Фото: пресслужба WEE Congress
Категория
Партнерский материал
Дата

Агентки змін. Які можливості є для жінок в українському бізнесі та як міжнародна спільнота може їх підтримати

Фото: пресслужба WEE Congress

Можливості та підтримку жінок в українському бізнесі обговорили на Конгресі з економічного уповноваження жінок (WEE Congress), що пройшов у гібридному форматі: офлайн у Львові та з онлайн-трансляцією.

Війна значно вплинула на економічні та фінансові спроможності українців та українок і створила дуальну картинку на ринку праці. З одного боку, особливо незахищеною групою стали саме жінки. Міжнародні правозахисні організації неодноразово наголошували на необхідності їхньої соціальної та економічної підтримки. З іншого – українські підприємиці не знижують обертів навіть під час війни: запускають бізнеси, знаходять нові рішення, створюють робочі місця. За даними «Опендатабот», 48% нових ФОП в Україні сьогодні відкрили саме жінки.

Як війна вплинула на можливості працевлаштування для українських жінок

  • За дослідженням Factum Group за березень 2022 року, 73% опитаних жінок бракує додаткової можливості заробітку, а 55% вказали на відсутність роботи, яка їм підходить. 
  • З початку російської військової агресії проти України близько 6,5 млн осіб були змушені покинути територію України й в’їхати до ЄС, із них 90% – жінки та діти. 
  • Станом на липень 2022 року, за даними Державної служби зайнятості, 61% зареєстрованих безробітних в Україні – це жінки. 

Що таке Принципи розширення прав і можливостей жінок?

Одним із ключових інструментів підтримки бізнесу може стати впровадження Принципів розширення прав і можливостей жінок, або Women’s Empowerment Principles (WEPs). Це набір стандартів, які пропонують бізнесу для сприяння ґендерній рівності та розширенню прав і можливостей жінок на робочому місці та в суспільстві загалом. Вони розроблені Глобальним договором ООН і структурою ООН Жінки та базуються на міжнародних трудових стандартах, правах людини та впевненості, що бізнес несе відповідальність за ґендерний баланс.

Ставши підписантом WEPs, бізнес сигналізує про впровадження та сприяння бізнес-практикам, які розширюють можливості жінок. Стандарти програми передбачають рівну оплату за рівноцінну роботу, ґендерно-чутливі практики в ланцюгах постачання і створення доданої вартості, повну нетерпимість до сексуальних домагань на робочому місці.

Агентки змін. Які можливості є для жінок в українському бізнесі та як міжнародна спільнота може їх підтримати /Фото 1

Фото: пресслужба WEE Congress

Агентки змін. Які можливості є для жінок в українському бізнесі та як міжнародна спільнота може їх підтримати /Фото 2

Фото: пресслужба WEE Congress

Агентки змін. Які можливості є для жінок в українському бізнесі та як міжнародна спільнота може їх підтримати /Фото 3

Фото: пресслужба WEE Congress

Агентки змін. Які можливості є для жінок в українському бізнесі та як міжнародна спільнота може їх підтримати /Фото 4

Фото: пресслужба WEE Congress

Агентки змін. Які можливості є для жінок в українському бізнесі та як міжнародна спільнота може їх підтримати /Фото 5

Фото: пресслужба WEE Congress

Агентки змін. Які можливості є для жінок в українському бізнесі та як міжнародна спільнота може їх підтримати /Фото 6

Фото: пресслужба WEE Congress

Агентки змін. Які можливості є для жінок в українському бізнесі та як міжнародна спільнота може їх підтримати /Фото 7

Фото: пресслужба WEE Congress

Предыдущий слайд
Следующий слайд

WEE Congress: як бізнес може допомогти жінкам, а жінки – бізнесу?

WEE Congress відбувається вже п’ять років поспіль, і цей рік не лише не став винятком через війну, а й загострив актуальність ґендерних питань та підтримки жінок.

«У контексті повномасштабної війни ми бачимо жінок як потужних агенток змін. Ми бачили, як багато з них здобувають нову професію, створюють робочі місця чи надають фінансову допомогу підприємствам і жіночим організаціям. Нас захоплюють та надихають українські підприємиці, які продовжують впроваджувати інновації в свій бізнес у ці безпрецедентні часи, зміцнюючи економіку та сприяючи експорту до європейських країн», – підкреслила Гіта Куттіпарамбіл, Виконувачка обов’язків Голови Офісу ООН Жінки в Україні.

У контексті повномасштабної війни ми бачимо жінок як потужних агенток змін.

Гіта Куттіпарамбіл Виконувачка обов’язків Голови Офісу ООН Жінки в Україні

Створення нових можливостей для жінок та ініціатив для їхньої підтримки повинне мати системний характер та реалізовуватися перш за все на корпоративному рівні.

В межах конгресу понад 100 українських підприємиць, представниць приватного та громадського секторів, а також академічної спільноти поділились своїм досвідом й викликами та обговорили, як приватний бізнес може розширити економічні можливості жінок у період повномасштабної війни. 

Однією зі спікерок Конгресу стала Анна Мазур, СЕО карʼєрної платформи Happy Monday. Її команда проводила дослідження ринку праці та становища жінок на ньому, ось деякі з даних: 

  • лише 7% жінок в Україні не зіштовхнулися зі змінами умов роботи;
  • 67% жінок сьогодні готові шукати роботу на нижчій позиції за умови, що це буде нова для них сфера діяльності;
  • 46% жінок зіткнулися з браком відповідних їхньому досвіду та кваліфікації вакансій;
  • 88% жінок готові виділяти час на додаткове навчання чи перекваліфікацію.

«Важливо зазначити, що попри всі обставини жінкам не байдуже, де працювати. Вони все одно дивляться на репутацію роботодавця, умови праці, можливості для розвитку. Гідність залишається з нашими людьми під час пошуку роботи навіть у скрутний час», – зазначила Анна Мазур.  

Які кроки можуть допомогти жінкам під час пошуку праці? Це розвиток навичок із пошуку роботи, участь у програмах перекваліфікації, карʼєрних та освітніх ініціативах.

Важливо зазначити, що попри всі обставини жінкам не байдуже, де працювати. Вони все одно дивляться на репутацію роботодавця, умови праці, можливості для розвитку. Гідність залишається з нашими людьми під час пошуку роботи навіть у скрутний час.

Анна Мазур СЕО карʼєрної платформи Happy Monday

Також під час виступів обговорено глобальні тенденції та можливості для розвитку бізнесу під час повномасштабної війни.

«Ми бачимо декілька тенденцій сьогодні. Перше – попри обставини компанії намагаються виплачувати платню, бо цінують свої команди. Друге – швидкість прийняття рішень і вміння ефективно робити свою роботу. Це має залишитись у ДНК українського бізнесу. Третє – це колаборації, в майбутньому буде дуже багато можливостей для співпраці. І останнє – орієнтація на глобальні ринки. Ми не маємо іншого шляху», – зазначила Ганна Дерев’янко, виконавча директорка Європейської Бізнес Асоціації.

В межах Конгресу відбувався й інший масштабний захід, спрямований на налагодження ділових партнерств та розвитку бізнесу для підприємиць з Європи та Центральної Азії – Expo 2022 Satellite Summit in Ukraine

«Одна з цілей регіональної ініціативи Expo 2022 – створити та зміцнити екосистему для підприємиць. Ми спонукаємо великий і середній бізнес активно співпрацювати з компаніями, якими володіють і які очолюють жінки, а також сприяти тому, аби діяльність бізнесу була ґендерно орієнтована. Це один із найефективніших інструментів сприяння розширенню економічних можливостей жінок», – заявила під час відкриття Конгресу Алія Ел-Ясір, Регіональна директорка ООН Жінки в Європі та Центральній Азії.

Одна з цілей регіональної ініціативи Expo 2022 – створити та зміцнити екосистему для підприємиць. Ми спонукаємо великий і середній бізнес активно співпрацювати з компаніями, якими володіють і які очолюють жінки

Алія Ел-Ясір Регіональна директорка ООН Жінки в Європі та Центральній Азії

Окрім дискусій та презентацій Конгрес мав на меті й практичну частину: було організовано групову роботу та брейнштормінг-сесію за участю експерток з корпоративної соціальної відповідальності бізнесу, управління персоналом та комунікацій. Разом учасниці сформували прикладні рекомендації та кроки з впровадження WEPs компаніями під час повномасштабної війни в Україні. 

Крім того, на події одразу два партнери прийняли рішення підписати Women’s Empowerment Principles – видавництво Vivat та Європейська Бізнес Асоціація.

Після проведення консультацій ООН Жінки планують оприлюднити напрацьовані практики та рекомендації щодо забезпечення економічного уповноваження жінок. 

Вы нашли ошибку или неточность?

Оставьте отзыв для редакции. Мы учтем ваши замечания как можно скорее.

Исправить
Предыдущий слайд
Следующий слайд
Новый выпуск Forbes Ukraine

Заказывайте с бесплатной курьерской доставкой по Украине