Категорія
Новини
Дата

Європейський центробанк підвищив ставки вперше за 11 років

Керівна рада Європейського центрального банку (ЄЦБ) 21 липня перше за 11 років підвищила відсоткові ставки на 50 базисних пунктів, йдеться у пресрелізі ЄЦБ. Таким чином регулятор хоче приборкати інфляцію в єврозоні.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Рада ЄЦБ вирішила підвищити три ключові процентні ставки на 50 базисних пунктів і схвалила Інструмент захисту трансмісії (TPI).
  • Таке рішення сприятиме поверненню інфляції до середньострокової цілі в 2%, зазначили в центробанку.
  • TPI може бути активований для протидії необґрунтованій та невпорядкованій ринковій динаміці, яка «становить серйозну загрозу трансмісії грошово-кредитної політики в єврозоні».
  • Напередодні курс євро піднявся майже до двотижневого максимуму, а прибутковість держоблігацій єврозони підскочила у вівторок вранці після того, як джерела Reuters повідомили, що ЄЦБ може підвищувати ставку одразу на 50 базисних пунктів на відміну від раніше анонсованих 25.

Контекст

Євро впав до свого 20-річного мінімуму. €1 тепер коштує майже як $1. Ще рік тому європейська валюта коштувала значно дорожче – $1,20/€. Головні причини такого падіння – тимчасове припинення поставок газу з Росії до Європи, політика «високих ставок» від ФРС та війна в Україні. Детальніше про це читайте тут.

За підсумками червневого засідання ЄЦБ повідомляв про готовність підняти ставку на 25 б.п. у липні та розглянути можливість більш активного підйому у вересні.

Підвищення ставок дозволить ЄЦБ впливати на цінову стабільність. Інфляція в єврозоні за червень сягнула 8,6% у порівнянні з 8,1% у травні, а ціни німецьких виробників у червні були на 32,7% вищими, ніж торік. 

Економічні перспективи єврозони наразі дуже невизначені на тлі енергетичної кризи. Європа готується до можливого припинення поставок російського газу.

Прискорення інфляції, яке спостерігається в єврозоні, за словами голови ЄЦБ, значною мірою викликана «енергетичним шоком, який ми зазнали, відчуваємо і, ймовірно, продовжимо відчувати» внаслідок високої залежності регіону від зовнішніх постачальників енергоресурсів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні