Євген Шагов
Категорія
BrandVoice
Дата

«Відсутність здоровʼя вбиває». Інтервʼю з Євгеном Шаговим, який запустив сервіс з керування віком і популяризує превентивну медицину

Євген Шагов, засновник сервісу з керування віком GAMA Consulting

Понад 25 років тому студент Донецького національного медичного університету Євген Шагов добре знав, чого хоче від професії – самореалізуватися, допомагати людям і гідно заробляти. Під час навчання, отримуючи спеціальність дерматовенеролога, Шагов працює у державних і приватних медзакладах, робить перші успіхи та за кілька років відкриває у Донецьку клініку естетичної медицини Anti Age Clinic

У 2014-му починається війна, й лікар разом з родиною їде до Києва, де за два роки відкриває Shagov Aesthetic Medicine. Однак, розуміє: для нього як для кандидата медичних наук та спеціаліста з біотехнологій, косметологія – не межа амбіцій. Євген Шагов шукає справжнє покликання і приходить до ідеї розробити метод керування віком та покращення здоров’я нації.

Два роки Євген Шагов моніторить новітні технології у різних куточках світу і у грудні 2018 року відкриває першу клініку превентивної медицини, яка сьогодні має назву Age Management System. А у 2022-му створює проєкт GAMA Consulting, стаючи ідеологом руху age management і першим age-менеджером в Україні. Тепер у планах – продаж за кордон концепту GAMA Consulting у форматі франшизи.

Євген Шагов розповів, як age management дає змогу продовжити молодість, як проєкт GAMA Consulting допомагає у цьому та чому українцям варто вчитися управляти віком уже зараз.

GAMA Consulting

Євген Шагов разом із дружиною Мариною

Age management, який доступний кожному тут і зараз

Євгене Анатолійовичу, поясніть, що таке age management?

Це стратегія сучасної превентивної медицини, що дозволяє керувати віком. Існує «паспортний» вік і біологічний. Перше – це цифра у документах, друге – вік, якому відповідають процеси в організмі: стан генів і тіломір, рівень гормонів, які щороку знижуються. Іноді між паспортним і біологічним віком виростає прірва – організм 50-річного чоловіка біологічно відповідає стану 70-річного. Буває й навпаки. Результат age management – досягнення зменшення біологічного віку порівняно з паспортним щонайменше на кілька, а в ідеалі – на 20 років.

Чому біологічний вік може перевищити паспортний? Причина – хронічний надпотужний стрес. Він провокує дисбаланс гормонів: «гормонів старості» більшає, а «гормонів молодості» меншає. Сповільнюється мозкова активність, знижується фізична та психоемоційна витривалість, естетична привабливість, згасає ендокринна функція, настає передчасне старіння.

GAMA CONSULTING

Євген Шагов, засновник сервісу новітньої превентивної медицини GAMA CONSULTING

Наскільки активно останнім часом українці вивчають і застосовують заходи для зупинки старіння?

У соціумі бачимо зміну сприйняття age management. За останні 3-5 років побільшало тих, хто зрозумів, що здоров’я – це ресурс, яким можна свідомо керувати. Це усвідомлення прийшло до нас з Заходу, де швидше розвиваються медичні технології. «Зелені» і «бірюзові» компанії також зрозуміли, що підтримувати здоров’я співробітників – завдання номер один. Однак частина соціуму все ж налаштована скептично – мовляв, яке ще здоров’я під час війни, треба вижити. Але треба памʼятати, що відсутність здоровʼя вбиває.

Кому сьогодні доступний age management, який «ремонтує» організм? Це тільки заможні люди?

Типовий самообман. Щоб залишатися молодим, треба відповідно впливати на метаболічні процеси в організмі, зберігати рівні та баланс гормонів, систематично й повноцінно відновлювати дефіцити вітамінів і мінералів, підтримувати стан генів та стовбурових клітин. 

Існує піраміда технологій керування віком. Її основа – це здоровий спосіб життя (ЗСЖ), далі – використання суплементів (вітамінів, мінералів, екстрактів рослинного й тваринного походження), далі – рівень BHRT – застосування гормонально коригуючих препаратів для відновлення до оптимальних рівнів «гормонів молодості», далі – різноманітні апаратні технології (для покращення функції мозку, прискорення метаболізму, відновлення статевої сфери тощо), далі – BioTech: стовбурові клітини та генна інженерія. Верхівка піраміди – найдорожча – діє набагато слабше, якщо не створено основу. 30% ефекту – це ЗСЖ: правильне харчування, режим пиття і сну, правильні фізичні навантаження. Налаштувати це не коштує ані копійки. Але щоб почати омолоджуватися, треба захотіти. Якби кожен хоча б з 25 років робив це, то продовжив би своє життя на 7-8 років.

Євген Шагов

Щоб залишатися молодим, треба відповідно впливати на метаболічні процеси в організмі, зберігати рівні та баланс гормонів, систематично й повноцінно відновлювати дефіцити вітамінів та мінералів, підтримувати стан генів і стовбурових клітин.

Що може переконати людей звернути увагу на age management, якщо вони почуваються нормально?

Зменшення біологічного віку дає людині три зміни. Перше – рівень життя кращий, ніж у «паспортних» ровесників. Більше енергії, кращий настрій, динамічніше мислення, вища витривалість і стресостійкість, краща зовнішність. Друге – відтермінування хронічних хвороб та зменшення прояву вже набутих. Йдеться про хвороби, що виникли у цивілізованому світі, переповненому стресом і фаст-фудом. Це патологія серцево-судинної системи: підвищений тиск, атеросклероз – те, від чого за статистикою помре 3 з 4 українців у 65 років. Далі – онкозахворювання, що настають у 60-75 років за паспортом, і патології центральної нервової системи: хвороби Альцгеймера, Паркінсона, деменція, що накривають у 75. Третє – біологічно молодша людина проживе на 15-20 років більше.

Вітаміни – не панацея. Помилки українців у піклуванні про здоров’я

Які події та явища ІІІ тисячоліття негативно впливають на здоровʼя?

Паління і алкоголь – мінус 5-7 років життя, метаболічні розлади й діабет – мінус 7-10 років, брак фізичної активності – мінус 5-7 років, зайва вага – мінус 6-7 років, поганий сон – мінус 2-4 роки. Негативно впливає і відсутність профілактики – до лікаря звертаються, коли все погано, тоді як більшості проблем можна запобігти.

Війна, безумовно, також має вплив. По-перше, це хронічний надпотужний стрес, який більшість уже сприймає як норму. Він підвищує ризик кардіологічних, метаболічних та онкологічних хвороб, погіршує імунітет і репродуктивне здоров’я. По-друге, постійна тривожність, відсутність нормального сну через повітряні тривоги, схильність знімати стрес їжею та алкоголем. По-третє, багато українців вважає, що турбота про здоров’я не на часі, а ще хтось не має доступу до їжі й чистої води.

Скільки грошей українці щороку витрачають на вітаміни та БАДи?

За даними Центру протидії корупції, у 2018-му українці витратили на біодобавки 2,84 млрд грн, у 2019-му – 3,87 млрд, у 2020-му – 4,26 млрд грн. Цьогоріч українці витратили на вітаміни майже мільярд доларів. Порівняно з показниками минулих років цифра зростає, незважаючи на масовий виїзд українців за кордон. Та чи купуємо ми вітаміни вдумливо? Чи купуємо предгормони, з яких синтезуються гормони? Ні. Про яку культуру приймання вітамінів можна говорити?

Age Management System

Євген та Марина Шагови, Age Management System

Тоді як треба приймати вітаміни, щоб вони діяли?

За правилом «5-ти П»: правильний пацієнт, правильний препарат, правильна доза, правильний час, правильна комбінація. Часто люди обирають біодобавки «наосліп», а потім скаржаться на неефективність. Щоб популяризувати превентивну медицину і навчити людей не боятися вітамінів та гормонів, але не займатися самолікуванням, я й створив GAMA Consulting.

З чого почалася його історія?

З початком повномасштабної війни наша родина та колеги по клініці Age Management System думали, як допомогти українцям витримати стрес і відновитися. Так виник соціально-гуманітарний проєкт GAMA Consulting. Спершу він був цілковито безкоштовним (проєкт UAHEALTHSUPPORT), спрямованим на підтримку здоров’я тероборонівців і вимушених переселенців. Власним коштом ми купували вітаміни і формували набори для наших захисників, щоб вдень ті були сильнішими, а вночі швидше відновлювалися.

За кілька місяців сервіс масштабували, додавши діагностику, супровід і персоналізацію наборів препаратів. Так він став соціальним бізнес-проєктом, до якого я залучив кращих випускників онлайн-академії Global Age Management Academy, відкритої мною ще у 2020-му.

Довідка про проєкт GAMA Consulting

Ідея проєкту. Налагодження омолодження організму завдяки впливу ЗСЖ, суплементів (вітамінів, мінералів та ін.) і, в деяких випадках – гормональних препаратів, для відновлення рівнів та підтримки балансу гормонів. Проєкт допомагає удвічі покращити здоров’я за дев’ятьма позиціями: стресостійкість, енергія, робота мозку, імунітет, сила і м’язи, маса тіла, сексуальна активність, краса, сон.

Для кого проєкт. Для всіх, хто розуміє, що займатися здоров’ям потрібно зараз, щоб не було запізно, хто готовий працювати над собою. Незалежно від країни і міста проживання, віку, статі, соціального становища.

Послуги, ціна. Існує три види абонементів і окремі консультації. Ціна – від $35 до $899.

Клієнти проєкту. З GAMA Consulting керувати віком на постійній основі (щомісячний абонемент) вже почали 100+ свідомих людей. 

Штат лікарів. Консультує та супроводжує клієнтів три лікарі. Їхню роботу коригує наглядова рада з чотирьох супервайзерів.

GAMA Consulting

Експертна рада GAMA Consulting

Якою є модель співпраці «лікар-клієнт» у GAMA Consulting?

У першу чергу, сервіс новітньої превентивної медицини орієнтований на людей, які швидко прагнуть відновити та покращити власне здоровʼя, а також тих, хто розуміє цінність і обирає long-run у керуванні власним віком. У GAMA Consulting ми ініціювали й реалізували на практиці формат підписок на здоровʼя. Зокрема клієнтам ми пропонуємо два формати, аби кожен міг отримати X2 Sleep, X2 Energy, X2 Brain productivity, X2 Immunity, X2 Sex, X2 Beauty, X2 Stress resistance, X0 Fat та Х2 Strength & Muscles. Звісно, вартість підписки залежить від бажаної інвестиції часу та грошей у себе. 

Базовий абонемент коштує $129. Це ЗСЖ і дієві суплементи, які покращують показники здоровʼя на 20%. Просунутий абонемент – сприяє подвоєнню результату, оскільки включає активне використання BHRT та BigPharma. В залежності від наповнення вартість складає $499 або $899. І якщо базовий абонент повністю адаптований до онлайн-взаємодії, то вибір просунутого абонемента включає декілька візитів у лабораторію та у мережу партнерських клінік задля виконання інструментальних методів обстеження (УЗД, наприклад) та професійного огляду у вузькопрофільних лікарів.

Дуже важливий момент. Шлях до здоровʼя завжди починається з діагностики. І з командою ми розробили й запатентували онлайн-тест для виявлення дефіциту вітамінів, мінералів і гормонального дисбалансу «Брюссельський консультативний протокол». Оцінка стану здоровʼя за цим патентом проводиться безкоштовно. Але за потреби клієнт може пройти додаткову орієнтуючу консультацію за $35. У цьому випадку лікар ейдж-менеджер допомагає обрати потрібний темп подальшого руху та відповідний абонемент у GAMA Consulting, а також надає рекомендації стосовно керування віком і здорового способу життя.

GAMA Consulting

Анкета GAMA Consulting поєднує аналіз за зовнішністю людини і її скаргами.

Розкажіть детальніше про анкету. Це онлайн-інструмент, який визначає стан здоров‘я людини?

Визначити біологічний вік можна за рівнем «гормонів старості» і дефіцитом «гормонів молодості» через лабораторні аналізи, огляд людини та її скарги. Анкета GAMA Consulting поєднує аналіз за зовнішністю людини і її скаргами. Дані анкетування на 80% й більше збігаються з лабораторними результатами, тож їх достатньо для рекомендацій щодо ЗСЖ і призначення суплементів.

GAMA Consulting – це про превенцію, а не про лікування. Запобігти простіше та дешевше, ніж лікувати. Вигідніше інвестувати $100 у вітаміни, ніж витрачати $2 тис. на лікування раптового недугу. 

Ваша порада: як під час війни знайти й утримати ефективну мотивацію займатися здоров’ям?

Подивіться на батьків. Дистанція по здоров’ю між нами і ними – 20-25 років. Війна зменшує її – за заявою Міністерства охорони здоров’я, через війну українці постаріли на 15 років. Про це свідчить «омолодження» інфарктів, інсультів, онкології та настання смерті. Тож таким, як батьки, ти будеш за 5-10 років. Чи готові ви до цього? Це і є найсильніша мотивація.

«Відсутність здоровʼя вбиває». Інтервʼю з Євгеном Шаговим, який запустив сервіс з керування віком і популяризує превентивну медицину /Фото 1

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні