Мар'яна Кошарновська, Senior People Partner компанії AB InBev Efes Ukraine.
Категорія
Партнерський матеріал
Дата

HR-бренд AB InBev Efes Ukraine: з вірою у відновлення України

Мар'яна Кошарновська, Senior People Partner компанії AB InBev Efes Ukraine. Фото Юлія Бондаренко

Як компанії AB InBev Efes Ukraine вдається підтримувати кадрову політику, скільки ініціатив було реалізовано і чому люди – найбільша цінність, розказала Мар’яна Кошарновська, Senior People Partner компанії AB InBev Efes Ukraine.

«З початком повномасштабного вторгнення ми всі стали більш чутливими і вразливими. Ми як ніколи потребуємо захисту, підтримки, розуміння. Люди для компанії завжди були основним пріоритетом, але сьогодні ми в буквальному сенсі робимо все для того, аби зберегти їх благополуччя і забезпечити дійсно найкращі пропозиції на ринку праці», – розповідає Мар’яна Кошарновська.

Компанія AB InBev Efes Ukraine, спільне підприємство найбільшого світового пивоварного концерну Anheuser-Busch InBev та найбільшої пивоварної компанії Туреччини Anadolu Efes, з перших днів війни потрапила в особливо скрутну ситуацію: всі три її броварні – у Чернігові, Харкові та Миколаєві – опинилися в зоні бойових дій. 

Відтак практично одразу всі броварні були закриті, і компанія почала евакуацію співробітників. «Мабуть, це був безпрецедентний проєкт і за масштабом, і за рівнем підтримки», – каже Мар’яна, – тому що ми релокували колег із родинами або в Західну Україну, або за кордон, при цьому оплачуючи їхнє проживання і повністю зберігаючи за ними зарплату. Війна показала, що люди – надважливі, і найголовніше – зберегти саме їх».

Броварні в Чернігові і Миколаєві зазнали серйозних пошкоджень, але вже за вісім місяців після закриття відновила роботу легендарна Чернігівська броварня, а невдовзі після звільнення Херсону запрацювала й пивоварня в Миколаєві. 

Команда Чернігівської броварні

Команда Чернігівської броварні

Броварня у Чернігові

Броварня у Чернігові

Чернігівське - одна з візитівок AB InBev Efes Ukraine

Чернігівське - одна з візитівок AB InBev Efes Ukraine

Попередній слайд
Наступний слайд

«Очевидно, неймовірна підтримка від компанії сприяла тому, що співробітники броварень прагнули швидше повернутися на робочі місця і всіляко наближали відкриття підприємств – компанія зняла фільм «Нездоланні» про броварню в Чернігові і людей, завдяки силі духу і мотивації яких підприємство відновилося відносно швидко».

НЕЗДОЛАННІ | Документальний фільм про жагу до перемоги і відродження Чернігівської броварні

Сьогодні AB InBev Efes Ukraine визнано одним із найкращих роботодавців України, про що свідчать не тільки нагороди в рейтингах, а й потужні соціальні проєкти від компанії.  

Компанія AB InBev Efes Ukraine

Компанія AB InBev Efes Ukraine регулярно входить до топроботодавців України

Програма реінтеграції ветеранів

Компанія створює сприятливе середовище і для мобілізованих працівників, і для тих, хто повертається з фронту.

Зокрема, серед корпоративних пільг для ветеранів:

  • можливість працювати впродовж перших двох місяців після демобілізації лише 75% робочого часу, але отримувати 100% оплати праці; 
  • покращена програма медичного страхування: додатковий курс масажів та консультації невролога; 
  • компенсація курсів у реабілітаціних центрах;
  • підтримка від керівника та піпл-команди в адаптації після демобілізації; 
  • компенсація спортивних абонементів упродовж першого року після демобілізації. 

Крім того, за програмою підтримки працівників передбачені консультації психолога, юриста, фінансиста. 

Щоб пом’якшити процес реінтеграції ветеранів, був розроблений спеціальний внутрішній посібник «Програма повернення ветеранів до роботи», а також зібрано всю корисну інформацію для самого ветерана, яка знадобиться при поверненні до цивільної роботи.

Компанія допомагає не лише ветеранам-співробітникам. У партнерстві з Агенцією регіонального розвитку Чернігівської області, Департаментом економічного розвитку Чернігівської ОДА та ГО «Ветеранський простір України «Серцевір» реалізовано кілька проєктів, серед яких, зокрема, «Бізнес-інкубатор для ветеранів/ветеранок та членів їхніх сімей», що завершився у листопаді 2023-го. 

Мета навчальної програми бізнес-інкубатора – здобути необхідні знання щодо створення успішного бізнесу та подальшого ефективного управління власною справою. 

У лютому–березні 2024-го відбувся ще один навчальний проєкт «Комунікації, що продають», метою якого було допомогти ветеранам адаптувати власний бізнес до умов сучасного ринку і зробити свою справу успішною.

Випускники проєкту «Бізнес-інкубатор для ветеранів й ветеранок та членів їхніх сімей»

Випускники проєкту «Бізнес-інкубатор для ветеранів й ветеранок та членів їхніх сімей»

Кадрова політика

Мар’яна Кошарновська додає, що гостра проблема для всього бізнесу сьогодні – дефіцит кадрів. «Ми вирішуємо її у різні способи: залучаємо молодь, наймаємо тимчасово переміщених осіб, розробили реферальну програму «Приведи друга», в рамках якої наші працівники можуть рекомендувати кандидатів та отримувати грошову винагороду».

Також AB InBev Efes Ukraine залучає працівників із виробництва в Харкові, яке було зупинено, на ті броварні, що відновили свою роботу. «Забезпечуючи таким колегам релокацію, ми одночасно вирішуємо проблему дефіциту кадрів і зберігаємо штат професійних співробітників».

Компенсації

Важливою перевагою компанії є великий компенсаційний пакет: 

постійний перегляд заробітної плати; 

премії; 

дотації на харчування; 

покриття мобільного зв’язку співробітникам, яким це потрібно у професійній діяльності; 

додаткові дні відпустки для святкування особливих моментів; 

доплата до заробітної плати на період лікарняного; 

доплати для підтримки батьківства; 

доплата працівнику, який усиновив дитину, або опікуну дитини;

компенсації під час переїзду на роботу в іншу місцевість; 

одноразова виплата при виході на пенсію; 

матеріальна допомога у разі надзвичайних подій. 

Крім того, компанія пропонує багато важливих соціальних пільг, наприклад, крім медичного страхування самих співробітників, є можливість застрахувати родича за корпоративними знижками. Передбачено також програми страхування життя, страхування від нещасних випадків та критичних захворювань.

Серед інших переваг – корпоративні знижки від компаній-партнерів та безкоштовний трансфер до роботи для співробітників броварень.

Компенсація спортивних абонементів забезпечує підтримання фізичного здоров’я, а Програма підтримки працівників «Розумію», яка передбачає безкоштовні консультації психолога, а також юриста та фінансиста, допомагає збалансовувати ментальний стан.

Підтримка батьківства

«Окрема важлива для нас і дуже актуальна наразі тема – підтримка молодих батьків, – каже Мар’яна Кошарновська. – У нашій компанії оплачувана відпустка по вагітності та пологах, збільшена з 18 до 26 тижнів з доплатою до повного окладу на цей період, тобто після оплачуваної відпустки на час вагітності та пологів, мама отримує заробітну плату в повному обсязі ще протягом восьми повних тижнів. Після виходу з декретної відпустки мама або тато має можливість працювати 75% робочого часу зі 100% виплатою заробітної плати.

Також другий із батьків може розраховувати на відпустку тривалістю до 28 днів після народження дитини (замість законодавчо встановлених 14 днів). Важливо, що ці умови дійсні і при усиновленні, і при встановленні опіки над дитиною».  

«Це наш маленький внесок у наближення перемоги і відновлення демографічної ситуації в Україні, адже жінки повинні почуватися захищеними», – каже Кошарновська.

Темі інклюзії та гендерної рівності компанія приділяє особливу увагу: за результатами внутрішніх досліджень, зарплата чоловіків і жінок у AB InBev Efes Ukraine рівноцінна. Крім того, важливо, що будь-які посади, включно з керівними, мають рівні кар’єрні та професійні можливості – у компанії багато жінок обіймають керівні посади. Тому тут ми також можемо бути прикладом для інших компаній – і це не лише демонстрація рівних можливостей, але й сигнал жінкам: ви, ваш досвід, праця, ваш внесок у розвиток бізнесу цінні, ви захищені і законодавчо, і фінансово. 

Розвиток та визнання

Великий бізнес не може ефективно працювати, не розвиваючи своїх співробітників постійно і не визнаючи зростання їхніх можливостей, – впевнені в AB InBev Efes Ukraine.

Відтак, в компанії діє внутрішня система навчання, яка передбачає як онлайн, так і очні функціональні та лідерські тренінги. Передбачене і спеціалізоване зовнішнє навчання (специфічні програми, законодавчі зміни або актуальні інноваційні рішення) для поглиблення експертизи працівника. 

«Наша особлива ініціатива – щомісячна програма визнання співробітників Beer Hero. Ми відзначаємо тих, хто зробив внесок у розвиток компанії за поточний місяць і при цьому перевершив свою функціональну роль, продемонстрував лідерські якості на користь усієї команди та є чудовим прикладом для наслідування. Номінації ґрунтуються на нашій Моделі Лідерських Здібностей.

Прикметно, що співробітники номінують своїх колег за одну з лідерських здібностей із детальним описом ситуації, в якій проявилась жилка лідера. Тут і адаптивність, і рішучість, і співпраця, і прагнення до досконалості, і стресостійкість, і вирішення проблем! До речі, якщо працівник постійно перевершує себе у лідерських якостях, йому пропонують вищий щабель у кар’єрі – про таку цікаву історію неймовірного кар’єрного зростання нещодавно написали про директора броварні у Миколаєві», – каже Кошарновська.

«Але, мабуть, найчутливіший проєкт з усіх, які ми запустили і реалізували за цей час, – це ініціатива «Віднови домівку» з компенсації зруйнованого та пошкодженого житла наших співробітників. Допомогти відновити втрачений дім – це як відновлювати Україну, тільки маленькими частинами, з вірою і силами на нові кроки. І це неймовірно надихає і дає надію, що потихеньку ми відновимо все», – каже Кошарновська.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні