Категорія
Гроші
Дата

Forbes Digital

Відновлення історичної справедливості. НБУ пропонує відмовитися від «московських копійок» та повернути дріб'язку старовинну назву «шаги». Навіщо це потрібно

3 хв читання

Відновлення історичної справедливості. НБУ пропонує відмовитися від «московських копійок» та повернути дріб'язку старовинну назву «шаги». Навіщо це потрібно /НБУ, колаж Forbes Ukraine

НБУ, колаж Forbes Ukraine

Національний банк пропонує змінити назву українських розмінних монет з «копійок» на «шаги». Так називався дріб'язок за часів українських держав минулого – Гетьманщини та УНР. Для перейменування потрібно внести зміни до закону «Про Національний банк України», а отже, рішення Верховної Ради. Чим НБУ аргументує це саме зараз?

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

2 вересня, у день запровадження гривні як української грошової одиниці, голова НБУ Андрій Пишний озвучив свою пропозицію змінити назву українських розмінних монет з «копійок» на «шаги» (у множині наголос на першому складі, але у родовому відмінку – на другому). «Копійка не має жодного відношення до української етимології та України, – сказав він на пресконференції . – Питома українська назва частини гривні – шаг».

Це дійсно назва дрiбної монети, що використовувалась за часів існування українських держав минулого. У XVII столітті така монета була в обігу в Гетьманщині. У період відновлення державності у 1917–1921 роках шаг як складова частина гривні мав вигляд паперових марок.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд