Категорія
Компанії
Дата

Зима без відключень світла? Міністр енергетики Герман Галущенко – про головне рішення для захисту енергетики, «гігават Зеленського» та нові АЕС. Інтервʼю

3 хв читання

Міністр енергетики Герман Галущенко /Антон Забєльський, для Forbes Ukraine

Міністр енергетики Герман Галущенко. Фото Антон Забєльський, для Forbes Ukraine

Чи може Україна уникнути блекаутів взимку? Чи буде збудовано 1 ГВт нової генерації до кінця року, як це обіцяв президент Володимир Зеленський? Яке головне рішення для захисту енергетики? На ці та інші питання міністр енергетики Герман Галущенко відповів головному редактору Forbes Ukraine Борису Давиденку зі сцени форуму «Енергія бізнесу 2024» в Києві. Публікуємо головне з бесіди

⚡️ Лише 3 дні! Отримайте доступ до річної підписки Forbes Digital зі знижкою 40%. Промокод: MORNING. Оформлюйте підписку за посиланням.

Про зиму без відключень і захист енергооб’єктів 

Україна здатна пройти цю зиму без відключень світла, якщо не буде нових руйнувань інфраструктури з боку РФ. Зима очікується без тривалих заморозків. Відключення через аварійні ремонти можливі, але вони не будуть системними. 

У нещодавньому звіті ООН можливість відключень світла взимку оцінили від чотирьох до 18 годин на добу. Ми викликали їхніх представників, щоб зрозуміти, звідки такі розрахунки. Виявилось, що в них немає реальних аргументів.

Головне рішення для захисту енергетики – протиповітряна оборона. Удар по підстанціях 26 серпня продемонстрував готовність росіян застосовувати всі види зброї, у тому числі найдорожчі – модифіковані балістичні ракети з касетними боєприпасами, від яких не рятують конструкції будь-якого рівня захисту.

Багато генерації зруйновано через ракетні удари по машзалам, які можна захистити лише протиповітряною обороною. Важливо, щоб усі обіцянки, які лунають від партнерів щодо допомоги нам із ППО, реалізовувалися швидко. 

У доцільності будівництва захисних конструкцій третього рівня важливу роль грає час. Якщо є можливість добудувати ці об’єкти протягом року, то це варто робити, якщо ні, то на цьому варто зупинитися.

Про «гігават Зеленського»

До кінця цього року в Україну мають завезти обладнання на понад 1 ГВт для розподіленої генерації електроенергії. Але увімкнути одразу все не вдасться. У деяких містах ці установки вже стоять, але підключити їх зможуть не раніше січня.

Цей процес відбувається як з боку держкомпаній, так і бізнесу. Деякі приватні компанії генерують енергію не лише для себе, а й віддають у державну мережу.

Це важливі проєкти, їх треба реалізовувати, і на час війни вони нам дуже допоможуть – як мінімум, забезпечать електрикою критичну інфраструктуру у випадку блекауту. 

Держава за останні роки скасувала для бізнесу багато вимог, які сповільнювали розвиток електрогенерації. Але ці спрощені рішення часто не працюють, і нам доводиться розвʼязувати проблеми в ручному режимі. Наприклад, підключення до мереж. 

Міністр енергетики Герман Галущенко /Сергій Пірієв для Forbes Ukraine

Міністр енергетики Герман Галущенко. Фото Сергій Пірієв для Forbes Ukraine

Про міжнародну допомогу 

З моменту створення «Фонду підтримки енергетики України» вдалося зібрати €700 млн, більшість із них витрачені. Надходження йдуть постійно: від держав, міжнародних організацій, приватного бізнесу. Це ефективний механізм. Як він працює: ми збираємо заявки енергокомпаній, які потребують ремонтів або нового устаткування, передаємо фонду, вони закуповують і передають нам. 

Ми фокусуємося на тому обладнанні, яке є в наявності, щоб не чекати вироблення нового. Просимо energy communities, які оперують цим фондом, фокусуватися на якнайшвидших можливостях закупівлі. 

Допомогу від фонду отримують уже 120 енергетичних компаній. Щоб долучитися до програми фінансування, енергокомпанія має звернутися в Міненерго з описом потреби, а ми надішлемо заявку до фонду. 

Проблема в тому, що коли відбувається велика перерва в обстрілах, у фонд менше донатять. Так було в другій половині 2023-го. На всіх міжнародних зустрічах ми говорили: «Донатьте у фонд, тому що ситуація може різко змінитися». І це підштовхувало деякі країни та компанії донатити більше. 

Про зелену енергетику та АЕС

Протиставляти атомну і зелену енергетику не варто, їхній розвиток має відбуватися паралельно. Атомна енергетика добре забезпечує базову генерацію, особливо для промисловості, альтернативна – покриття піків споживання. Але тут ще треба враховувати географічні особливості країни. 

Світ визначився, що атомну енергетику розвивати необхідно. У декларації кліматичної конференції COP28 за минулий рік, яку підписала більшість країн-учасниць, йдеться, що без збільшення у світі атомної енергетики втричі до 2050 року «зелений перехід» не відбудеться.

Ми підтримуємо розвиток маневрових потужностей, у планах – відмова від вугільної генерації. Так, росіяни руйнують нашу традиційну енергосистему, але ми обернули це для себе прискоренням розвитку альтернативної енергетики.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд