Категорія
Новини
Дата

ЄС розгляне повну зупинку транзиту через Білорусь. Україна планує припинити авіасполучення

Європейський Союз розгляне санкції проти адміністрації президента Олександра Лукашенка у відповідь на примусову посадку літака Ryanair для затримання засновника телеграм-каналу Nexta Романа Протасевича. Можливе припинення польотів над Білоруссю і блокування наземного транзиту, пише Bloomberg.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Лідери Європейського Союзу сьогодні увечері зберуться в рамках дводенного саміту. Розглянуть припинення польотів над Білоруссю, заборону національній авіакомпанії Білорусі Belavia приземлятися в аеропортах ЄС і блокування наземного транзиту з Білорусі в ЄС.
  • ЄС вже працював над додатковим пакетом санкцій у звʼязку з виборами у Білорусі минулого року і тепер розгляне можливість посилення тиску.
  • Тим часом деякі компанії вже почали облітати територію Білорусі. Зокрема, сьогодні авіакомпанія WizzAir рейс Київ — Таллінн перенаправила в обхід Білорусі. Раніше латвійський національний авіаперевізник Airbaltic вирішив уникати повітряного простору Білорусі.
  • Уряд Литви з 25 травня не пропускатиме рейси, маршрути яких проходять над територією Білорусі, пише видання Delfi.
  • Президент України Володимир Зеленський доручив Кабміну підготувати рішення про припинення авіасполучення між Україною і Білоруссю, а також закриття повітряного простору для Білорусі. Уряд скликав позачергове засідання на завтра.
  • Міністр транспорту Великої Британії Грант Шеппс повідомив, що країна призупинила ліцензію на польоти Belavia. Також уряд Британії вимагає від авіакомпаній уникати повітряного простору Білорусі.
  • Однак, за даними FlighrRadar, наразі через Білорусь усе ще пролітає велика кількість літаків, зокрема, європейських авіакомпаній.

Контекст

23 травня під конвоєм винищувача МіГ-29 у Мінську було екстрено посаджено літак компанії Ryanair, який виконував рейс Афіни–Вільнюс транзитом через Білорусь, нібито через закладену на борту бомбу. 171 пасажира вивели й обшукали, але вибухового пристрою не знайшли. Виконавчий директор авіакомпанії Ryanair Майкл ОʼЛірі в інтервʼю ірландській радіостанції Newstalk. назвав посадку літака викраденням людини, яке організувала держава.

У результаті білоруські силовики затримали засновника телеграм-каналу Nexta Романа Протасевича, який був серед пасажирів. Nexta висвітлював торішні акції протесту проти президента Олександра Лукашенка. Влада Білорусі визнала Nexta екстремістською організацією й вимагала від Польщі видати двох співзасновників каналу Романа Протасевича й Степана Путіло. Офіс Nexta знаходиться в Польщі.

Після обшуку літака силовики відпустили дівчину Протасевича, але вона захотіла лишитися в Мінську. Також міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас повідомив, що до Вільнюсу не полетіли ще чотири пасажири.

Білоруське видання TUT.BY пише, що Протасевичу інкримінують три кримінальні статті, максимальне покарання за якими – 15 років позбавлення волі. Україна, ЄС, США, Канада та інші закликали Білорусь негайно звільнити Протасевича. 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні