Категорія
Гроші
Дата

Forbes Digital

Врятувати українську енергетику. Бізнес і державні компанії роблять ставку на газові електростанції. Наскільки це довго, дорого та чи вистачить на всіх обладнання

3 хв читання

Газопоршнева електростанція в Ірпені в 2023 році. /Олександр Маркушин / Telegram

На початку 2023 року в Ірпені почала роботу перша газопоршнева мініелектростанція, призначена для заживлення критичної інфраструктури. Фото Олександр Маркушин / Telegram

Український бізнес активно інвестує в газові електростанції. «Епіцентр», «Біосфера», «Західнадрасервіс», «Нова пошта» і решта вкладають мільйони доларів у автономність. Чи зможуть виробники задовольнити наростаючий попит з України, звідки залучати інженерів для встановлення технологічного обладнання та яка ціна питання?

Україна потребує 3500 МВт газотурбінних та газопоршневих установок загальною вартістю до $3,5 млрд – таку оцінку в розмові з Forbes дає директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко. У нього є експертиза з питання – він супроводжує кілька проєктів зі встановлення таких станцій в Україні.  

Цієї додаткової потужності, за словами Харченка, вистачить, щоб зняти гострий дефіцит електрики в країні. Але реалізація цього плану займе не менш як три роки. Цьогоріч буде збудовано до 300 МВт таких установок, ще 700 МВт – до зими 2025–2026 років, прогнозує Харченко.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд