Категорія
Партнерський матеріал
Дата

VEON та Київстар оголошують про збільшення інвестицій у відновлення цифрової інфраструктури України до $1 млрд

3 хв читання

VEON та Київстар оголошують про збільшення інвестицій у відновлення цифрової інфраструктури України до $1 млрд

VEON, глобальний цифровий оператор, який надає конвергентний звʼязок та онлайн-сервіси, через свою 100% дочірню компанію «Київстар» має намір збільшити інвестиції в Україну до $1 млрд протягом пʼятирічного періоду з 2023 по 2027 рік. Це означає збільшення попередніх інвестиційних зобовʼязань компанії у розмірі $600 млн на трирічний період, про які було оголошено раніше. Кошти спрямують на інвестиції в мережеві та цифрові послуги, включаючи потенційні придбання або розвиток нових активів, соціальні внески й партнерства 

Голова ради директорів і засновник VEON Оґі Фабела, член ради директорів VEON і Київстару, колишній державний секретар США Майкл Р. Помпео та президент Київстару Олександр Комаров візьмуть участь у Міжнародній конференції з питань відновлення України 2024 у Берліні цього тижня, щоб висвітлити поточні внески VEON і Київстару в забезпечення стійкості нашої країни, а також подальші зобовʼязання VEON щодо відбудови та відновлення України, включаючи вищезгаданий оновлений інвестиційний план.

Олександр Комаров /Артем Галкін для Forbes Ukraine

Олександр Комаров

президент компанії «Київстар»

VEON та Київстар всебічно підтримують стійкість, відновлення та відбудову України: від задоволення життєво важливих потреб українців у звʼязку до забезпечення населення новітніми цифровими можливостями, від захисту нашої мережі за допомогою партнерства з OpenRAN до забезпечення енергетичної незалежності та безперебійності, від підтримки українського бізнесу сьогодні до інвестування в цифрову екосистему країни в майбутньому. З огляду на підтримку міжнародних інвесторів VEON, я з гордістю відзначаю, що Київстар є яскравим прикладом того, як соціально відповідальний бізнес з міжнародними інвестиціями може підтримувати країну під час війни. Надихнувшись нашим власним прикладом, ми підтримуємо заклик Ukrainian Recovery Conference 2024 до бізнесу інвестувати в Україну, і робити це потрібно вже зараз! Я радий, що наша компанія долучається, збільшивши власні інвестиційні зобовʼязання: $1 млрд протягом 5 років».

Компанія «Київстар», що належить VEON, стала одним із найбільших іноземних інвесторів України у 2022 та 2023 роках за версією Forbes Україна, з капітальними інвестиціями у розмірі 12,3 млрд грн за ці два роки – приблизно $176 млн та $174 млн у 2022 та 2023 роках відповідно.

Серед основних напрямів інвестицій Київстару в цифрову інфраструктуру України можна відзначити такі:

  • З 24 лютого 2022 року Київстар побудував 1895 нових базових станцій LTE та модернізував близько 13 200 існуючих базових станцій до стандарту 4G. Київстар додав понад 4100 населених пунктів до покриття 4G, і 95% населення підконтрольних Україні територій мають доступ до послуг 4G у мережі Київстар. Оператор має на меті досягти майже повного (98%) покриття населення технологією 4G на підконтрольній території протягом наступних двох років.
  • Побутові та бізнес-користувачі фіксованого звʼязку отримують вигоду від розгортання високошвидкісної мережі GPON від Київстару, яку планують розширити до семи нових міст у 2024-му.
  • У лютому 2024 року Київстар та Rakuten Symphony підписали меморандум про наміри, що підтверджує готовність Київстару придбати та розгорнути технологію відкритої мережі радіодоступу (Open RAN) Rakuten Symphony у своїй мережі, яка включатиме технології 4G та 5G.
  • Київстар інвестував $1 млрд грн (приблизно $27,4 млн) в енергетичну стійкість України, встановивши понад 2300 генераторів та 113 000 акумуляторів, щоб забезпечити роботу мережі та звʼязок для клієнтів, навіть коли українська енергетична інфраструктура зазнає ворожих нападів.
  • У серпні 2022-го Київстар інвестував у Helsi, провідну цифрову платформу охорони здоровʼя в Україні. Станом на березень 2024 року Helsi має 2,5 млн щомісячних активних користувачів на веб- та ОТТ-платформах, обслуговує майже 1600 медичних закладів і понад 38 000 медичних працівників, а в першому кварталі 2024-го забезпечила здійснення 2,5 млн онлайн-записів на прийом до лікаря.
  • Київстар продовжує розширювати сферу використання та можливості платформи самообслуговування «Мій Київстар» і телевізійного додатку «Київстар ТБ», що налічує майже 1,5 млн активних користувачів щомісяця, а також локально орієнтований контент, включаючи освітні ресурси.
  • Київстар підтримує український бізнес, інтегруючи хмарні сервіси обробки даних Amazon Web Services та Microsoft Azure. Технологія Real-Time Kinematic від Київстар знаходить застосування в широкому спектрі професійних галузей – від сільського господарства до робіт з розмінування.
  • Загальна сума підтримки клієнтів та соціальних ініціатив Київстару з лютого 2022 року становила $50 млн, включаючи корпоративні пожертви та діджитал-залучення пожертв клієнтів на розмінування України, що дало змогу зібрати понад 180 млн грн ($4,8 млн) у 2023-2024 роках на спільний проєкт з розмінування «Нам тут жити» з Фондом компетентної допомоги армії «Повернись живим».

Про Київстар 

Київстар – найбільший телекомунікаційний оператор в Україні, який обслуговує 24 млн абонентів мобільного звʼязку та понад 1,1 млн абонентів домашнього інтернету. Протягом останніх двох років Київстар, як провідний оператор на українському ринку, підтримує рівень доступності мережі в середньому вище 90%, забезпечуючи звʼязком не лише своїх клієнтів, а й широкі верстви населення України. Київстар на 100% належить міжнародній групі компаній VEON.

Про VEON 

VEON – оператор цифрового звʼязку, який надає конвергентний звʼязок та цифрові послуги майже 160 млн клієнтів. Працюючи в шести країнах, де проживає понад 7% населення світу, VEON змінює життя людей за допомогою технологічних послуг, які розширюють їхні можливості та сприяють економічному зростанню. Акції компанії VEON, штаб-квартира якої знаходиться в Амстердамі, котуються на біржах NASDAQ та Euronext. 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні