Кахабер Бенідзе, генеральний директор «BAT Україна». Фото надані «BAT Україна»
Категория
BrandVoice
Дата

«Попри війну, ми інвестували понад $41 млн в українське підприємство». Генеральний директор «BAT Україна» про стійкість під час війни

Кахабер Бенідзе, генеральний директор «BAT Україна». Фото надані «BAT Україна»

Генеральний директор «BAT Україна» Кахабер Бенідзе розповів, як під час війни запустити нове високотехнологічне виробництво й розширити команду, що допомагає бізнесу залишатися стійким, реалізовувати нові проєкти та привозити інновації до України.

Як компанія «ВAT Україна» пройшла сім місяців повномасштабної війни? Які основні етапи та рішення ви могли б виділити?

Як і багато інших компаній, через початок широкомасштабної агресії 24 лютого та задля безпеки наших працівників ми були вимушені зупинити виробництво, а також роботу торговельних та офісних працівників. 

З першого дня широкомасштабної агресії ми організували евакуацію працівників та їхніх сімей з регіонів та місцевостей, що зазнавали ризиків воєнних дій, забезпечивши усіх житлом, додатковою фінансовою підтримкою. Уявіть собі, протягом перших місяців ми забезпечили понад 9000 ночей у номерах для розміщення працівників та їхніх сімей по всій Україні. Загалом понад 600 співробітників разом із сім’ями було розміщено в більше ніж 80 місцях тимчасового проживання як у межах України, так і поза межами нашої країни.

«Попри війну, ми інвестували понад $41 млн в українське підприємство». Генеральний директор «BAT Україна» про стійкість під час війни /Фото 1

Фото надані «BAT Україна»

Після ретельного аналізу безпекової ситуації, розвитку подій у зоні бойових дій, а також вжиття належних заходів щодо забезпечення безпеки працівників, вже у березні ми відновили роботу наших торговельних команд, а 25 квітня було відновлено виробництво на Прилуцькій фабриці. Наразі ми продовжуємо роботу всіх підрозділів з дотриманням усіх вимог безпеки, комендантської години й інших обмежень воєнного стану в тій місцевості, де дозволяє безпекова ситуація.

Отже, скажу, що повномасштабні воєнні дії, блокування українських портів, тимчасовий дефіцит пального, порушення логістики в цілому в Україні суттєво скоротили обсяги експортних постачань та унеможливили ведення бізнесу на певних територіях.

Важкі часи не стали перепоною для запровадження високотехнологічного виробництва в нашій країні

Попри всі труднощі, ми продовжуємо тісно співпрацювати з нашими постачальниками, замовниками, військовою адміністрацією та урядом для того, щоби відновити довоєнні обсяги виробництва, експорт продукції на іноземні ринки. Переконаний, що відновлення економічного та експортного потенціалу України, безумовно, потребує сприятливого регулювання, запровадження податкових стимулів для місцевого виробництва, а також підтримки експорту української продукції. Сподіваємося, що уряд і надалі підтримуватиме діалог з бізнесом для розроблення зважених рішень в умовах війни.

На фабриці у м. Прилуки під час війни побудували та відкрили новий цех і розширили команду. Розкажіть докладніше про це: які головні переваги нового цеху, скільки нових людей прийшло в команду?

Важкі часи не стали перепоною для запровадження високотехнологічного виробництва в нашій країні. Я надзвичайно пишаюся тим, що, попри воєнні дії в країні, нам вдалося реалізувати інвестиційний проєкт на понад $41 млн для впровадження найсучасніших технологій в Україну та перенесення виробництва стіків формату «Демі» в Україну. Ми побудували новий цех і встановили спеціальне обладнання для забезпечення особливих кліматичних умов, необхідних для виробництва цього виду новітньої продукції. 

«Попри війну, ми інвестували понад $41 млн в українське підприємство». Генеральний директор «BAT Україна» про стійкість під час війни /Фото 2

Фото надані «BAT Україна»

Зазначу, що технологія виробництва ТВЕН та вимоги до суміжних процесів регламентуються вимогливими глобальними стандартами Групи ВАТ, тому якість продукції залишається однаково високою в кожній країні виробництва. Для виготовлення нового продукту залучені як наявні підрозділи фабрики (дільниця виробництва фільтропаличок, тютюновий цех), так і новозбудована дільниця виробництва ТВЕН із високошвидкісною автоматизованою лінією з можливістю виготовляти орієнтовно 600 пачок за хвилину.

Загалом унікальність цього інвестиційного проєкту для Прилуцької тютюнової фабрики полягає в тому, що українська фабрика стала однією з небагатьох фабрик BAT у світі, де виробляються ТВЕН. Відтепер і Україна долучається до цього передового переліку країн, де виробляються стіки для glo™.

Особливий акцент на виробництві ТВЕН цілком відповідає глобальній меті Групи BAT – побудувати Краще Майбутнє (A Better Tomorrow™) завдяки зниженню впливу нашого бізнесу на здоров’я людей по всьому світу, зокрема в Україні. 

Наші працівники надзвичайно стійкі та сильні, ми всі натхненно працюємо кожного дня, щоби наш бізнес ефективно працював, тим самим підтримуючи економіку країни

Хто був ініціатором відкриття нового цеху саме в Україні? Коли воно було прийняте та що на нього вплинуло? 

Насправді ініціатором є вимогливий український споживач, який зацікавлений у високоякісному новітньому продукті, виробленому в Україні із застосуванням найпередовіших технологій. Це споживач, який пишається здобутками своєї країни, бажає бачити Україну серед провідних держав світу і зацікавлений в її економічному зростанні. Ми бачили потребу українського ринку в такому продукті, виробленому в Україні, і стали першими на ринку, хто зміг задовольнити потребу у новітньому вітчизняному продукті.

«Попри війну, ми інвестували понад $41 млн в українське підприємство». Генеральний директор «BAT Україна» про стійкість під час війни /Фото 3

Фото надані «BAT Україна»

Рішення було ухвалено ще до початку повномасштабної війни, і його втілення потребувало багатьох місяців роботи для будівництва й оснащення відповідних виробничих потужностей на нашій фабриці в Прилуках. Ми пишаємося тим, що наша фабрика оснащена найпередовішим обладнанням, а професіоналізм нашого персоналу є предметом гордощів у межах усієї Групи BAT.

Як я зазначив, повномасштабна агресія не змінила наших планів, вона лише вплинула на строки запуску виробництва. Ми продовжуємо вірити в Україну, мужність і силу її людей, її могутній економічний потенціал.

Що допомагає компанії підтримувати працівників під час війни?

З самого початку повномасштабного вторгнення безпека працівників є одним із ключових пріорітетів компанії. 

Так, ще до початку широкомасштабної агресії в компанії було сформовано кризовий штаб, завдання якого – оперативно визначати та реагувати на критичні ситуації, пов’язані з веденням бізнесу та безпекою персоналу. Загалом проведено понад 500 засідань штабу й успішно вироблено низку рішень, що дозволили нам зберегти життя наших людей та цілісність нашого бізнесу.

«Попри війну, ми інвестували понад $41 млн в українське підприємство». Генеральний директор «BAT Україна» про стійкість під час війни /Фото 4

Фото надані «BAT Україна»

Компанія надавала допомогу з житлом для працівників, які перемістились до відносно безпечних міст України та за кордоном. Ми здійснювали щоденний моніторинг місцезнаходження працівників, провели понад 40 000 дзвінків, забезпечуючи постійну комунікацію з колегами та надаючи їм всебічну підтримку. Від початку війни й дотепер ми проводимо регулярні комунікаційні сесії з працівниками, де розповідаємо про досягнення бізнесу, плани та відповідаємо на всі запитання працівників. 

Що допомагає компанії долати кризові ситуації?

Допомогає нам у цьому злагоджена робота команд, чітке бачення майбутнього бізнесу навіть в умовах непередбачуваності, постійна комунікація та діалог з працівниками, що дозволяє оперативно реагувати на кризові ситуації. Наші працівники надзвичайно стійкі та сильні, ми всі натхненно працюємо кожного дня, щоби наш бізнес ефективно працював, тим самим підтримуючи економіку країни у такі складні та турбулентні часи.

Вы нашли ошибку или неточность?

Оставьте отзыв для редакции. Мы учтем ваши замечания как можно скорее.

Исправить
Предыдущий слайд
Следующий слайд
Новый выпуск Forbes Ukraine

Заказывайте с бесплатной курьерской доставкой по Украине