Категорія
Новини
Дата

80 000 т солі «Екстра» на рік. На Закарпатті оцінили запаси Тереблянського соляного родовища

До 2026 року на Тереблянському соляному родовищі в Закарпатській області можна буде добувати щонайменше 80 000 т солі «Екстра» на рік. Про це повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Після попередніх геологічних досліджень та апробації Тереблянського соляного родовища у 2015 році зафіксовано, що воно має запаси камʼяної солі обсягом 15,5 млн тонн за категорією С1 і 505,4 млн т із невизначеним промисловим значенням за категорією С2, зазначив він.
  • За словами Микити, глибина залягання солі в межах родовища – від 30 до 500 м. «Це дає можливість до 2026 року після освоєння повної виробничої потужності добувати до 300 000 т, зокрема 80 000 т солі «Екстра» на рік, з перспективою наростити обсяг видобутку за умови добудови переробних потужностей.
  • «За попередніми підрахунками вже до кінця 2023 року технічна сіль може бути поставлена на підприємства для утримання доріг у зимовий період. У перспективі родовище на 100% зможе забезпечити ці потреби України, що є критично важливим, враховуючи колосальне зростання ринкової ціни на цей продукт», – наголосив Микита.

Ключові факти

Проєкт із видобутку солі на Закарпатті має державне значення, у межах інвестиційної угоди з ТОВ «Катіон Інвест» триває розробка родовища солі, пише «Інтерфакс-Україна».

Згідно з Єдиним держреєстром, ТОВ «Катіон Інвест» зі статутним капіталом 4,3 млн грн створено у 2014 році. 95% його акцій належать Валентину Кондратьєву та 5% – Ігорю Герею.

За попередніми підрахунками, в перспективі родовище зможе забезпечити 100% потреби України в технічній солі. Наразі потреба країни в такій солі становить до 450 000 т на сезон.

Першу сіль з Тереблянського соляного родовища видобули на початку серпня.

У квітні 2022 року ДП «Артемсіль», розташоване в місті Соледарі неподалік Бахмута Донецької області, зупинилося через постійні ворожі обстріли. Україна наразі змушена імпортувати сіль із Польщі, Румунії, Угорщини та інших країн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні