Фактор успіху. Вісім лідерів українського ІТ-бізнесу про результати 2022-го і те, куди рухатиметься ринок
Категория
BrandVoice
Дата

Фактор успіху. Вісім лідерів українського ІТ-бізнесу про результати 2022-го і те, куди рухатиметься ринок

Попри складний рік, сповнений викликів, у 2022-му ІТ-галузь принесла в економіку України $7,35 млрд експортного виторгу та досягла 5,8% зростання порівняно з попереднім роком.

Щобільше, ІТ стало єдиною експортною галуззю, що змогла повноцінно працювати під час війни та наростити частку експорту.

Такі результати стали можливими завдяки ефективній реалізації планів безперервності бізнесу та диверсифікації центрів розробки в Україні та за кордоном. Проте виклики не закінчуються, а галузь продовжує адаптуватись до майбутньої рецесії. 

2022 рік українського ІТ-ринку в цифрах

  • За даними IT Ukraine Association, у 2021 році загальна частка експорту українських ІТ-послуг становила понад 37% і досягла $6,9 млрд.
  • Окрім того, галузь забезпечувала 3,5% ВВП країни. 

У 2022 році український IT-ринок продовжував розвиватися швидкими темпами та зростав. Компанії активно відкривали нові вакансії та нарощували експортні потужності.

  • Зокрема, порівняно з 2021 роком, експорт українських ІТ-послуг зріс майже на 6% і досяг $7,35 млрд. Це найбільший показник з початку існування галузі в країні. 
Фактор успіху. Вісім лідерів українського ІТ-бізнесу про результати 2022-го і те, куди рухатиметься ринок /Фото 1

Окрім того, вже у перший місяць 2023 року ІТ-бізнес сплатив до бюджету України 32,2 млрд грн, що на 4,4 млрд грн, або на 16%, більше за минулорічний показник. 

Фактор успіху. Вісім лідерів українського ІТ-бізнесу про результати 2022-го і те, куди рухатиметься ринок /Фото 2

Попри війну та її численні наслідки, минулий рік став плідним для українського IT-ринку, що свідчить про його високий потенціал і здатність до подальшого зростання. 

Як компаніям це вдалося? Ключові гравці ІТ-ринку розповіли Forbes про виклики та рішення минулого року, поточний стан своїх компаній та плани на 2023-й.  

Рецесія не лякає. Лідери українського ІТ-бізнесу про ключові рішення 2022 року та плани на 2023-й 

Валерій Красовський

Валерій Красовський

CEO та співзасновник Sigma Software Group

За минулий рік компанія зросла майже на 40%. Це навіть більше, ніж у попередні роки. При цьому ми змогли втримати всіх наших замовників. Це стало можливим завдяки відданості та професіоналізму всієї команди, регулярній і прозорій комунікації та тому, що компанія мала добре пропрацьований план безперервності бізнесу.

Зокрема, вся критична інфраструктура була релокована до ЄС ще у 2014 році, був чіткий план на випадок початку бойових дій, була команда швидкого реагування, що допомагала спеціалістам з евакуацією, розміщенням, психологічною підтримкою.

Рецесія мотивує компанії до ефективного планування. А такі галузі, як штучний інтелект, біотек, логістика, фудтек, кібербезпека, стрімко зростають. Це підтверджують, зокрема, й інвестиції, які ми спостерігаємо останнім часом. Диджиталізація, як і раніше, потрібна і великим бізнесам, і урядам.  

І навіть попри військові дії, багато хто бажає співпрацювати саме з українськими ІТ-компаніями, бо весь світ знає, що українські інженери найкращі, і надає не просто послуги аутсорсу, а створює креативні високотехнологічні продукти під ключ. 

Цього року ми очікуємо зростання 20–25%. Вже у січні ми виграли шість нових проєктів з трьох країн. Компанія продовжує шукати спеціалістів, наразі має близько 100 відкритих вакансій. Працюємо та наближаємо перемогу.

Назарій Жовтанецький

Назарій Жовтанецький

Chief Strategy Officer в N-iX

2022 рік був складним для всіх, і для нашої компанії також. Безпека наших фахівців, забезпечення стабільно високого рівня надання послуг, збереження існуючого бізнесу і пошук нових проєктів, допомога Україні – все це було серед основних завдань N-iX. 

Завдяки ретельному кризовому плануванню та неймовірній стійкості наших колег, нам вдалося не просто вистояти, а й досягти багатьох цілей – кількісних та якісних. Упродовж року ми продовжували наймати в Україні, також росли міжнародні локації N-iX, зокрема у Польщі та Болгарії. Нещодавно відкрили центр розробки в Колумбії.

Попри просідання попиту на IT-послуги у світі, ми віримо, що компанія виросте в цьому році завдяки якісній перевазі, технологічній експертизі та цінності, яку ми надаємо клієнтам. Тому ми багато працюємо над розвитком нашої технологічної організації та партнерствами з лідерами, які формують нашу індустрію, а саме AWS, GCP, Microsoft та ін. Окрім міжнародних клієнтів, ми також розпочали співпрацю з провідними українськими банками та ритейлерами, зокрема, допомагаємо їм мігрувати в клауд.

З початку 2022 року N-iX активно допомагає українській армії. Компанія вже пожертвувала майже $2 млн на різноманітні потреби. Продовжуємо допомагати та віримо в перемогу.

Надія Омельченко

Надія Омельченко

Віцепрезидентка IT-Integrator

Протягом воєнного часу «ІТ-Інтегратор» впевнено утримує позицію лідера ринку системної інтеграції України та забезпечує безперервну роботу інформаційних систем повного переліку державних та корпоративних клієнтів, зокрема, об’єктів стратегічних галузей промисловості, банків, ритейлу тощо.

У 2022 та 2023 роках пріоритетами роботи компанії стали передусім швидке відновлення логістичних ланцюжків, а також розробка та впровадження нових рішень у галузі military tech та кіберзахисту, зокрема, для підприємств критичної інфраструктури, силового блоку, фінансового сектору, громад та територій України, міжнародних організацій.

Крім того, компанія сфокусувалась на налаштуванні системної волонтерської допомоги підрозділам ЗСУ, ДСНС та ТрО, а також проведенні національних освітніх та культурних КСВ-проєктів.

Олексій Вітченко

Олексій Вітченко

Засновник групи компаній Qollabe

Впродовж 2022 року ми втримали свої позиції на ринку, а в деяких сферах навіть стали сильнішими. Оскільки наші продукти працюють на західних ринках, приріст нових клієнтів не змінився. Крім того, наш фонд Digital Future не припиняв інвестування у цікаві проєкти. Ба більше, ми плануємо масштабувати нашу інвестиційну діяльність та залучати інституціональних інвесторів. 

Найбільшими викликами минулого року для нас стали безпека співробітників та підтримка їхньої ефективності. Ми передивилися операційні процеси й укріпили команду, і ця стратегія виявилася влучною. Вже на початку березня ми змогли відновити робочий ритм, а влітку відкрили офіс. Багато працювали з ментальним здоров’ям співробітників, проводили вебінари на цю тему. 

Наш фокус наразі – зростання продуктів і запуск нових. Минулого року ми уклали декілька великих угод, що посилило нашу експертизу, та виокремили п’ять основних напрямів бізнесу. Це відкриває можливості для додаткового наймання співробітників, щоб забезпечувати робочими місцями ще більше українців. 

Також минулого року Qollabe була однією з перших, хто приєднався до «Дія.City». Для нас це принципово, адже створення офіційних робочих місць і сплата податків – це теж прояв патріотизму та підтримка України у важкі часи. Плануємо до кінця цього року перевести більшість співробітників до цього правового режиму.

Внаслідок війни та світової рецесії невеликі компанії з українського аутсорсу наразі переживають складні часи. Оскільки ми продуктова група компаній, перед нами не стоїть завдання вижити, але нас теж не оминули виклики. 

Щоби бізнес витримав у цих умовах, потрібно адаптуватися та шукати нові підходи, передивитися маркетингові підходи, диверсифікувати ризики, змінити комунікаційні стратегії. Потрібно запастись терпінням, залізними нервами та займатись розвитком.

Наталя Онищук

Наталя Онищук

Керівна партнерка SMART business

Упродовж 2022 року наша команда зросла майже на 20%. Ми підтримуємо існуючих і нових клієнтів, що звертаються із запитами щодо заміни російських ERP, CRM, HCM систем, а також тих, хто планово автоматизує інші бізнес-процеси компанії – від документообігу до прогнозування та безпеки. 

Стійкість колег інколи вражає. Адже попри важку ситуацію ми запустили нові напрями й продукти – коробкову CRM-платформу, низку рішень на базі ШІ, сервіси з міграції та обробки даних. 

IT вже давно не можна відокремлювати від бізнесу. Поки існуватиме бізнес, буде попит на IT-послуги. Проте великий акцент зараз саме на швидкість, гнучкість і актуальність – це виклик не лише воєнного часу, а й стрімкого світового прогресу останніх років.

Ми планово переглядали розмір компенсації майже весь 2022 рік, і в завданнях поточного року – продовжувати це робити згідно з цілями, закладеними у стратегію компанії.

Щодо глобальних планів 2023-го – масштабування, вихід на ринок нових рішень, розширення нашого польського офісу та відкриття ще одного представництва в Європі. І обовязкова перемога України!

Борис Белянський

Борис Белянський

Генеральний директор МТІ

У 2022 році наш офіс було повністю знищено внаслідок російської ракетної атаки, а наші співробітники знаходились у різних куточках України та світу. Попри це ми майже не зупиняли роботу і продовжили працювати з нашими партнерами. Після часткової релокації центрального Логістичного комплексу в Києві до західного регіону компанія продовжила постачання техніки по всіх каналах збуту – ритейлових мереж, проєктів для потреб ЗСУ та ТрО. 

Зараз найбільші виклики для нашого бізнесу – тимчасове зменшення розмірів ринку, втрата активів і провідних спеціалістів. Світовий ринок IT-послуг переживає падіння та масові скорочення внаслідок рецесії та геополітичних чинників. Але все циклічно: за рецесією буде відновлення попиту, нова гонка технологій та рішень.

Ми віримо, що 2023-й стане роком української перемоги. Після відновлення та відбудови держави попит на високотехнологічні товари та рішення почне швидко зростати. Особливо це стосується енергонезалежних груп товарів, джерел безперебійного живлення, мережевого та периферійного обладнання, рішень для IT-інфраструктурних проєктів у промисловому та комерційному секторах, освіті та проєктах Міністерства оборони. 

Наша компанія – лідер українського ринку hi-tech-дистрибуції. Саме тому ми запланували зростання бізнесу й інвестиції на підтримку та розвиток персоналу. Ми також уважно стежимо за можливостями зростання бізнесу в інших країнах Східної Європи.

Алекс Луцький

Алекс Луцький

Засновник та CEO в Innovecs

У 2022 році бізнес Innovecs зріс на 20%, продовживши тренд щорічного зростання на п’яту частину. Ми зберегли високий рівень надання сервісу клієнтам, тож більшість з них залишаються працювати з нами, в тому числі на українському ринку. Це стало можливим завдяки наполегливій роботі кожного члена команди й дякуючи колегам з операційних департаментів. 

Проте є і складнощі. Частину контрактів за минулий рік було переглянуто через зростання потенційних ризиків, повʼязаних з повномасштабною війною. Інакше кажучи, ми переглянули контракти з клієнтами на предмет страхування ризиків та забезпечення додаткової IT-безпеки.

Глобально tech-сфера переживає не найкращі часи й зазнає, мабуть, найбільших скорочень за всю історію галузі. Ринкова криза та стагнація вимагають перегляду економіки бізнесу, тому в межах оптимізації бюджетів глобальні компанії будуть й надалі звертатися до сервісних провайдерів. Тут, як і раніше, попит перевищує пропозицію, і я не бачу причин для зміни цього тренду.

Українська tech-індустрія продовжуватиме зростати, хоча й значно повільніше. Вона залишиться однією з головних галузей експорту, що підтримує економіку України. 

У 2023 році Innovecs планує насамперед зберегти та посилити інженерні команди, забезпечувати безпеку наших людей. По-друге, продовжити найм в Україні та на інших ринках, зокрема у країнах Східної та Центральної Європи. Також у нашому фокусі уваги – пошук нових глобальних партнерств і клієнтів, формування нових ціннісних пропозицій, наприклад, послуг зі створення та керування хмарною інфраструктурою.

Владислав Подоляко та Михайло Максимів

Владислав Подоляко та Михайло Максимів

Фаундер та СЕО Belkins; кофаундер та COO Belkins

Упродовж 2022 року ми не втратили жодного клієнта, а вже протягом першого тижня війни команда вийшла на 95% своєї ефективності. Щодо зростання бізнесу, за 2022 рік Belkins найняла 150 людей, запустила два нових внутрішніх продукти Leadsforce і Wordstir, а також інвестувала в українські стартапи Scalifier і GigRadar.io.

Найбільшим викликом стала безпека людей та збереження командного духу, який ми будували роками. Але ми щасливі, що наша команда пройшла цей тест на міцність на відмінно. Ми не робили релокацію, натомість створювали більше можливостей для безпечної та ефективної роботи команди. Вже 6 червня 2022 року ми знову відкрили двері нашого київського офісу та винайняли додатковий офіс у Варшаві. 

З першого дня війни Belkins підтримує ЗСУ. До Дня Захисника України ми зібрали й задонатили 1 млн грн, а до роковин повномасштабної війни ми зібрали ще 500 000 грн. Всього за 2022 рік ми надіслали близько $150 000 на потреби української армії.

Глобально ринок IT-послуг залишатиметься досить стійким і перспективним попри відчутний вплив рецесії. Згодом глобальний попит відновлюватиметься, як і після кризи 2008–2009 років. 

Бізнес Belkins набиратиме обертів. Ми чудово розпочали 2023 рік, залучаючи по 50 нових клієнтів у перші два місяці. Ми продовжуватимемо інвестувати в бренд Belkins, продукти, людей і партнерські проєкти. Вже маємо у розробці декілька нових продуктів і відкриті до інвестицій та спільних проєктів. 

Вы нашли ошибку или неточность?

Оставьте отзыв для редакции. Мы учтем ваши замечания как можно скорее.

Исправить
Предыдущий слайд
Следующий слайд
Новый выпуск Forbes Ukraine

Заказывайте с бесплатной курьерской доставкой по Украине