Прослухати матеріал
Прослухати матеріал
08:53 хвилин
Два роки тому Верховна рада зробила крок для легалізації крафтового виробництва міцного алкоголю, зменшивши вартість ліцензії в шістнадцять разів. Закон запрацював тільки на початку цього року – за першу половину 2025-го видано двадцять нових ліцензій. З якими труднощами стикнулися першопрохідці ринку і що потрібно знати, починаючи власне виробництво міцного алкоголю?
Купуйте річну передплату на шість журналів Forbes Ukraine за ціною чотирьох номерів. Якщо ви цінуєте якість, глибину та силу реального досвіду, ця передплата саме для вас.
«15 років робив міцний алкоголь у гаражі для себе і друзів, але вирішив зробити з хобі бізнес», – розповідає співвласник малої дистилерії «ОлВі+» Олег Головченко. Демобілізувавшись, з літа 2025 року він виробляє у Харкові сім видів міцних напоїв на зерновій, овочевій та ягідній основах – аналоги горілки, джину та настоянки. Обсяги виробництва – 3000-5000 півлітрових пляшок на місяць ціною від 260 до 360 грн.
Головченко – один із підприємців, що скористалися полегшенням законодавчого поля для малих виробників дистилятів. У 2023-му Верховна рада спростила вихід на ринок малим виробникам міцного алкоголю, прийнявши зміни в закон.
Ви знайшли помилку чи неточність?
Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.