Дмитро Кузьмін, CEO Sense Bank /колаж Олександра Карасьова
Категорія
Компанії
Дата

Дивні справи в новому держбанку. CEO Sense Bank може піти у відставку попри лише три тижні роботи. Forbes дізнався, що відбувається в банку після націоналізації

Дмитро Кузьмін, CEO Sense Bank. Фото колаж Олександра Карасьова

Уряд та інші держструктури, що проводили націоналізацію Sense Bank, не виключають заміну голови правління Дмитра Кузьміна вже найближчим часом. Forbes дізнався причини та що відбувається всередині банку, що лише три тижні тому перейшов у державну власність.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Націоналізований кілька тижнів тому Sense Bank вже невдовзі може залишитися без CEO. Питання вірогідної відставки Дмитра Кузьміна, який очолив банк 22 липня, на момент написання цієї статті, ще не було вирішено остаточно, але вже предметно розглядалося. Про це повідомили шість співрозмовників Forbes: у трьох держустановах, що брали участь у націоналізації, та у банку.

Причини – деякі проблеми зі здоровʼям Кузьміна та головне – не надто переконлива робота нового менеджменту в перші тижні на чолі націоналізованого банку.

Forbes поговорив про ситуацію в Sense Bank з 11 співрозмовниками в самій установі та держструктурах, що були задіяні в націоналізації. Що відбувається в новому державному банку?

Чому зайшла мова про відставку Кузьміна із Sense Bank

8 серпня Forbes уперше отримав інформацію щодо можливої відставки Кузьміна від двох посадовців у різних державних структурах, які розповіли про це незалежно один від одного. На той момент з часу націоналізації Sense Bank минуло лише два тижні.

Що пішло не так за такий короткий термін? Операційно банк працює нормально, зазначає один із топменеджерів НБУ, що попрохав не згадувати його імені у цій статті, оскільки не уповноважений давати офіційні коментарі поза пресслужбою. Ключова проблема – в управлінській площині. Троє співрозмовників Forbes у банку та одній із держструктур незалежно один від одного відзначили суттєві проблеми з прийняттям рішень та в комунікації нового менеджменту та решти працівників «Сенсу». 

«Голова правління взагалі нічого не підписує, навіть «текучку», – каже на правах анонімності (через ризики конфлікту з керівництвом) один із менеджерів банку. Про це повідомив і один зі співрозмовників у державних структурах.

Ситуація досягла апогею в четвер, 10 серпня, коли Кузьмін навіть написав заяву про відставку, про що Forbes стало відомо від двох співрозмовників у державних структурах. Щоправда, вона не була належно оформлена з юридичної точки зору, уточнив один із них.

«З ним дійсно є проблеми, але остаточне рішення не прийнято», – сказав у розмові з Forbes один із членів уряду, що попросив не згадувати його імені та назви міністерства у цій статті через сенситивність теми. 

Дмитро Кузьмін /The Banking 50/thebanking50.nl

Дмитро Кузьмін Фото The Banking 50/thebanking50.nl

Сам Кузьмін не відповів на прохання Forbes дати коментар для цієї статті. Голова наглядової ради «Сенсу» Шевкі Аджунер послався на коментар пресслужби про те, що банк «не коментує безпідставних чуток». Член наглядової ради Владислав Власюк також назвав цю інформацію «чутками».

Зараз Кузьмін перебуває у відпустці через погіршення стану здоровʼя, за інформацією трьох співрозмовників у банку та НБУ.

«План А – CEO все ж залишається та швидше адаптується до роботи», – каже посадовець у Нацбанку. План Б, тобто у випадку відставки Кузьміна, – «Сенс» очолить чинна заступниця голови правління банку Олена Зубченко, зазначили двоє співрозмовників у держструктурах. Наглядова рада може розглянути питання заміни CEO на початку наступного тижня, зазначили два співрозмовники у банку та одній з держструктур.

Що відбувається із Sense Bank після переходу в держвласність

Чим жив Sense Bank у перші тижні після націоналізації?

Перше, що відзначають співрозмовники Forbes у банку, – відсутність нормальної комунікації з новим правлінням. «Працівники, що намагаються реалізувати якісь ідеї, зробити продукт, досі не можуть зустрітися ані з членами правління, ані з головою, – каже один із менеджерів «Сенсу», що попросив щодо анонімності через ризики персонального конфлікту. – Немає навіть зустрічей із директорами управлінь».

Через режим «спілкування лише службовими записками» ситуація в банку нагадує італійський страйк на рівні менеджменту нижче правління, додає співрозмовник у одній із держструктур, що був долучений до процесу націоналізації та пошуку нового менеджменту. Він попросив не вказувати місце роботи через значну сенситивність теми. 

Двоє менеджерів середньої ланки банку заперечують саботаж із боку персоналу. «У тих напрямах, що я знаю, менеджери, навпаки, чекають прийняття рішень «на горі», – наголошує один із них.

Дивні справи в новому держбанку. CEO Sense Bank може піти у відставку попри лише три тижні роботи. Forbes дізнався, що відбувається в банку після націоналізації /Фото 1

Зустріч нового правління та наглядової ради Sense Bank із керівництвом НБУ. Фото – пресцентр Нацбанку

Друге – тотальне сповільнення ухвалення рішень, каже інший менеджер середньої ланки банку на умовах анонімності (попросив про це з аналогічних причин).

Правління замкнулося у своїх кабінетах, не підписують документи для життя компанії, каже інший співрозмовник у банку на умовах анонімності.  

«Ми припускали, що ситуація буде, як в інших держбанках, – додає перший співрозмовник серед менеджерів «Сенсу». – Всі боятимуться щось робити, головне – нічого не чіпати, папери не купляти, не продавати, а то прийде умовна прокуратура». 

Третє – нове правління не привело у банк своїх людей, кажуть двоє співрозмовників в установі та один колишній топменеджер «Сенсу».

Попри все, масових звільнень у «Сенсі» немає, не пішов жоден із директорів департаменту, кажуть троє співрозмовників Forbes – двоє серед менеджерів середньої ланки і один із колишнього керівництва. «Люди не хочуть іти з банку і втрачати команду, – каже один із працівників. – Вони розуміють, що в решті місць, скоріше за все, буде гірше. Навіть у приватних банках». 

Поки що найпомітніша втрата банку після націоналізації – звільнення колишнього начальника аналітичного відділу «Сенсу» Олексія Блінова. У коментарі Forbes він зазначив, що ухвалив рішення про звільнення в разі націоналізації ще минулого літа. «Воно ніяк не повʼязане з новим топменеджментом», – запевняє він. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні