Категорія
BrandVoice
Дата

Опора і допомога на $1 мільйон. Як грантова програма «СТВОРЮЙ!» від Мінекономіки, UMAEF і KSE Foundation підтримує жінок-підприємиць України

5 хв читання

Опора і допомога на $1 мільйон. Як грантова програма «СТВОРЮЙ!» від Мінекономіки, UMAEF і KSE Foundation підтримує жінок-підприємиць України /Getty Images/Forbes

Getty Images/Forbes

Українська економіка на тлі труднощів великої війни потребує багатовекторної підтримки. Через бойові дії та ризики воєнного часу чи не найбільше страждають виробнича і переробна галузі. Сьогодні внесок переробної промисловості у ВВП України становить 10,3%, але це нижче за показник стандартів Організації економічного співробітництва та розвитку – 20% і за світовий середній показник на рівні 16,2%. Обравши шлях комплексної підтримки і фінансування галузі, уряд України має на меті підняти ВВП до цієї позначки до 2032 року 

Крім того, ще одна велика проблема українського бізнесу – гендерний дисбаланс. За два роки до великої війни – у 2020 році – українки отримували 80% від зарплатні чоловіків, а у 2021-му – близько 79%. А у 2023-му, відповідно до аналітичних даних Міністерства економіки України, гендерний розрив в оплаті праці чоловіків і жінок по країні становив 18,6%. Якщо зарплатня чоловіка була 15 000 грн, то жінки отримували 12 210 грн. 

Попри це, жінок у спільноті малого і середнього бізнесу (МСБ) щороку більшає: з початку 2023 року 51% нових ФОПів в Україні відкрито жінками. Українки створюють власний бізнес, а також керують підприємствами, що були залишені їм чоловіками, які відправилися на фронт. Ці два вектори – допомога виробничій і переробній галузям та підтримка жіночого бізнесу – і лягли в основу грантової програми «СТВОРЮЙ!», ініційованої Міністерством економіки України за фінансування Ukraine-Moldova American Enterprise Fund. Сутність програми – мотивування підприємиць продовжувати під час війни робити те, що вони люблять і вміють, не залишаючи їх сам на сам з труднощами.

Розвивати, допомагаючи: мета грантової програми «СТВОРЮЙ!»

Для швидкого та ефективного відновлення української економіки, необхідна динамічна робота бізнесу – зокрема, малих і середніх підприємств. Саме МСБ забезпечує майже 60% ВВП країни, даючи роботу 7 млн українців. Під час великої війни бізнес, до управління яким все частіше приходять жінки, показав стійкість і здатність до адаптації, навчившись успішно релокуватися і відновлюватися. Нині підприємиці змушені працювати на тлі браку персоналу, логістичних проблем, збоїв в енергопостачанні, загроз обстрілів, подорожчання матеріалів та інфляції. Є ще одна загроза українському бізнесу – ймовірність еміграції жінок і релокації бізнесів за кордон.

Такі реалії часу стали мотивацією до створення грантової програми «СТВОРЮЙ!» для масштабування українського виробництва і зростання бізнес-активності українок. 

Ініціатором програми стало Міністерство економіки України, фінансову підтримку надав Ukraine-Moldova American Enterprise Fund, реалізацію забезпечив благодійний фонд KSE Foundation, а послуги з комплаєнсу – Ощадбанк. 

Мета програми «СТВОРЮЙ!» – підтримати підприємиць України, аби розвинути та підсилити діючий бізнес у галузі виробництва та оптимізувати його процеси, що своєю чергою стимулюватиме зростанню економіки.

Юлія Свириденко, Перша віцепремʼєрка – Міністерка економіки України

Юлія Свириденко, Перша віцепрем'єрка – Міністерка економіки України

Юлія Свириденко, Перша віцепрем'єрка – Міністерка економіки України

«У час повномасштабної війни українки все частіше беруть на себе відповідальність і стають лідерками. Це простежуються як у державному секторі та управлінні, так і у бізнесі. Жінки створюють, виробляють, постачають безліч товарів і послуг на світові ринки. Вони підтримують економіку України, роблячи таким чином внесок у нашу обороноздатність, адже до 40% коштів від купівлі українських товарів повертається назад українцям у вигляді зарплат і податків та зборів до бюджету. Завдяки цим коштам ми можемо фінансувати сектор безпеки та оборони. Саме тому наш пріоритет, як уряду, у межах політики «Зроблено в Україні» створити умови для розвитку вітчизняного виробництва. Особливо цінно, коли ця мета перетинається ще з одним пріоритетом – посилити роль жінок на ринку праці». 

Грант виконує одразу кілька задач всеукраїнського проєкту «Зроблено в Україні»: інвестиції у реальний сектор і модернізацію; розширення виробництва продуктів з доданою вартістю і розвиток несировинного експорту. 

Ще одна важлива ціль програми – долати стереотипи. Під час війни роль жінок в усіх сферах економіки зросла, однак розрив в оплаті праці між ними й чоловіками досі є. До того ж жінки часто стикаються з більшими барʼєрами для входження у бізнес та успіху у підприємництві, ніж чоловіки. Серед проблем під час повномасштабної війни українські підприємиці перш за все відзначають зростання цін і курсу валют, низьку купівельну спроможність, зменшення кількості клієнтів та попиту на товари і послуги, високу конкуренцію на ринку, блекаути, перебої зі зв’язком та інтернетом, мобілізацію і виїзд персоналу за кордон, йдеться в аналітичному звіті від KSE. Нашаровуючись одна на одну, ці проблеми породжують зниження прибутків та збільшення видатків бізнесу, а подекуди його вимушене закриття.

«СТВОРЮЙ!» є частиною державної стратегії, що розширює рівність в країні, і покликана мотивувати жінок долати стереотипи щодо ведення бізнесу. Світовий тренд гендерної політики з розширення рівності здатен відчутно покращити інтернаціональні економічні показники. За даними McKinsey, просування рівності жінок у бізнесі у світовому масштабі лише за рік здатне принести додаткові $12 трлн до глобальної економіки. 

Крім того, грантова програма надає підтримку підприємицям в Україні, а також дає альтернативу пошуку можливостей за кордоном. Підсилене підтримкою держави та різних грантових програм, українське виробництво має перспективи: створювати нові робочі місця, стимулювати інновації, збільшувати експорт і розвивати інфраструктуру.

Для кого грантова програма і як взяти участь

Розвиток саме виробничої галузі сьогодні є ключем до нарощування експортного потенціалу країни та підвищення конкурентоспроможності продукції made in Ukraine на іноземних ринках. Тому грантова програма «СТВОРЮЙ!» сфокусувалася на підтримці проєктів, що сприяють інноваціям, створюють продукти з доданою вартістю, підвищують якість українського продукту й розширюють експортний потенціал. Йдеться про діючі малі та середні бізнеси таких векторів:

виробництво харчових продуктів;

виробництво одягу;

обробка деревини та виготовлення виробів;

виробництво основних фармацевтичних продуктів і фармацевтичних препаратів;

металургійне виробництво;

виробництво компʼютерів, електронної та оптичної продукції;

виробництво машин і устаткування;

виробництво меблів.

Вимоги для учасниць грантової програми: 

  • представляти проєкт, що є ФОП, ПП або ТОВ, де понад 50% належить жінці;
  • функціонування бізнесу (за датою реєстрації) на момент подання заявки від одного року; 
  • ведення фактичної діяльності у галузі переробної промисловості, що відповідає зареєстрованому КВЕД (2010, секція С);
  • відсутність судових рішень за корупцію чи банкрутство;
  • надання плану розвитку бізнесу.

Процес відбору переможниць має такий вигляд: 

  1. Подання учасницями заявок з даними про себе, свій бізнес і обґрунтуванням потреби у фінансуванні. Заявку оцінять на відповідність цілям програми;
  2. Розгляд заявки комітетом і запрошення до участі у ІІ етапі – за умови успішного проходження І етапу учасниця отримує електронний лист із запрошенням до участі у наступному етапі;
  3. Підготовка і подання детального плану розвитку бізнесу;
  4. Перевірка ділової репутації бізнесу фахівцями Ощадбанку;
  5. Ухвалення рішення про надання гранту;
  6. Отримання гранту переможницями; 
  7. Звітування – протягом двох місяців після отримання гранту підприємиці мають надати детальний звіт, щоб підтвердити цільове використання гранту.

Загальний бюджет грантової програми «СТВОРЮЙ!» – $1 млн. Кожна переможниця отримає грант на суму до $15 тис. Більша частина коштів має бути спрямована на купівлю устаткування для бізнесу, а до 30% суми може бути витрачено на придбання програмного забезпечення і навчання.

Заповнити анкету для участі у грантовій програмі можна до 31 липня 2024 року за посиланням.

Ярослава З. Джонсон, Президентка і Головна виконавча директорка UMAEF

Ярослава З. Джонсон, Президентка і Головна виконавча директорка UMAEF

Ярослава З. Джонсон, Президентка і Головна виконавча директорка UMAEF

«Ukraine-Moldova American Enterprise Fund вірить у потенціал українських жінок та їхню здатність змінювати обличчя економіки країни. Підтримка жіночого лідерства – один із напрямків, за яким фонд працює уже багато років. Економісти вважають, що частка МСП у процвітаючій економіці має становити 60% або більше. Однак до російського вторгнення в Україні було лише 13–16% МСП, тож попереду багато роботи. Місія UMAEF полягає у сприянні розвитку малого та середнього бізнесу за допомогою грантів, позик й інвестування в капітал. Ми віримо, що жіночий бізнес здатен відіграти вирішальну роль у цьому зростанні МСП».

Світлана Денисенко, директорка KSE Foundation

Світлана Денисенко, директорка KSE Foundation

Світлана Денисенко, директорка KSE Foundation

«Українці і українки демонструють вражаючу витривалість і спротив. Але і таким сміливим, сильним людям необхідно знати, що в них вірять. За результатами дослідження, 44% українських підприємиць серед ключових проблем виокремлюють наслідки економічної кризи – вони потребують підтримки для продовження розвитку своєї справи. Разом з партнерами ми хочемо стати такою опорою для підприємиць України – саме тому було започатковано «СТВОРЮЙ!».

«СТВОРЮЙ!» допоможе масштабувати власну справу, вийти на нові ринки чи впровадити інноваційні технології – третину гранту можна витратити на навчання і програмне забезпечення. Крім того, участь у програмі – це долучення до спільноти однодумців, змога налагодити нові ділові звʼязки, партнерства і колаборації з іншими підприємицями та організаціями».

Заповнити анкету для участі у грантовій програмі можна до 31 липня 2024 року за посиланням.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні