Категорія
BrandVoice
Дата

Здійснюючи мрії. Як благодійний фонд Київської школи економіки підтримує обдарованих українців, котрі наближають перемогу

KSE Foundation /колаж Анастасія Решетнік

колаж Анастасія Решетнік

Війна згуртувала українців. Науковці, винахідники, медики, інженери, літератори, журналісти, правозахисники щодня наближають перемогу. У післявоєнний час відбудови саме вони будуть стрижнем відновлення країни. Щоб втриматися на плаву і не покинути справу, їм потрібні неабиякі ресурси. Аби допомогти талановитим українцям розкрити потенціал, благодійний фонд Київської школи економіки (KSE Foundation) ініціював грантову програму Talents for Ukraine. У її межах та за підтримки міжнародних благодійників у 2023 році гранти отримали 150 переможців першої хвилі проєкту. Нині на порядку денному – другий етап, що стартував 15 лютого 

Реалізацію програми Talents for Ukraine взяли на себе фахівці KSE Foundation. Вони відбирають талановитих українців з різних галузей, відзначають їх грантами та популяризують їхні імена у медіа та соцмережах. Мета програми – підтримати нове покоління лідерів і їхній професійний розвиток в Україні. Як працює програма Talents for Ukraine і як відгукуються про неї переможці першого етапу?

Для тих, хто змінює світ на краще. Філософія і сенси Talents for Ukraine від KSE Foundation

Програма Talents for Ukraine нерозривно пов’язана з історією розвитку Київської школи економіки. У 2007-му виник благодійний фонд KSE в Україні, що зосередився на розвитку освіти й науки, розповідає Світлана Денисенко, директорка KSE Foundation. Його ціль – покращити рівень освіти в Україні, щоб наші земляки витримували конкуренцію на ринках праці ЄС і США. 

Світлана Денисенко

Світлана Денисенко, директорка KSE Foundation

Протягом дев’яти років KSE Foundation фінансували міжнародні організації. Однак у 2016-му партнери призупинили інвестиції, тож відтоді KSE залучає їх від благодійників.  

«У 2022-му в роботі KSE Foundation викристалізувався новий вектор, – продовжує Світлана Денисенко. – З початком великої війни ми активізували комунікацію з міжнародною спільнотою, закликаючи допомагати військовим і цивільним в Україні, не забуваючи про підтримку освітніх закладів». Так міжнародні й українські благодійники збагнули, що KSE – це місце народження ідей, осередок агентів змін. Тоді команда KSE і почала плекати програму Talents for Ukraine, мета якої – дати талановитим українцям змогу розвиватися на Батьківщині, попри війну.

Заповнити анкету учасника другого етапу програми Talents for Ukraine можна на сайті KSE за цим посиланням.

Про KSE Foundation

У межах першого етапу програми Talents for Ukraine, що завершився наприкінці 2023-го, заявки на участь подали 3263 українці. Фахове журі, до складу якого увійшов топменеджмент KSE разом із консультантами від Університету KSE та Бізнес-школи KSE, протягом року відбирало 150 переможців. Розмір персонального гранта журі визначало індивідуально. Середня виплата – $5000. Найбільший грант – $25 000.

Найбільше переможців працюють у галузі культури – 44%, науковців – 24%, правозахисників, громадських діячів, лікарів, спортсменів – 15%, освітян – 11%, екологів і зоозахисників – 6%.

Загальний бюджет першого етапу грантової програми Talents for Ukraine – $1 млн. Ці кошти були витрачені на організацію та проведення усіх етапів програми та безпосередньо на виплату грантів. 

Найскладніше у роботі над програмою – розпізнати талант і виявити його потужність, каже Світлана Денисенко. «Ми намагаємося зрозуміти, як ті чи інші навички й знання людини потрібні Україні, як вони можуть зміцнити країну. Talents for Ukraine шукає людей, які несуть у своїх компетенціях силу для позитивної трансформації світу», – пояснює Наталя Кравченко, керівниця напряму розвитку талантів та спільнот KSE Foundation.

Наталя Кравченко

Наталя Кравченко, керівниця напряму розвитку талантів та спільнот KSE Foundation

«Ми спрямовуємо фінансову підтримку не проєктам, а конкретним обдарованим людям. Показуємо, що бачимо і цінуємо їх, що вони потрібні Україні. Для них важливе заохочення і підтвердження таланту», – резюмує Наталя.

Прийом заявок на другий етап Talents for Ukraine вже відкрито. Умови не змінюються, але цього разу організатори, окрім інших сфер, зосередять увагу на представниках напряму STEM.

Михайло Федоров, віцепремʼєр-міністр, міністр цифрової трансформації України

В Україні відбувається технологічна війна. За цей час ми зробили великий стрибок у розвитку defense-tech. Майже з нуля розвинувся український ринок БпЛА, з’являються інноваційні продукти, які посилюють військових на полі бою. І все це створено українцями. В умовах технологічної війни нам критично важливо розвивати інновації. А для цього потрібно більше людей, залучених у STEM – математиків, ІТ-фахівців, фізиків, хіміків та інших. Повномасштабна війна посилила попит на ці спеціальності. Зокрема, зараз є потреба в інженерах, які виробляють розвідувальні, ударні чи FPV-дрони. 

Україна набуває унікального досвіду, який також потрібно інтегрувати в систему освіти й масштабувати. Разом із МОН ми вже займаємося трансформацією системи освіти, де один із акцентів – розвиток STEM-освіти. Діти мають вивчати природничі науки, математику, розвивати різні софт- і хард-скіли. Також у фокусі – розвиток інноваційного підприємництва в школах і профтехах, упровадження новітніх програм, які підготують наших дітей до викликів і професій майбутнього. Вірю, що саме завдяки розвитку, підтримці та популяризації STEM в Україні з’являтиметься більше технологічних та інноваційних компаній, які коштуватимуть мільярди доларів. Це фундамент для економічного стрибка та розвитку цифрової економіки. 

З перших уст. Переможці Talents for Ukraine про участь у програмі

Євгенія Тюріна (Глізер)

громадська діячка, розробниця одягу для військовослужбовиць, співзасновниця компанії Choice 31

Євгенія Тюріна (Глізер)

Євгенія Тюріна (Глізер)

У жовтні 2021-го Євгенія разом із Артемом Бородатюком відкрила освітню компанію карʼєрного розвитку у digital Choice 31 (частина Netpeak Group). «Прагнула займатися бізнесом, масштабуватися, але прийшла війна», – згадує підприємниця. Вона кардинально змінила вектор компанії: команда Choice 31 почала безкоштовно навчати військових і давати гранти ВПО на навчання новим професіям, щоб допомогти їм отримати роботу і заробіток. «Це був відчутний мінус у доходах, але необхідний внесок у нашу перемогу», – пояснює Євгенія.

Згодом вона разом із партнеркою-конструкторкою одягу Наталею Русяєвою дізналася, що в Україні немає жіночої форми, білизни та бронежилетів для військовослужбовиць. Півтора року вони доводили державі про необхідність введення саме жіночих стандартів військового одягу, і влітку 2023-го на державному рівні було впроваджено жіночу форму (форма типу 2), а у листопаді – бронежилети.

«Ми разом з іще однією громадською ініціативою були рушійною силою, яка донесла цей проєкт до Міноборони. Тепер Україна – перша держава у світі, де є суто жіноча військова форма (в Ізраїлі чоловіки і жінки носять форму унісекс, а у США жіноча форма потребує спеціалізованого обліку)».

Програма Talents for Ukraine стала для Євгенії натхненням у блекаут восени 2022-го. Частину гранта в $5000 вона витратила на розвиток FRMT, а частину – на купівлю автівки для друга, котрий перебуває на фронті. «Щаслива бачити, як мій проєкт розвивається – щомісяця приймаємо по 50+ нових студентів, а відсоток працевлаштування з карʼєрного центру Choice 31 у 2023-му перевищив 64%», – ділиться Євгенія. Разом із партнеркою вона планує цьогоріч реалізувати освітню програму для жінок-лідерок у бізнесі від WTech та представити її у регіонах. 

Юрій Білоус

адвокат, збирає докази російських злочинів в Україні у форматі відеозаписів, які можуть бути використані у справах проти РФ у Міжнародному кримінальному суді в Гаазі та у кримінальних справах проти російських військових в Україні

Здійснюючи мрії. Як благодійний фонд Київської школи економіки підтримує обдарованих українців, котрі наближають перемогу /Фото 1

Юрій Білоус

У березні 2022-го Юрій Білоус зрозумів, що повинен докласти усіх зусиль, аби його професійні навички і знання допомогли країні і постраждалим людям. Він відклав комерційну адвокатуру і зосередився на документуванні історій українців, які пережили воєнні злочини, щоб потім використати це у судових процесах проти РФ.

За два роки повномасштабної війни Юрій розширив поле діяльності.

«Найближчим часом я зареєструю правозахисний центр у форматі громадського об’єднання, де допомагатиму широкому колу українців, які постраждали від війни, зокрема фіксувати їх збитки від воєнних дій, відшкодовувати моральну шкоду та представлятиму їх у судових процесах проти РФ в Україні і за кордоном», – розповідає Юрій.

Наразі він продовжує присвячувати трохи часу комерційній адвокатурі. На платформі Buy me a coffee нещодавно з’явилася ініціатива від Юрія – будь-хто може задонатити $20 і отримати від нього юридичну консультацію. Отримані на платформі донати будуть використані для продовження роботи із захисту потерпілих українців. 

«Грант від KSE в межах програми Talents for Ukraine – $5000 – тимчасово дещо полегшив моє життя, дав змогу спокійніше працювати над судовими процесами і не думати про фінанси», – розповідає адвокат. Частину гранта він уже витратив на поглиблене вивчення англійської мови.

Юрій Білоус планує продовжувати займатися збором доказів воєнних злочинів російської армії в Україні і представництвом жертв воєнних злочинів у судах. «В Україні уже зараз понад 100 000 зареєстрованих воєнних злочинів. У воєнних реаліях я повинен робити це, адже йдеться про справедливість, відповідальність та історичний спадок. Це велика робота, марафон, і її вистачить на роки», – резюмує Юрій Білоус.

Євген Котух

інженер, науковець, волонтер, розробник лазерної оптичної системи передачі даних для VR-шоломів, антибактеріального одягу та водовідштовхуючого взуття

Здійснюючи мрії. Як благодійний фонд Київської школи економіки підтримує обдарованих українців, котрі наближають перемогу /Фото 2

Євген Котух

Євген Котух зустрів повномасштабну війну в Ірпені на посаді програмного менеджера у Vodafone. Одразу долучився до муніципальної варти, боронив Ірпінь, входив до антикризового штабу Державного податкового університету, керував евакуацією студентів і викладачів. Далі занурився у волонтерські будні: привозив з-за кордону гуманітарну допомогу, шоломи, бронежилети, військові та автівки швидкої допомоги для підрозділів у Харкові. Пізніше Євген вирушив до Туреччини, де побачив у партнерів антибактеріальну військову білизну та організував її виробництво в Україні. 

Ще до великої війни Котух розробляв лазерну оптичну систему передачі даних для VR-шоломів. «Це був цивільний проєкт, який ми з командою представили у січні 2022-го на Consumer Electronics Show, отримавши безліч позитивних відгуків і передзамовлень. Однак через вторгнення його реалізація призупинилася», – розповідає Євген.

Тоді команда переорієнтувала проєкт, розвинувши його військове призначення.

«Ця технологія забезпечує звʼязок між оператором і дронами, використовуючи направлене лазерне випромінювання. Звʼязок не вразливий до ворожих систем РЕБ», – пояснює Котух.

Про Talents for Ukraine він дізнався від президента KSE Тимофія Милованова, коли той відвідав тренінг із гуманітарного розмінування. Перемога стала для Євгена визнанням його вмінь і заслуг. Доктор наук, професор кафедри кібербезпеки НТУ «Дніпровська політехніка», зараз він не полишає і наукової діяльності. Лазерна оптична система передачі даних має діючий прототип і готова для інтеграції з військовими системами. 

Частину гранта в розмірі $5000 Євген витратив на підтримку Державного податкового університету в Ірпені. «Інша частина пішла на оплату публікації статті з квантових обчислень у журналі Nature – це дуже важливо для мене як для науковця. Зараз цей текст готується до друку», – розповідає Євген.

Крістіна Бердинських

журналістка, авторка проєкту «Єлюди» про учасників Революції гідності, історії якого стали основою для книги. У 2022-му увійшла у список BBC «Топ-100 жінок, що надихають світ»

Здійснюючи мрії. Як благодійний фонд Київської школи економіки підтримує обдарованих українців, котрі наближають перемогу /Фото 3

Крістіна Бердинських

Крістіна Бердинських у журналістиці з 2007 року. До повномасштабної війни вона висвітлювала політичне життя України, але ось вже півтора року вона як фрилансерка пише про російське вторгнення, про українців, котрі постраждали від нього. За цей час тексти Крістіни публікувалися у Liberation (Франція), «Курʼєрі Центральної Європи» (Франція), Stranger’s Guide (США), The Dial (США), Financial Times Weekend (Велика Британія), Sydsvenska Dagbladet (Швеція), Open Democracy (Велика Британія), Die Zeit (Німеччина).

«Я говорю про війну для міжнародної аудиторії. Важливо розповідати світу, що відбувається у нас, щоб інтерес до України не згасав. Я роблю усе можливе, щоб український голос звучав гучно», – каже Крістіна.

У журналістиці важливо не зупинятися і не вигорати, бо нині історичний час, який ми маємо фіксувати, певна вона.

Журналістка не надто очікувала на перемогу у Talents for Ukraine, та все ж вірила, що шанс є. Частину гранта від KSE на суму $5000 Крістіна планує витратити на донати. Частину залишить як фінансову подушку. «Фрилансер – це про невизначеність: не завжди знаєш, чи буде завтра робота. А грант трохи заспокоює у цьому плані», – каже вона.

Днями вийшов друком репортаж Крістіни, написаний спільно з французьким колегою Стефаном Сіоаном, про обмін українських військових, який відбувся 8 лютого, коли після 20 місяців полону додому повернулося 100 армійців. Зараз журналістка співпрацює з редакцією французької газети Libération – у спецвипуску, присвяченому другій річниці початку великої війни в Україні та 10-й річниці розстрілів на Майдані Незалежності, буде і її робота. Також триває робота над кількома статтями, присвяченими 10-річчю окупації Криму. 

Олександр Михед

український письменник, автор 10 книг, член Українського ПЕН (громадська організація, що захищає свободу слова і права авторів. Її назва є абревіатурою англійської фрази Poets, playwrights, Essayists and Novelists, тобто «поети, драматурги, есеїсти, романісти»). Лауреат Премії імені Юрія Шевельова за найкращу книжку есеїстики (2023 рік)

Здійснюючи мрії. Як благодійний фонд Київської школи економіки підтримує обдарованих українців, котрі наближають перемогу /Фото 4

Олександр Михед

До повномасштабної війни Олександр – кандидат філологічних наук і молодший науковий співробітник Інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, випускав літературний подкаст «Станція 451». Після вторгнення пише тексти для Financial Times, Guardian, Frankfurter Allgemeine Zeitung та інших закордонних ЗМІ.

24 лютого 2022-го Олександр почав писати книгу «Позивний для Йова» – вона вийшла друком у 2023 році.

«Від початку повномасштабного вторгнення я намагаюся розповідати історії повсякденного життя в Україні в умовах геноциду. Як говорити про війну? Як писати про жах, який годі уявити? Як описати любов до рідних, близьких, друзів? Як переплавити лють до ворога в слова?» – розповідає Олександр.

Зараз письменник – у лавах ЗСУ. «Тепер моя свідомість не може мислити категоріями художньої літератури. Вона заземлена, вкорінена у повсякдення», – каже він. 

Перемога у грантовій програмі Talents for Ukraine – це честь долучитися до креативної української спільноти, говорить Олександр Михед.

«Підтримка від KSE – інформаційна і фінансова – дає змогу продовжити творчу роботу, а також втілити проєкти-мрії та донатити на ЗСУ», – каже Олександр.

Олександр Грехов

автор ілюстрації для брендованого потяга «Голос країни», документує війну ілюстраціями

Здійснюючи мрії. Як благодійний фонд Київської школи економіки підтримує обдарованих українців, котрі наближають перемогу /Фото 5

Олександр Грехов

У 2017-му Олександр Грехов почав творчий шлях художника-ілюстратора. За кілька років він уже був іменитим художником – його персональні виставки проходили у Києві, Полтаві, Львові, Житомирі, Луцьку, Будапешті. У 2018–2019 роках у творчості Олександра почали з’являтися мотиви, пов’язані з російсько-українською війною. А після повномасштабного вторгнення він частіше й активніше заговорив про війну через ілюстрації. 

У творчому портфоліо Грехова – співпраця з відомими українськими виданнями, а також з брендами «Сільпо» і «Розетка». Влітку 2023-го він намалював ілюстрацію для брендування потяга «Голос країни», що курсував з Києва до польського Хельма. Олександр зобразив музику, що обʼєднує країни, та українських перелітних птахів, що символізували переселенців, які мігрували, але повернуться назад.

Зараз Грехов активно співпрацює з благодійними фондами: малює зображення у соцмережі, ілюструє оголошення про благодійні збори. Серед останніх робіт – передноворічна колаборація БФ «Повернись живим» з мережею магазинів JYSK. 10 грн від продажу кожного різдвяного гнома пішли на потреби батальйону гуманітарного розмінування Командування Сил підтримки.

Грант від KSE Грехов витратив на полотна, пензлі і фарби. Перемога у програмі стала для нього клаптем вільного часу, який можна присвятити власним проєктам. Олександр планує і надалі документувати війну ілюстраціями.

«У цьому – важливе історичне завдання. Зараз чуємо і бачимо безліч трагічних моментів, але маємо і життєствердні сюжети, які з плином часу забудуться. А зафіксовані в ілюстраціях, вони проживуть не одне покоління», – пояснює Грехов.

Talents for Ukraine – для всіх і кожного 

«Багато учасників вважали, що грантова програма не для них, а для когось талановитішого, – каже Світлана Денисенко. – До того ж у суспільстві звикли, що грант – це щось на кшталт соціальної допомоги. Але це далеко не так! Це реальна можливість для кожного, хто плідно і фахово працює у будь-якій галузі».

Емоції переможців першого етапу говорять самі за себе. Вони отримали грант просто і прозоро – без бюрократії, потрібні були лише паспорт, ІПН та номер банківського рахунку. Тож у KSE радять не відкладати заповнення заявки. «Більшість тих, хто виграв, спершу не вірили у таку можливість. Хай там як, але сміливим щастить першим», – усміхається Світлана Денисенко. 

Заповнити анкету учасника другого етапу програми Talents for Ukraine можна на сайті KSE за цим посиланням.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні