Категорія
Гроші
Дата

Людина з іноземних банків та «професійний» член наглядових рад. Сенс Банк отримав новий менеджмент на чолі з Дмитром Кузьміним та Шевкі Аджунером. Хто ще керуватиме новим держбанком

Шевкі Аджунер та Дмитро Кузьмін /Shutterstock/фото з особистого архіву/Колаж Олександра Карасьова

Шевкі Аджунер та Дмитро Кузьмін Фото Shutterstock/фото з особистого архіву/Колаж Олександра Карасьова

Націоналізований Сенс Банк, який до цього належав росіянам Михайлу Фрідману, Петру Авену та партнерам, очолив не надто відомий український банкір Дмитро Кузьмін. Головою наглядової ради установи став турецький фінансист Шевкі Аджунер, який вже працював у трьох наглядових радах різних держкомпаній і навіть встиг посудитись з Нацбанком. Що про них відомо та хто ще увійшов до нового топменеджменту Сенс Банку?

«Наша мета – зміцнити лідерські позиції на ринку та продовжувати впроваджувати інноваційні продукти та технології», – пишуть у відкритому листі до клієнтів новий CEO та голова наглядової ради щойно націоналізованого Сенс Банку Дмитро Кузьмін та Шевкі Аджунер.

Імена нових очільників нової державної фінустанови не були відомі практично до останнього моменту. Якщо Аджунер має великий досвід в наглядових радах українських держкомпаній, то про Кузьміна майже немає публічної інформації. Обидва фінансисти не відповіли на прохання Forbes про коментар (Аджунер погодився поговорити, але за посередництва пресслужби).

Який професійний бекграунд вони мають та хто ще увійшов до керівництва державного Сенс Банку?

Що про CEO Сенс Банку Дмитра Кузьміна розповідають банкіри

Імʼя Дмитра Кузьміна як можливого очільника Сенс Банку після націоналізації зʼявилося не одразу. Наприкінці червня пʼятеро співрозмовників Forbes у держструктурах, залучених до процесу переходу банку в держвласність, та самій установі називали ймовірною кандидаткою на цю посаду Галину Пахачук, яка працювала в націоналізованому ПриватБанку, а зараз очолює департамент фінансового контролінгу НБУ.

У відкритому доступі про Кузьміна обмаль інформації. Шестеро опитаних Forbes банкірів та фінансистів (серед них експрацівники НБУ і топменеджери великих українських банків) змогли небагато розповісти про нього. Тільки кілька людей зазначили, що знайомі із ним.  

Із серпня по грудень 2016-го Кузьмін обіймав посаду СЕО Універсал Банку. В цей час тодішній власник цієї установи грецький Eurobank EFG вже готувався до продажу активу Сергієві Тігіпку. Кузьмін залишив банк після закриття цієї угоди.

The Banking 50/thebanking50.nl

Дмитро Кузьмін, новий CEO Сенс Банку. Фото The Banking 50/thebanking50.nl

Протягом карʼєри він пройшов шлях від позицій інженера-технолога та провідного інженера-програміста до головного бухгалтера та члена правління. Перед тим як обійняти топпозиції в «Універсалі», Кузьмін працював у Сітібанку, зокрема виконував обовʼязки фіндиректора, розповідає заступник виконавчого директора від України в МВФ Владислав Рашкован, який у 2014–2016 роках був заступником голови НБУ. Він знайомий з Кузьміним ще з часів, коли був фіндиректором UniCredit Bank.

Також вони перетинались під час зустрічей Американської торговельної палати в Україні. «Кузьмін там представляв Сіті, завжди був активним та мав хороші ідеї по розробці законодавства, боротьбі з якимись негараздами в НБУ та Комісії з цінних паперів», – згадує Рашкован. 

Після звільнення з Універсал Банку Кузьмін працював у латвійській дочірній установі ПриватБанку (PrivatBank Latvia) після його націоналізації, додає Рашкован. 48% акцій цієї установи держава отримала після переходу «Привату» у держвласність у 2016-му. Кузмін був представником держбанку у наглядовій раді PrivatBank Latvia, уточнює співрозмовник, що також займався справами цієї установи в інтересах ПриватБанку. Згадка про Кузьміна, як члена наглядової ради є і у звітності банку. У листопаді 2022-го PrivatBank Latvia здав банківську ліцензію.

«Маю хороші враження і як про людину, і як про спеціаліста», – каже про Кузьміна радник голови Офісу президента та член наглядової ради Укрексімбанку Олександр Бевз, який у 2015–2021 роках був директором департаменту ліцензування НБУ. Підстав вважати, що він не підходить на посаду СЕО Сенс Банку, немає, додає він. 

Що від нього вимагатиметься у Сенс Банку? Першочерговими задачами можуть бути стабілізація банку, аудит та аналіз активів, підготовка установи до приватизації, розмірковує Рашкован. «Впевнений, що Кузьмін впорається», – вважає він. 

Хто ще увійшов у правління Сенс Банку 

Склад правління та наглядової ради націоналізованого «Сенсу» повідомили 24 липня. Членами правління стали:

Олена Зубченко. До цього – директорка департаменту фінансової політики Міністерства фінансів, стала заступницею голови правління. Також вона є членкинею наглядових рад Державної іпотечної установи, Фонду розвитку підприємництва та «Офісу адміністрування проєктів міжнародного фінансового співробітництва». Згідно з біографією на сайті ДІУ, Зубченко є юристкою. Вона працювала в низці юрфірм, з 2017 до 2019-го – у державному ПриватБанку. У Мінфіні – з червня 2020-го.

Олексій Шклярук отримав посаду члена правління, головного ризик–менеджера. Як вказано у його профілі в LinkedIn, з 2016-го він був членом правління Агропросперіс Банку, працюючи за напрямом ризик-менеджмент. Ще раніше працював у Credit Agriclole за тим же профілем, а перед цим – у ПроКредит Банку.

Інна Тютюн – з 2018 року працювала заступницею голови Української асоціації фінтех та інноваційних компаній, до цього була заступницею голови правління державного Укргазбанку.   

Андрій Соколов. Згідно з профілем у LinkedIn, з кінця 2017-го працював у банку «Південний», зокрема заступником директора департаменту корпоративного бізнесу. Перед цим працював у Правекс Банку.

Хто увійшов до Наглядової ради «Сенсу»

Getty Images

Шевкі Аджунер призначений головою Наглядової ради нового держбанку Сенс Банк. Фото Getty Images

Головою Наглядової ради нового держбанку призначили турецького функціонера Шевкі Аджунера, який у 2013–2018 роках очолював представництво ЄБРР в Україні.

Крім цього, фінансист вже зібрав цілу колекцію з посад у наглядових радах українських компаній і банків.  З 2018-го до 2021-го він очолював наглядові ради «Укрзалізниці» та «Укренерго». З червня 2019-го був головою НР державного Ощадбанку. Щоправда, вже 1 жовтня 2019-го Мінфін достроково припинив повноваження низки членів НР Ощадбанку, зокрема й Аджунера, оскільки НБУ не погодив ці кандидатури. 

Дискваліфіковані члени НР Ощадбанку тоді заявили, що «шоковані» рішенням регулятора. Також вони припустили, що реальна причина їхньої «дискваліфікації» — рішення Наглядової ради продовжити контракт з тодішнім головою правління «Ощаду» Андрієм Пишним (нині – голова НБУ). 

Історія судової суперечки Аджунера та НБУ

Наприкінці 2019 року Аджунер подав позов проти НБУ до Окружного адмінсуду Києва. Він вважав рішення про припинення своїх повноважень у НР Ощадбанку «упередженим, незаконним і таким, що прийнято регулятором з перевищенням своїх повноважень». 

У лютому 2020-го ОАСК задовольнив позов турецького фінансиста і скасував рішення НБУ. Та в липні того ж року НБУ виграв апеляцію. На цьому історія не завершилась, і у травні 2021 року Верховний Суд ухвалив касаційне рішення на користь Аджунер. Та попри це до Наглядової ради «Ощаду» він вже не потрапив. 

Хто ще потрапив до Наглядової Ради «Сенсу»?

Незалежні члени: колишній керуючий партнер PwC Legal Україна, директор з юридичних питань (CLO) DNA Payments Group Андрій Пронченко та голова правління Української асоціації фінтех та інноваційних компаній Ростислав Дюк (його колишня заступниця Інна Тютюн увійшла до складу правління банку). 

Представники держави: Андрій Свистун, що з травня до листопада 2022 року був членом Наглядової ради державного Укргазбанку, та Владислав Власюк. У 2015-му був заступником начальника Департаменту патрульної поліції, згодом очолив апарат голови Нацполції. З грудня 2017-го був директором директорату з прав людини, доступу до правосуддя та правової обізнаності Мін’юсту. Зараз секретар міжнародної робочої групи з питання санкцій проти Росії (група Єрмака – Макфола).  

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні