Ольга Правда, директорка з людського капіталу «Аврори»
Категорія
BrandVoice
Дата

Культура повсякденних покращень. Як в «Аврорі» працюють із людським капіталом

Ольга Правда, директорка з людського капіталу «Аврори»

У мережі мультимаркетів «Аврора» немає HR-департамерту – підрозділу з управління людськими ресурсами, а є Департамент людського капіталу. У воєнний час стратегія підтримки співробітників компанії фокусується на трьох стовпах: здоров’я та безпека, соціальні зв’язки та фінансова стабільність. Директорка з людського капіталу «Аврори» Ольга Правда розповіла, як змінилися програми розвитку останнім часом та чому важлива культура повсякденних покращень.

Чому, на вашу думку, важливо сприймати співробітників як «капітал», а не як «ресурс»?

Ще коли «Аврора» починала свій шлях, було вирішено, що ми будемо «для людей і про людей» та підтримуватимемо людиноцентричну корпоративну культуру. Коли працівник відчуває, що потрібний, його думка цінна, а ідеї почуті, то він може приймати рішення або впливати на їх створення – ось що є ключем до залученості та мотивації кожного. 

Ми постійно інвестуємо в розвиток співробітників, цікавимося різноманітними освітніми платформами, навчаємося в експертів, переймаємо світовий досвід та створюємо власні навчальні програми. 

Що дає компанії такий фокус на інвестиції в людський капітал? 

81% топменеджерів «Аврори» прийшли в компанію на стартові позиції, як і я. Вони рухають бізнес вперед і щодня покращують продукт та саму компанію. Це можливо лише завдяки тому, що співробітники будь-якої ланки мають усі можливості для розвитку й зростання в організації – як горизонтального, так і вертикального. Це і є головний результат невпинних інвестицій у людський капітал. 

Які змінилися програми розвитку за два роки повномасштабної війни? 

Ми стали відкривати нові напрямки та намагатися підбирати на керівні посади більше власних співробітників. Адже вони вже мають найважливіший фундамент для успішної співпраці – спільні цінності.

Ми вважаємо, що завжди є можливість донавчити всього, власними силами чи за допомогою зовнішніх експертів, але цінності – це той тонкий критерій, який або є, або його немає.

 Наші програми, звичайно, трансформувалися під час війни. Ми ще більше заглиблюємося в Культуру щоденних покращень та lean-філософію, вивчаємо сучасні тренди та рухаємося в бік гармонійного розвитку особистості під час навчання й дозвілля.

«Аврора»

Команда «Аврори»

«Аврора»

Команда «Аврори»

Попередній слайд
Наступний слайд

Як працює Культура повсякденних покращень і як стимулювати нові ідеї в компанії?  

Дуже просто – прикладом колег. Ми показуємо, що за всіма глобальними складними та геніально простими покращеннями стоять звичайні люди. Вони пропонують ідеї, беруть на себе відповідальність та реалізують їх, щоденно створюючи щось важливе та цінне. За кожною ініціативою йде її впровадження, що, звісно ж, потребує високої залученості команди. Окрім звичайних «плюшок», співробітники «Аврора» отримують можливість прямого впливу на процеси, що підкреслює визнання кожного як експерта своєї справи. Одна з наших цінностей звучить так: «#візьми_відповідальність_отримай_можливість». Вона якнайкраще репрезентує підхід компанії до ролі кожного в розвитку «Аврори».

Як ви підтримуєте ефективність працівників зараз? 

Для нас важливо створювати сприятливе робоче середовище, де команда не тільки професійно росте, але й має здоровий баланс між роботою та особистим життям. Це має найбільшу точку впливу на лояльність співробітників до «Аврори» та їхню щоденну ефективність.

Досвід нашої компанії показує, що найкраще, що можна наразі зробити для кожного, – це пропонувати долучатись до волонтерства, різних видів корпоративного дозвілля, забезпечувати супровід через всеукраїнську психологічну платформу та інвестувати в особистісний розвиток співробітників.

Усе це про підтримку, стабілізацію емоційного стану членів команди в непростий час та віру в їх можливості й потенціал.

Чим «Аврора» може бути цікава висококваліфікованим працівникам на ринку, де наразі загострюється тенденція до кадрового голоду?  

«Аврора» – це компанія можливостей. Вона тим і цікава, що щоденні виклики бувають найнеочікуванішими та часто суперамбітними. Ми ростемо і з кожним днем ростуть можливості і виклики кожного співробітника. 

Проєктна робота у кросфункціональних командах, впровадження інновацій, нестандартні завдання, невивчені горизонти розвитку, що вимагають швидких реагувань, генерування оперативних сильних рішень та співтворчість із чудовими людьми «Аврори» – все це чекає на експертів у нашій компанії. До того ж у нас діє культура відкритості, що забезпечує вільний обмін ідеями, досвідом, ініціативами, які сприяють реальним змінам. Нові вектори руху компанії швидко досліджуються та оперативно впроваджуються саме тому, що команда гнучка та відкрита до ідей.

Культура повсякденних покращень. Як в «Аврорі» працюють із людським капіталом /Фото 1

Ініціативи з підтримки співробітників під час війни

  1. Корпоративна дитяча кімната «Маленький аврорчик». Оскільки не всі державні дитсадки та школи працюють під час воєнного стану, в компанії відкрито дві різновікові групи в робочий час батьків, також облаштована кімната для денного сну. 
  2. Pet-friendly офіс. На роботу можна приходити з домашнім улюбленцем. Також у робочих просторах є живі куточки.
  3. Реінтеграція ветеранів. У 2023-му «Аврора» запустила програми наставництва для ветеранів і також провела навчання персоналу «Як працювати з ветеранами та зробити цю взаємодію корисною». Також є окремі ініціативи щодо реінтеграції через спорт, організації спортивних риболовних заходів та спонсорства всеукраїнського чемпіонату з фітнес-челенджу для ветеранів. У планах найближчим часом запуск ґрантового проєкту з підтримки ветеранських бізнесів та їх залучення як постачальників мережі. 
  4. Аврора Спорт. У компанії розуміють, що гармонійний розвиток особистості включає в себе як фізичну активність, так і духовне збагачення. 2023 року в 165 спортивних заходах взяли участь 7200 співробітників «Аврори». 
  5. Дозвілля для співробітників. Компанія організовує онлайн-квести, вікторини, творчі майстер-класи. Таке дозвілля об’єднує команди, сприяє психологічному розвантаженню, творчій реалізації й збільшенню лояльності до роботодавця.
«Аврора»

2023 року в 165 спортивних заходах взяли участь 7200 співробітників «Аврори»

«Аврора»

2023 року в 165 спортивних заходах взяли участь 7200 співробітників «Аврори»

Попередній слайд
Наступний слайд

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні