Категорія
Новини
Дата

Усе більше українців за кордоном не планують повертатись після війни – дослідження ЦЕС

Після двох років повномасштабної війни з Росією за кордоном залишаються близько 4,6 млн українців. Більшість з них планує повернутись, але чим довше триває війна, тим більше біженців змінюють свою думку і вирішують залишитись за кордоном назавжди. Також є процес «заміни» біженців – бажаючи повертатись їдуть до України, а виїжджають ті, хто хоче жити за кордоном. Про це свідчить дослідження Центру економічної стратегії.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти 

  • Автори дослідження переглянули кількість українців, що виїхали з країни, – з 5,3-6,2 млн людей до 4,6 млн. Перегляд пов’язаний з тим, що раніше вони орієнтувались на дані ООН, а тепер на дані Держприкордонслужби України та сусідніх країн. Більшість біженців – жінки (65%). 
  • Станом на кінець 2023-го близько 4,3 млн українців мають статус тимчасового захисту в країнах ЄС. Найбільше біженців у Німеччині (1,3 млн), Польщі (951 600) та Чехії (381 200). За відсотковим показником найбільше біженців у Естонії – близько 37 українців на 1000 жителів. 
  • Поза країнами ЄС найбільше українських біженців у США (280 000), Великій Британії (253 200) та Канаді (210 200). Близько 1,3 млн виїхали в Росію чи Білорусь і залишились там. 
  • У листопаді 2022 року більшість біженців заявляли про намір повернутись до України. Так, точно повернутись планували 49,7% опитаних, радше планували повернутись – 24,3%. Точно не повернусь – 1,8%, радше не повернусь – 8,3%. Ще 15,9% важко було відповісти. Опитування у травні 2023-го показало тенденцію зі скорочення кількості тих, хто хоче повернутись. У січні опитування показало, що бажаючих повернутись стало на 20% менше. 
Усе більше українців за кордоном не планують повертатись після війни – дослідження ЦЕС /Фото 1

Графік: ЦЕС

  • Економічне становище біженців покращилось. У листопаді 2022-го 12% опитаних доводилось економити на їжі, а 27,9% вистачало лиже на їжу, а для купівлі одягу треба було економити чи позичати. У травні 2023-го ці показники скоротились до 9,9% та 24,6% відповідно. А у січні 2024-го – до 7,3% та 14,8%. 
Усе більше українців за кордоном не планують повертатись після війни – дослідження ЦЕС /Фото 2

Графіка: ЦЕС

  • З часом все більшій кількості українців більше подобається за кордоном, ніж в Україні. Так, у травні 2023-го 42% респондентів заявили, що в Україні подобається набагато більше, а 12% – що набагато більше подобається за кордоном. У січні 2024-го ці показники майже зрівнялись – 27% і 22% відповідною, але все ще на користь відповіді «набагато більше подобається в Україні». 
  • Важливий нюанс – опитували автори дослідження кожного разу різних людей, тобто респонденти січня 2024-го – це не ті самі люди, які відповідали на питання у листопаді 2022-го. «Абсолютна цифра біженців була в цілому стабільною, але в середині відбувалась заміна, – каже виконавчий директор ЦЕС Гліб Вишлінський. – Тобто ті люди, які у 2022-му були більш схильні повертатись, більшою мірою повернулись. А на їхнє місце приїхали ті, хто побачив якісь можливості, або був змушений виїхати через об’єктивні причини». Тож це не повністю ті самі біженці, які з 2022 року розчарувались в ідеї повернутись до України, наголосив Вишлінський. 

Контекст

Центр економічної стратегії за допомогою дослідницької агенції Info Sapiens провів вже третю хвилю опитування серед українських біженців за кордоном. ЦЕС оцінює як кількість біженців, країни їхнього перебування, гендерне співвідношення та загалом кластерний аналіз українців, що були змушені покинути країну через російське вторгнення.

На основі зібраних даних автори дослідження сформували три сценарії щодо повернення біженців. Оптимістичний передбачає повернення 2,2 млн українців після війни, 1,4 млн – залишаться за кодоном. Середній сценарій – повернуться 1,6 млн, не повернуться 2 млн. Негативний сценарій – 1,2 млн і 2,3 млн відповідно.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні