Veon /прес-служба
Категорія
BrandVoice
Дата

Вихід Veon із РФ, інвестиції в Україну та енергонезалежність мережі. Про що говорили на пресконференції топменеджмент Veon і Київстар

Пресконференція представників Київстар, де спікерами були Каан Терзіоглу, головний виконавчий директор телеком-холдингу Veon, та Олександр Комаров, президент компанії Київстар Фото прес-служба

23 жовтня відбулася пресконференція представників Київстар – найбільшого телеком-оператора України, що обслуговує понад 25 млн абонентів, та холдингу VEON, який є її власником.

Спікери заходу: Каан Терзіоглу, головний виконавчий директор телеком-холдингу Veon, та Олександр Комаров, президент компанії Київстар, говорили про вихід Veon із російського ринку, арешт корпоративних прав Київстар, розвиток цифрових сервісів в Україні, на які буде спрямовано $600 млн інвестицій, а також про плани Київстар впроваджувати новітні проєкти в наступні роки.

Про вихід Veon з російського ринку

Перш ніж відкрити дискусію, Каан Терзіоглу подякував команді Київстар в Україні, зазначивши, що фахівці «зробили героїчну роботу, щоб країна була забезпечена зв’язком». Наразі, за його словами, мережі телеком-оператора працюють на 94%. Також Терзіоглу уточнив, що для міжнародного холдингу Veon, який працює у шести країнах і обслуговує понад 150 млн абонентів, український ринок – найбільший.

«З першого дня війни ми щодня обираємо залишатися в Україні, – зазначив Каан Терзіоглу. – З Росії ми вийшли цьогоріч і більше не ведемо там бізнес. Цей тривалий процес вимагав узгодження з сімома країнами. 9 жовтня, коли це відбулося, міжнародні інвестори Veon привітали нас із цим». 

Довідка про Veon

Veon – міжнародна група компаній зі штаб-квартирою в Нідерландах, яка працює в галузі телекомунікацій і технологій, надаючи послуги мобільного та фіксованого звʼязку понад 150 млн абонентів. Холдинг є єдиним власником українського телеком-оператора Київстар. Акції VEON є у вільному обігу на фондових біржах Nasdaq (USA) і Euronext (Netherlands).

Компанія Veon створена 2009 році на базі російського телеком-оператора VimpelCom Ltd і українського Київстар. Пізніше бізнес Veon розширився на інші країни, такі як Бангладеш, Пакистан, Казахстан, Узбекистан, Киргизстан. Її міноритарним акціонером із часткою 47,8% є люксембурзька компанія LetterOne Holdings, яка на 37,86% належить підсанкційному російському олігарху Михайлу Фрідману і на 47,23% – російському олігарху Андрію Косогову. 52% акцій Veon – у власності інвестиційних компаній і фондів зі США, Великої Британії та країн ЄС, із них частина – на фондових біржах Nasdaq (США) та Euronext (Нідерланди).

 

Про арешт корпоративних прав Київстар в Україні

Каан Терзіоглу підкреслив, що Veon – публічна компанія, яка має інвесторів у різних куточках світу: у США, Великій Британії та країнах ЄС, має незалежну Раду директорів і не має контролюючого акціонера. 

«Підсанкційні особи не мають прямого впливу ні на Veon, ні на Київстар та не залучені до керівництва цими компаніями», – заявив Терзіоглу. 

Топменеджмент Veon і Київстар дізнався про арешт корпоративних прав Київстар з преси та офіційних телеграм-каналів СБУ й Офісу генерального прокурора України. Про це зазначив Каан Терзіоглу. Офіційного рішення суду щодо цього питання компанія досі не отримала. 

CEO Veon розповів, що інвестори зі США, Великої Британії та ЄС телефонували йому та звернулися з листами до урядів своїх країн, коли в українських медіа зʼявилася новина про судовий арешт 99,99% акцій Київстар. 

Через кілька днів після цієї новини з’явилася ще одна – про помилку в попередньому рішенні суду. Новим рішенням Шевченківський суд Києва її виправив, зазначивши, що під арешт потрапили 47,85% статутного капіталу Київстар. Це розмір частки, яка належить структурам, пов’язаним з інвестфондом LetterOne. Проте, за словами Терзіоглу, LetterOne – юридично не є об’єктом санкцій ані в Україні, ані за її межами.

Терзіоглу підкреслює, що інвестори Veon були занепокоєні інформацією про можливу націоналізацію акцій Київстар і просять прояснити ситуацію з арештом корпоративних прав.

«Такі заголовки у медіа коштували інвесторам $150 млн», – сказав СЕО Veon.

До 30% акціонерів Veon – це представники американських фондів і компаній, тож він спершу вирушив до США, аби запевнити партнерів, що Україна діяла і діє за принципами міжнародного права. 

«Ми поважаємо те, що в Україні проходить розслідування з метою безпеки, але хочемо підкреслити, що наші права на володіння Київстаром залишаються безсумнівними», – резюмував Терзіоглу. 

За словами Олександра Комарова, Київстар продовжує працювати у звичному режимі. 

«Арешт корпоративних прав не впливає на операційну діяльність Київстар. Теоретично це може мати вплив на роботу компанії, впливаючи на скликання загальних зборів акціонерів, але у найближчій перспективі ми цього не передбачаємо», – сказав Комаров.

Про інвестиції Veon у телекомунікації України

«З 2022 року ми сплатили [в Україні] майже 20 млрд грн податків і зборів, надали підтримки і пожертв на 1,4 млрд грн. А тепер до 2026 року ми налаштовані інвестувати у відновлення України $600 млн», – зазначив Каан Терзіоглу.

«Телеком-індустрія України дуже стабільна, бо диверсифікована по території країни», – констатував президент Київстар. Щоб зробити її ще розвиненішою, Київстар і Veon планують масштабні інвестиції в українські телекомунікації. 

Розвиток мережі та технологій і покращення якості зв’язку. Київстар уже активно інвестує у розбудову технології LTE, визначаючи це своєю ключовою діяльністю на 5–7 років. «Ми уже будуємо проєкт LTE everywhere, основний фокус якого – покриття. Для його реалізації потрібні оптоволоконні лінії передачі даних, пасивна інфраструктура, нові сайти, розбудова мережі. На це піде кілька сотень мільйонів доларів США», – прогнозує Комаров. Також Київстар хоче до 2026 року досягти покриття у 98% по Україні.

Розвиток digital-ресурсів на базі телеком-сервісу від Київстар. «Компанія має успішні кейси: Київстар ТБ, Helsi – і продовжує інвестувати в розбудову екосистеми сервісів для пацієнтів у сфері здоров’я. Прогнозований розмір інвестицій – близько $10 млн», – зазначив Комаров.

Відбудова зруйнованої інфраструктури. У регіонах, де тривали бойові дії чи були потрапляння російських ракет, Київстар планує відновити мережу (приміром, в Авдіївці).

Інвестиції в енергонезалежність. Київстар вклав для енергонезалежності у мобільний бізнес 1 млрд грн. Гроші пішли на закупівлю 110 000 акумуляторів (їх заміну компанія завершить до кінця року) та генераторів – на початку війни їх було 500, а зараз 2200.

Інвестиції у фіксований звʼязок. Київстар хоче встановити у кожному під’їзді блок постійного живлення, завдяки якому мережа працює 4–6 годин без зовнішнього електроживлення. У 2023-му компанія вже розвиває PON – технологію оптоволоконного кабелю, протягнутого до квартир.

Про перспективи розвитку Київстар

Каан Терзіоглу зазначив, що Veon відновила співпрацю з компанією Rakuten Symphony для реконструкції телеком-інфраструктури України та впровадження 5G.

«З Rakuten зараз робимо спільну лабораторію; далі побудуємо невеликий сегмент мережі на технології Open RAN, що допоможе розвивати 5G в Україні; впровадимо технології на великих масштабах 5G і на початку 2025-го вже матимемо живий сегмент мережі, який працюватиме на цій технології», – прогнозує Комаров.

На запитання, чи можна очікувати на ІРО для Київстар, Каан Терзіоглу зазначив, що Veon долучається до розвитку ринків капіталу у всіх країнах, де працює. Тож він не виключив, що українці можуть отримати змогу володіти частками Київстар. Коли це може відбутися, виконавчий директор Veon не уточнив.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні