Оксана Олійник, HRD Київстар /пресслужба «Київстар»
Категорія
BrandVoice
Дата

«Справжня підтримка починається там, де закінчується слово «обовʼязок», – Оксана Олійник, Київстар

Оксана Олійник, директорка з управління персоналом та розвитку організації Київстар. Фото пресслужба «Київстар»

На третій рік повномасштабної війни українці все більше відчувають емоційне виснаження. З огляду на це роботодавці докладають неабияких зусиль для підтримки морального стану співробітників, зокрема, запроваджують різноманітні програми психоемоційної підтримки

Інвестувати? Почекати? Продавати? Війна змінює все, крім обов’язку лідера приймати виважені рішення. Вже 30 травня 40+ спікерів поділяться досвідом на Першій щорічній конференції про фінанси, інвестиції та економічне зростання. Купуйте квиток за посиланням.

Ще один серйозний виклик – суттєвий дефіцит кадрів на ринку праці, спровокований міграційними процесами в суспільстві та мобілізацією. За оцінками ООН, з України станом на березень 2024 року виїхало понад 6 млн осіб. Чисельність чоловіків в українських компаніях за січень–листопад 2023 року скоротилась більше, ніж на 700 000 осіб, підрахували в Конфедерації роботодавців України.

Оператор електронних комунікацій Київстар продовжує надавати критично важливі послуги для мільйонів українських абонентів та прагне забезпечити максимальний рівень сервісу, не ставлячи на паузу жодного процесу. Отже, в компанії розробили кілька програм, що допомагають активно залучати до роботи нових фахівців, а також реінтегрувати до команди захисників, які повернулися з фронту. Як Київстар долає дефіцит кадрів? Розповідає директорка з управління персоналом та розвитку організації Оксана Олійник.

Стратегія найму

Безпека співробітників та задоволеність клієнтів – ось наші основні фокуси сьогодні. Ми розвиваємо гнучкість, лідерство та приділяємо значну увагу розвитку корпоративної культури та цінностям. Наші люди – справжні професіонали, які поділяють цінності компанії Київстар та об’єднані спільною місією.

Середній термін роботи працівника в нашій компанії – понад сім років. За результатами щорічного опитування, рівень залученості колективу становить 87%, що є одним із найвищих показників на українському ринку праці. А 65% співробітників готові рекомендувати нас як роботодавця.

Щомісяця в Київстар відкривається 60–80 вакансій. Нових фахівців ми залучаємо за допомогою багатьох інструментів. Зокрема, у нас дуже добре працює реферальна програма, яка є загальноприйнятною практикою та діє в усьому світі, коли співробітник рекомендує людину ззовні на відкриту в компанії позицію. Якщо кандидат підійшов, той, хто його порекомендував, отримує грошову винагороду. У 2023 році таким чином ми найняли 151 рекомендованого кандидата. Окремо компанія дарує подарунки колегам за активне просування наших вакансій в їхніх соціальних мережах.

Ще один проєкт, який допомагає нам із рекрутингом кандидатів, – «БезВагань». Ми залучаємо до команди спеціалістів різного віку з мінімальним досвідом роботи або взагалі без нього. Наголошуємо: головне – це бажання кандидата працювати, а вік, стать, сімейний стан тощо не мають значення. Гасло проєкту: «Зупинятись не можна рухатись», в якому ми пропонуємо кандидатам самостійно розставити розділові знаки й обрати своє майбутнє. Завдяки програмі торік до команди долучилися 22 нові співробітники. Ми підписали з ними річні договори. За наявності вакансій та результатами їхньої роботи плануємо взяти цих спеціалістів у штат.

Рука допомоги захисникам

Станом на квітень 2024 року в компаніях групи Київстар працює понад 4000 співробітників, з яких певна кількість служить у лавах ЗСУ. За всіма мобілізованими працівниками ми зберігаємо робочі місця та щомісячно здійснюємо їм всі необхідні виплати.

Із мобілізованими співробітниками та їхніми рідними компанія підтримує звʼязок через лідерів та команди. У корпоративній соціальній мережі у нас є група волонтерства «Допомогти просто». Тут співробітники мають можливість долучитись до підтримки колег-військовослужбовців, збираючи донати на їхні нагальні потреби. 

З поверненням перших ветеранів на роботу ми запустили програму реінтеграції «4.5.0. Нарешті вдома». Ми працюємо з лідерами команд та колективом, куди повертається колишній військовослужбовець, проводимо спеціалізоване навчання та надаємо спеціальні памʼятки з порадами, як правильно спілкуватися з людьми, які повернулися з війська, та підтримувати в новій для них реальності. Також продовжуємо проводити вебінари, де військові психологи розкривають для наших співробітників тему реінтеграції ветеранів, відповідають на складні запитання, таким чином, готуючи соціум до повноцінного повернення до цивільного життя цих людей. Станом на зараз 16 співробітників повернулись до роботи в компанії після військової служби. А наші серця відкриті до зустрічі з ними.

Ментальний та матеріальний захист  

Ми високо цінуємо наших співробітників, і це не просто слова: в Київстар реалізуємо безліч програм матеріальної та нематеріальної мотивації для підтримки не лише співробітників, але й їхніх сімей. Протягом чотирьох років в компанії діє програма психоемоційної підтримки, яка з року в рік трансформується під потреби нашого сьогодення. Програма включає тематичні вебінари, організацію груп підтримки та індивідуальних консультацій з психотерапевтом. Зазвичай кількість учасників вебінарів складає понад 300 людей – і цей факт підкреслює надважливість подібних активностей, особливо на третій рік війни – час серйозного емоційного виснаження.

Організація внутрішнього навчання – ще один важливий напрям, що реалізується задля розвитку добробуту та комфорту наших працівників. Філософія Київстар – life long learning. Ми співпрацюємо з Coursera, Laba, Robot_dreams, Skvot, відеобібліотекою Projector, електронною бібліотекою Yakaboo та іншими освітніми ресурсами. На корпоративному освітньому порталі міститься понад 3000 книг, вебінарів і курсів за різними напрямами бізнесу. Інформацію про можливості навчання, в тому числі й про зовнішні та внутрішні вебінари й курси, співробітники отримують у спеціалізованій групі «Факультет розумових інвестицій» у корпоративній соціальній мережі Workplace (Meta).

Велику увагу ми приділяємо розширенню додаткової матеріальної підтримки працівників. У компанії діє програма відшкодування за зруйноване житло внаслідок військових дій. Розміри виплат визначають залежно від ступеня пошкоджень приміщень – у межах від 250 000 до 500 000 грн. Наші співробітники також отримують компенсацію на оренду житла протягом одного року, допомогу у разі народження дитини та інші виплати. Працівники застраховані за договором добровільного медичного страхування, а також за договором страхування життя. Також діє окрема програма страхування для працівників, які працюють у регіонах із підвищеною військовою небезпекою.

Ми віримо, що справжня підтримка починається там, де закінчується слово «обовʼязок». Ідея допомагати один одному, стати опорою у важкі часи є для нас не просто частиною стратегії, це справжній корпоративний код. Тому ми продовжуватимемо розширювати програми підтримки, враховуючи всі потреби та труднощі, з якими зіштовхуються колеги. Наша місія – бути поруч у будь-який момент, створюючи затишок і спокій для команди.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні