Категорія
Гроші
Дата

Оселя – є, оселі – нема. За допомогою державної програми у новобудовах, що будуються, продається лише 1,7% квартир. Як забудовники пропонують збільшити кількість угод

єОселя в Україні /Зображення згенеровано ШІ Midjourney в співавторстві з Анною Наконечною

На 1 лютого в програмі «єОселя» акредитовано 30 ЖК у стадії будівництва, де можна купити майнові права на майбутню квартиру Фото Зображення згенеровано ШІ Midjourney в співавторстві з Анною Наконечною

За програмою «єОселя» у забудовників можна купити житло у 245 ЖК, свідчать дані ЛУН. З них лише 30 ЖК на всю країну – це об’єкти у стадії будівництва. Що (чи хто) обмежує пропозицію?

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Українці поки не вірять у житло на стадії будівництва. Через побоювання, що забудовник може не завершити об’єкт, більшість намагаються купити вже готові квартири. Це допомагає вторинному ринку та девелоперам, які мають вже збудоване житло.

На квартири у будинках, що будуються, припадає лише 1,7% всіх угод за програмою «єОселя». Та й вибір такого житла в програмі невеликий. 

Приміром, в Києві, за даними сервісу ЛУН, за допомогою «єОселі», наразі можна купити житло у 25 збудованих будинках та у 18-ти, що будуються. В решті міст пропозиція набагато менша, випливає з даних сайту держкомпанії «Укрфінжитло», яка виступає державним оператором програми.

Чому за допомогою «єОселі» купляється менше житла, ніж планували держава і забудовники, та як вони планують збільшити кількість угод? Проста відповідь – перемогти у війні з РФ. Що ще?

ЖК – більше, квартир – менше

«Зараз у тренді все, що готове або на фінальній стадії готовності, і бажано з ремонтом», – говорить Ірина Шапка, керівна партнерка агенції DodomU. Тому на ринку нерухомості стало менше пропозицій у житлових комплексах: те, що було готове, топові девелопери вже розпродали. 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні