складають обовʼязковий іспит на знання політик Huawei, корпоративних процесів і правил налаштування та ремонту обладнання, яке продає компанія.

III вектор. Щомісяця по 3,5 години працівники навчаються на онлайн-курсах – це формує KPI департаменту персоналу. До початку повномасштабної війни в Україні технічні працівники й сейлз-фахівці їздили на навчання до Китаю в рамках підвищення кваліфікації. Зараз курси та іспити проходять онлайн.

IV вектор. Компанія заохочує працівників, які хочуть навчати колег. Йдеться про менторські бонуси, які співробітники отримують, проводячи тренінги для окремих департаментів або для всієї компанії. 

V вектор. Huawei Україна впровадила дуальну освіту з НТУУ «КПІ імені Ігоря Сікорського», Державним університетом інформаційно-комунікаційних технологій, Національним авіаційним університетом для студентів 3-го та 4-го курсів. Протягом двох-трьох місяців технічні фахівці компанії начитують лекції, показують та демонструють обладнання й діляться навичками і досвідом роботи з клієнтами. Після завершення програми студенти отримують загальний бал, який потім навчальні заклади зараховують до загального балу навчання.

Дуальна Освіта в офісі Хуавей, Київ 2024

Дуальна Освіта в офісі Хуавей, Київ 2024

Дуальна Освіта в офісі Хуавей, Київ 2024

Дуальна Освіта в офісі Хуавей, Київ 2024

Попередній слайд
Наступний слайд

Найкращі випускники мають змогу продовжити стажування у компанії, і саме для них розроблено менторську програму стажування «Гетьман план». За кожним учасником програми закріплений ментор – фахівець компанії, котрий складає індивідуальний навчальний план, курси та іспити. Програма фокусується одразу на двох аспектах: працівники мають змогу спробувати себе у наставництві, а студенти – пройти навчання і практику, а після неї продовжити роботу у компанії.

Huawei Україна

Huawei Україна допомагає покращувати освітні програми, підвищує кваліфікацію викладачів

Huawei Україна

Huawei Україна організовує стажування і практику студентів

Huawei Україна

Академії Huawei навчають за напрямами ШІ, Big Data і хмарні обчислення, інтернет речей, маршрутизація та комутація, кібербезпека, зберігання даних і бездротові локальні мережі

Huawei Україна

Академії Huawei навчають за напрямами ШІ, Big Data і хмарні обчислення, інтернет речей, маршрутизація та комутація, кібербезпека, зберігання даних і бездротові локальні мережі

Попередній слайд
Наступний слайд

«Лабораторна база університетів обмежена і не завжди надає доступ до сучасних технологій. Ми ж розповідаємо теорію, показуємо, як влаштована робота компанії, як працює різне обладнання. Ми інвестуємо сили й час у розвиток нових спеціалістів, які вийдуть на ринок праці», – каже Білавка.

VI вектор. Ще один освітній напрям, який покращує навички співробітників компанії й сприяє навчанню студентів технічних вишів, – ІКТ Академія Huawei. Цей напрям акцентується на студентах – майбутніх фахівцях у галузі технологій. Huawei Україна співпрацює з українськими вишами: допомагає покращувати освітні програми, підвищувати кваліфікацію викладачів, організовує стажування і практику студентів. Академії Huawei, що працюють у 16 вищих навчальних закладах у восьми містах України, навчають за напрямами ШІ, Big Data і хмарні обчислення, інтернет речей, маршрутизація та комутація, кібербезпека, зберігання даних і бездротові локальні мережі. Після випуску з вишу уже дипломований спеціаліст залишається у компанії як штатний працівник. Huawei Україна працевлаштували так 35 осіб.

ІКТ Академія Huawei

ІКТ Академія Huawei покращує навички співробітників компанії й сприяє навчанню студентів технічних вишів

Безпека і захист команди під час війни

«У перші найбільш турбулентні місяці війни компанія зберегла колектив і попіклувалася про його безпеку. Одразу після початку повномасштабного вторгнення ми виплатили усім працівникам зарплатню на місяць вперед, щоб у людей був фінансовий ресурс у важкий час, – згадує Білавка. – Далі створили телеграм-канал, у якому комунікували зі співробітниками, допомагаючи розвʼязувати нагальні питання».

Компанія дозволила команді не працювати перші тижні війни, давши час для переїзду й убезпечення себе і родини. «Лише за два тижні ми почали залучати інженерів до роботи, бо розуміли, що без них мобільним операторам України буде важко надавати звʼязок, – каже Білавка. – Інженери, перебуваючи у різних куточках України, допомагали підсилювати та конфігурувати мобільний звʼязок. Фахівцям, які у перші місяці війни, ризикуючи життям, продовжували роботу в Україні, компанія виплатила бонуси».

Також Huawei Україна допомагала працівникам з переїздом з гарячих точок. Кільком десяткам з них у Львові та Ужгороді компанія знайшла і частково оплатила тимчасове житло. Ще частина виїхали до Європи й отримали допомогу з працевлаштуванням у тих країнах, де зупинилися, або ж залишилися у штаті української компанії й досі працюють віддалено.

Київський офіс був відкритий у червні 2022-го, але навіть тоді працівників не зобов’язували його відвідувати. Фіксований графік роботи прибрали – кожен департамент працює в офісі два-три дні на тиждень, решту часу – вдома. Компанія розробила правила поводження під час повітряних тривог – усі, хто перебуває в офісі, у такі моменти обов’язково прямують у бомбосховище, обладнане Wi-Fi, де мають змогу продовжити працювати.

У Huawei Україна не було скорочень з початку великої війни, навпаки, компанія найняла нових фахівців – у 2023 році близько 20 нових співробітників, з них 10 студентів. У 2022-му зарплатня ключових працівників Huawei Україна зросла на 10-12%. У 2023 році було переглянуто розміри компенсацій близько 80% працівників – на 10-25%, залежно від грейду та кваліфікації фахівців. Цьогоріч планується перегляд зарплат приблизно на 10-12% для 60-70% співробітників.

Для працівників компанії доступна безкоштовна психологічна допомога.

«На свята ми даруємо подарунки, а з цього року повернули усі вихідні, рекомендовані Конституцією, бо хочемо, щоб люди, які останні два роки важко працювали, мали змогу відпочивати й відчували свою важливість для компанії», – пояснює Білавка.

Також компанія допомагає мобілізованим співробітникам. Зараз 25 фахівців служать у лавах ЗСУ – усі вони отримують свої базові виплати, а їхні робочі місця збережені.

Примітно, що головний офіс Huawei у Китаї продемонстрував людяне і співчутливе ставлення до української команди.

«Якщо до війни ми мали чіткі КРІ, обов’язкові до виконання, то у 2022 і 2023 роках ці показники були пом’якшені. До того ж китайський менеджмент з початку війни перебуває в Україні, показуючи українським працівникам солідарність у важкі часи», – резюмує Білавка.

Головне в управлінні колективом – турбота. Як Huawei Україна опікується командою під час війни /Фото 1

Про компанію Huawei і її роботу в Україні

Приватна компанія Huawei, заснована в 1987 році, – світовий постачальник інфраструктури інформаційних і комунікаційних технологій та інтелектуальних пристроїв. Працює у галузях телекомунікаційних мереж, ІТ, хмарних сервісів, digital power. Штат – 207 000 співробітників у понад 170 країнах. 

Huawei започаткувала всесвітню програму «Насіння для майбутнього» у 2008 році для розвитку навичок у сфері інформаційно-комунікаційних технологій. Програма проводиться в 139 країнах, у ній взяли участь 15 000+ студентів. В Україні програма стартувала у 2016-му, участь взяли 100+ студентів. У рамках програми талановита молодь проходить оплачуване стажування у компанії.

В Україні Huawei працює з 2000 року. Українська команда – це понад 300 співробітників, які працюють у Львові, Дніпрі, Одесі та Києві. 30%+ штату працює у компанії 10-15 років. У 2022-му Huawei Україна сплатила в Україні податків на 232 млн грн.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні