Вузол вхідних ниток на установці підготовки газу Smart Energy. Фото: пресслужба Smart Energy
Категорія
BrandVoice
Дата

Smart Holding у 2022 році: що з компаніями однієї з найбільших інвестиційних груп України

3 хв читання

Вузол вхідних ниток на установці підготовки газу Smart Energy. Фото: пресслужба Smart Energy

Від початку повномасштабного вторгнення активи групи Smart Holding зазнали значних втрат. Однак більшість компаній продовжує працювати, а група планує нові проєкти та інвестиції. 

Коли розпочалась повномасштабна війна, для групи підприємств Smart Holding постали ключові завдання: убезпечити своїх людей, зберегти бізнес та підтримати країну. Хоча впродовж 2022 року група зазнала суттєвих втрат, підприємства Smart Holding сплатили в бюджет майже 3,7 мільярда гривень податків та зборів, а обсяг соціальної допомоги громадам та ЗСУ сягнув понад мільярда гривень. 

Також за цей час група Smart Holding реалізувала ряд антикризових проєктів, завдяки яким вдається підтримувати діяльність підприємств та сприяти подальшому розвитку економіки. Надалі це дозволить оперативно налагодити виробництва у тих масштабах, у яких потребуватимуть проєкти з відновлення пошкодженої інфраструктури України.

Зокрема, група активно розвиває газовидобувний напрямок – один з важливих елементів енергетичної незалежності України. Попри тимчасове призупинення видобутку на своїх родовищах в Полтавській та Харківській областях через російську агресію, Smart Energy восени вже повністю відновила роботу своїх підприємств.

Впродовж 2022 року підприємства Smart Holding сплатили в бюджет майже 3,7 млрд грн податків та зборів, а обсяг соціальної допомоги громадам і ЗСУ сягнув понад мільярда гривень

У 2022 році група компаній Smart Energy завершила модернізацію тимчасової замірно-сепараційної установки, що суттєво збільшило виробництво скрапленого пропан-бутану. Також, всупереч ризикам воєнного часу, на перспективних родовищах Полтавської області проводиться буріння нової свердловини та розробляються проєкти для наступних.

Метінвест став одним із найбільших постачальників спецсталі та захисної амуніції для армії в Україні. Також компанія реалізувала гуманітарний проєкт «Рятуємо життя», що вже допоміг понад 400 тисячам українців. Завдяки проєкту за 10 місяців війни з-за кордону доставлено понад 4 000 тонн харчових продуктів і речей першої потреби. А лікарні забезпечено медикаментами, обладнанням і витратними матеріалами на суму понад 240 тисяч євро. 

Також «Рятуємо життя» опікується протезуванням і реабілітацією постраждалих на війні українців та психологічною реабілітацією жінок і дітей. Зараз у програмі протезування беруть участь 28 українців: сім із них вже отримали тренувальні та постійні протези, а решта проходить лікування. Поза тим, перші 140 жінок та їхні діти пройшли програму стабілізації психоемоційного стану за проєктом «Незламна мама» від «Рятуємо життя» та «Фонду Маша».

Smart Holding у 2022 році: що з компаніями однієї з найбільших інвестиційних груп України /Фото 1

Метінвест, машина безперервного лиття заготівки МБЛЗ) №4 на ММКІ

На жаль, підприємства в Миколаєві й Очакові не працюють через ворожі обстріли та мінування акваторії. Також зупинено роботу терміналу «Наваль», деякі ТРЦ компанії Smart Urban Solutions зруйновано, певні підприємства перебувають на тимчасово окупованих територіях. Не працює й готель Park Inn на Олімпійській площі в Києві.

Підприємства групи «Метінвест» у Маріуполі й Авдіївці постраждали внаслідок війни.

Після деокупації «Метінвест» планує повернутися до Маріуполя та відновити роботу підприємств, збудувавши нову більш сучасну й екологічну промисловість. За рік група «Метінвест» спрямувала на посилення обороноздатності країни та підтримку цивільних понад 3,1 млрд грн, з яких 1,7 млрд грн – на потреби армії.

Деякий бізнес потребував релокації, як от компанія «Сотон», найбільший виробник полікарбонатних листів в Україні, яку перемістили із Дніпра до Ужгорода. Компанія динамічно розвивається та розширює свої ринки збуту у Європі. Понад 80% продажів компанії – експорт в країни ЄС, США та інші. Кожне подібне збереження працюючого на закордон бізнесу це не тільки робочі місця в Україні, це також експортні валютні надходження та сплата податків до бюджету країни.

Компанія «Верес» попри втрату одного з агропідрозділів через окупацію та перебої з постачанням електрики продовжує роботу. Для підтримки громадян, організацій територіальної оборони та гуманітарних місій було організовано передачу декількох сотень тисяч одиниць продукції.

Херсонська корабельня суднобудівного об’єднання Smart Maritime Group (SMG), що перебувала під тимчасовою окупацією, вже підтримує свої інфраструктурні потужності для забезпечення населення Херсона електроенергією. Після деокупації на відновлення електричних підстанцій виділили понад 2 млн грн.

Юлія Кірьянова

Генеральна директорка Smart Holding

Ми продовжуємо робити значний вклад в економічну підтримку обороноздатності України, а також плануємо брати активну участь у відновленні нашої країни. Ми також маємо наміри активно працювати на міжнародних ринках, в першу чергу в країнах Європи.

Наша мета – розвивати взаємовигідне партнерство з великими міжнародними галузевими гравцями, спираючись на наш досвід та експертизу. Зміни, що відбуваються в групі зараз, сприяють досягненню цієї мети. Smart Holding рухається у напрямку відповідності кращим міжнародним стандартам корпоративного управління. Впевнена, скоро побачимо нові обличчя, керівників із міжнародним досвідом, які посилюватимуть нашу команду.

Разом з країною, що бореться за перемогу, також бореться за виживання увесь бізнес. Команда Smart Holding наголошує на важливості того, що український бізнес вже зараз потребує значних інвестицій на відновлення.

Задля, зокрема, підвищення рівня прозорості та стандартів менеджменту, у 2022 році група Smart Holding продовжила проєкт з реструктуризації та розвитку корпоративного управління, розпочатий ще у 2013 році, та завершила останній раунд цього процесу. Відбулася повна передача активів групи Smart Holding в трасти Smart Trust та Step Trust.

Надалі Smart Holding вбачає свій внесок у розвиток економіки в декількох напрямах: відродження металургійної промисловості та її оновлення відповідно до принципів декарбонізації, збільшення обсягів видобутку українського газу та планує розвиток індустріальних парків. Крім того, у планах ряд проєктів з перероблення сільгосппродукції з метою подальшого експорту продуктів з високою доданою вартістю. Наразі опрацьовуються нові ідеї реіндустріалізації країни спільно з західними інвесторами.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні