Категорія
Новини
Дата

ДТЕК інвестує у проєкт будівництва системи зберігання енергії в Польщі

Компанія ДТЕК долучилася до проєкту з будівництва першої в Польщі великої системи зберігання електроенергії, йдеться у пресрелізі компанії. У 2022 році проєкт отримав підтримку польського ринку потужності з 2027 року на 17 років.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • 27 березня дочірня компанія ДТЕК – DRI – підписала угоду про купівлю акцій спеціальної проєктної компанії, створеної польською компанією Columbus Energy. Це дасть їй право на будівництво систем зберігання електроенергії потужністю 133 МВт на півдні Польщі за умови отримання необхідних дозволів. 
  • Цей проєкт – ключовий елемент плану ДТЕК з інтеграції українського енергетичного ринку до глобального ринку ЄС, зазначається у повідомленні.
  • ДТЕК розраховує, що поглиблення співпраці з енергосистемою Польщі дасть можливість Україні в умовах енергодефіциту розраховувати на поставки електроенергії з ЄС, особливо в умовах енергетичного терору Росії. 
  • DRI планує закрити угоду з Columbus Energy протягом найближчих місяців і розпочати будівництво на майданчику в четвертому кварталі 2024 року, щоб завершити будівництво і ввести обʼєкт в експлуатацію на початку 2026 року.
  • ДТЕК зазначила, що вже має досвід роботи з технологією зберігання енергії завдяки проєкту в Енергодарі, який було реалізовано у 2021 році.
  • Орієнтовна сума угоди, пов’язаної з продажем частки, становитиме до €30 млн, приблизно 30% ДТЕК має виплатити до закриття угоди, повідомило польське агентство PAP. Керівництво Columbus Energy зазначило, що остаточна сума буде залежати від виконання різних умов, прописаних в угоді.

Контекст

У 2021 році ДТЕК запустив в Енергодарі (наразі тимчасово окупована територія Запорізької області) першу в Україні промислову літій-іонну систему накопичення енергії (СНЕ) потужністю 1 МВт і ємністю 2,25 МВтгод. Батарея встановлена на майданчику Запорізької ТЕС і призначена для накопичення, зберігання та віддачі електроенергії в мережу, а також для надання послуг із забезпечення надійності енергосистеми України. 

Системи накопичення електроенергії – один із швидкозростаючих секторів електроенергетики. За 10 років цей сектор виріс приблизно у 50 разів, середньорічні темпи зростання склали 47%. До 2040 року сумарна потужність накопичувачів перевищить 1 ТВт, за прогнозами Bloomberg NEF. 

Інтерес до СНЕ зростає на тлі зростання частки поновлюваних джерел енергії (ВДЕ), який викликав дві проблеми. Перша – пік вироблення у ВДЕ не збігається з піком споживання. СНЕ дозволяють усувати добовий дисбаланс між виробленням ВДЕ і попитом на електроенергію. Друга – різкі зростання і падіння потужності, зокрема, вітрових електростанцій, погіршують якість електроенергії. Електрохімічні СНЕ здатні швидше реагувати на перепади потужності, ніж традиційна теплова генерація.

Український регулятор минулого року видав першу ліцензію зі зберігання енергії. Її отримало ТОВ «Будпауер», що входить до групи компаній Kness. «Будпауер» володіє промисловою установкою зберігання енергії потужністю 1 МВт у Вінниці.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні