Категорія
Інновації
Дата

Forbes Digital

Мінцифри пропонує прийняти аналог європейського AI Act і створити регуляторний орган. Що ще передбачає «Біла книга» регулювання ШІ?

3 хв читання

ШІ, регулювання ШІ, «Біла книга» /Getty Images

На кінець 2023-го в Україні було 243 ШІ-компанії, свідчить дослідження AI House та Roosh Фото Getty Images

Уряд вперше представив документ, який детально пояснює плани України на регулювання штучного інтелекту. ШІ у сфері оборони, підготовка бізнесу та законодавчої бази до регулювання – ключове з «Білої книги» регулювання ШІ від Мінцифри

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Україна має прийняти закон про регулювання штучного інтелекту. Так вважають 45% українців, згідно з опитуванням Kantar Ukraine, яке опубліковано у «Білій книзі» регулювання ШІ в Україні. Мінцифри оприлюднило її 26 червня. Документ на 30 сторінок вперше детально описує регуляторну стратегію уряду щодо ШІ. 

Першим за регуляцію ШІ у світі взявся Європейський Союз – у березні Європарламент ухвалив відповідний AI Act. Чи йтиме Україна цим шляхом? На першому етапі – ні, але на другому ухвалить закон – аналог європейському AI Act, ідеться у «Білій книзі». 

Гармонізація українського законодавства з європейським дасть змогу активніше залучати інвестиції на український ринок, зазначається у документі. На кінець 2023-го в Україні було 243 ШІ-компанії, свідчить дослідження AI House та Roosh. У 2023-му українські ШІ-стартапи отримали $10,8 млн інвестицій, що втричі менше, ніж у 2022-му. Кількість ШІ-компаній при цьому зросла на 30%.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд