Категорія
Новини
Дата

НБУ несподівано знизив облікову ставку з 15% до 14,5% на тлі сповільнення інфляції

Національний банк знизив облікову ставку на 0,5 в.п. – до 14,5%, а також знизив ставки за тримісячними депозитними сертифікатами до 17,5% і за кредитами рефінансування – до 19,5%. Про це під час монетарного брифінгу оголосив голова НБУ Андрій Пишний. Раніше комітет монетарної політики прогнозував повернення до зниження ставки з другої половини року.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • Подальше сповільнення інфляції, стабільність на валютному ринку та очікування значної фінансової допомоги від партнерів дають підстави почати зниження облікової ставки раніше, ніж заплановано, вказує регулятор. 
  • Ставки за кредитами рефінансування і тримісячними депозитними сертифікатами знизили на 1,5 в.п. Тепер ставка за тримісячними депсертами становить облікова ставка + 3% (17,5%), за кредитами рефінансування – облікова ставка + 5% (19,5%).
  • У лютому інфляція сповільнилася до 4,3% у річному вимірі. Зокрема, це сталось через більшу пропозицію окремих продуктів харчування та ефектів минулорічних врожаїв. Наприклад, через теплу погоду й активізацію продажу продукції зі сховищ знижувались ціни на деякі овочі, зазначили в НБУ. Мали також ефект переорієнтація деяких виробників на внутрішній ринок та заморожені тарифи на низку житлово-комунальних послуг. 
  • Інфляція залишатиметься в межах цільового діапазону 5% ± 1 в. п. у найближчі місяці та лише помірно пришвидшиться в другому півріччі, прогнозують у Нацбанку. Зростання доходів населення та підвищені витрати бізнесу сприятимуть пришвидшенню інфляції. 

Контекст

Опитані «Інтерфакс-Україна» напередодні банкіри очікували збереження облікової ставки на рівні 15% річних. За даними опитування інвесткомпанії ICU, понад 70% фінансистів та експертів очікували збереження облікової ставки на попередньому рівні.

На початку війни Національний банк вирішив не змінювати облікову ставку, залишивши її на рівні 10%, намагаючись зберегти стабільність фінансового сектору іншими методами. Але 2 червня 2022 року НБУ різко підвищив ставку до 25%, що стало одним із найбільш різких підвищень в історії. 

27 липня НБУ вперше з червня 2022-го знизив облікову ставку з 25% до 22% з огляду на сповільнення інфляції та доволі стійку ситуацію на валютному ринку. 14 вересня регулятор продовжив цикл зниження ставки і змінив її з 22% до 20%. У жовтні ставка зменшилася до 16%, а в грудні – до 15%. Тепер ставка становить 14,5%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні