Зміна настроїв. НБУ попередив про тривожні сигнали в економіці та вирішив до кінця року не знижувати облікову ставку. Що це може означати для інфляції, курсу гривні та зростання ВВП /Ілюстрація Shutterstock / Анна Наконечна
Категорія
Гроші
Дата

Forbes Digital

Зміна настроїв. НБУ попередив про тривожні сигнали в економіці та вирішив до кінця року не знижувати облікову ставку. Що це може означати для інфляції, курсу гривні та зростання ВВП

5 хв читання

Ілюстрація Shutterstock / Анна Наконечна

Національний банк вирішив зупинити цикл зниження облікової ставки, залишивши її на рівні 13%. Регулятор повʼязує це з пришвидшенням інфляції та необхідністю стабілізувати ситуацію на валютному ринку. Чи погоджується з цим опитані Forbes аналітики з Goldman Sachs, Dragon Capital та OG Research?

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

«Семеро членів Комітету з монетарної політики НБУ бачать потенціал для зниження облікової ставки до 12–12,5% до кінця року, четверо вважають його практично вичерпаним», – йшлося у повідомлені пресслужби Нацбанку за підсумками дискусії щодо рівня облікової ставки 12 червня. Через півтора місяці правління регулятора погодилось з думкою меншості своїх експертів.

25 липня НБУ вирішив не знижувати облікову ставку після трьох таких помʼякшень поспіль. З березня ставка знизилась з 15 до 13,5%, хоча ще на початку року Нацбанк не збирався змінювати свою політику, якою він впливає на інфляцію та загалом вартість грошей в економіці, раніше другого півріччя.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд