Категорія
Новини
Дата

Материнська компанія «Київстару» закрила угоду з продажу російського бізнесу

Нідерландський холдинг Veon (власник мобільного оператора «Київстар») 9 жовтня оголосив про завершення продажу своїх російських активів групі топменеджерів «ВимпелКому» на чолі з генеральним директором компанії Олександром Торбаховим. Про це йдеться в повідомленні компанії. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Угода означає для Veon повний вихід із російського ринку та не передбачає жодних домовленостей про зворотний викуп активів, зазначили в компанії. 
  • «Закриття продажу та завершення нашого виходу з Росії дозволяють нам повністю зосередити нашу енергію на шляху вперед і задовольняти зростаючий попит на наших ринках – Пакистані, Україні, Бангладеш, Казахстані, Узбекистані та Киргизстані», – зазначив СЕО Veon Group Каан Терзіоглу. 
  • Угода оплачується через передачу на баланс структури Veon євробондів холдингу, придбаних «ВимпелКомом» у російських інвесторів. Ця структура володітиме облігаціями до їх анулювання або погашення. 

Контекст

У Veon обіцяли закрити угоду з продажу російських активів до 13 жовтня – закінчення терміну погашення облігацій Veon Holding, випущених у жовтні 2023 року.

Veon була заснована в Москві у 1992 році як «ВимпелКом» (бренд «Білайн»), один із перших операторів стільникового звʼязку в країні. На сьогодні це голландська телекомунікаційна компанія, яка обслуговує понад 220 млн клієнтів у восьми країнах. 

LetterOne Holdings Михайла Фрідмана та Петра Авена належить 25% холдингу Veon. В Україні холдинг представлений мобільним оператором «Київстар».  

7 жовтня суд наклав арешт на всі корпоративні права в Україні, що належали підсанкційним російським бізнесменам Михайлу Фрідману, Петру Авену та Андрію Косогову. Зокрема, був арештований останній актив Фрідмана в Україні – частка в мобільному операторі «Київстар». 

У «Київстарі» зазначили, що, попри арешт корпоративних прав, продовжують надавати послуги клієнтам. 

У компанії наголосили, що Фрідман не є кінцевим бенефіціарним власником оператора, жодним чином не впливає на діяльність компанії і є міноритарним акціонером люксембурзької компанії LetterOne, яка є міноритарним акціонером міжнародної телекомгрупи Veon.  

Михайло Фрідман, який народився та виріс у Львові, але заробив мільярдні статки в Росії, та його партнери по «Альфа‑Груп» Петро Авен, Олексій Кузьмічов і Герман Хан знаходяться під санкціями Євросоюзу за ймовірні зв’язки з адміністрацією Путіна ще з 28 лютого 2022 року. Бізнесмени оскаржують твердження про ці звʼязки в Європейському суді. Україна наклала санкції на акціонерів «Альфи» восени 2022-го.

На початку вересня цього року слідчі СБУ повідомили Фрідману про підозру за ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України).

Наразі підозрюваний разом зі своїми бізнес-партнерами перебувають за межами України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні