З липня ЄС обмежить імпорт агропродукції з РФ та Білорусі, наступна металургія,  – Качка /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

ЄС може запровадити обмеження на імпорт російської металургії аналогічні до аграрних – Качка

2 хв читання

З липня ЄС обмежить імпорт агропродукції з РФ та Білорусі, наступна металургія, – Качка Фото Getty Images

Європейський Союз може запровадити заборонні тарифи на імпорт продуктів металургії з Росії та Білорусі, повідомив Тарас Качка, заступник міністра економіки, торговий представник України в інтерв’ю Forbes Ukraine. Схожі обмеження ЄС вже з 1 липня почнуть діяти щодо російських та білоруських сільськогосподарських товарів, додав він.

Торік Євросоюз імпортував 4,8 млн т російської продукції ГМК на €2,4 млрд, свідчать дані Євростату.

Як створити продукт, який полюблять клієнти? Отримайте цінні поради від співвласника monobank™ – Олега Гороховського. Купуйте квиток на Форум підприємців, який відбудеться 27 червня.

Ключові деталі

  • Запроваджені 30 травня обмежувальні заходи Євросоюзу щодо російських та білоруських сільськогосподарських продуктів вже з 1 липня фактично призупинить імпорт цих продуктів до країн блоку, повідомив Качка.
  • Постанова Ради ЄС підвищує мита на зернові, олійні культури та продукти з Росії та Білорусі до 95 євро за тонну у більшості випадків. 
  • Це дуже гарне рішення, оскільки на відміну від санкцій не носить безпекового характеру, пояснив Качка. «Там немає гуманітарних питань, якими дуже маніпулює Росія, – додав він. – Рішення ніяк не впливає на постачання харчів на світові ринки, особливо на Глобальний Південь».  
  • При цьому воно знімає напругу між Україною та європейськими фермерами, зазначив торгпред України: проблеми для польських і французьких виробників створювала саме присутність на ринку ЄС російських агротоварів, а не українських, нагадав він.
  • Такий самий інструмент у майбутньому може використовуватися й щодо тиску на металургійну продукцію з Росії. Він пояснив, що частина сталеварних потужностей всередині ЄС фактично можуть існувати лише завдяки сировині з РФ, тож це питання досить чутливе. «Але, на нашу думку, підтримувати такі зв’язки аморально, тому працюємо, щоб заміщати російський металургійний експорт в ЄС продукцією з України», – додав Качка. 

Контекст

Навіть із санкціями проти Росії, гірничо-металургійний комплекс РФ успішно здійснює експорт продукції до країн Європейського союзу. У 2023 році блок імпортував 4,8 млн т російської продукції ГМК на €2,4 млрд, свідчать дані Євростату.

За оцінками European Policy Center, до 90% деяких типів нікелю, що використовуються в Європі, надходить саме від російських постачальників.

Імпорт зернових продуктів ЄС із Росії значно збільшився після повномасштабного вторгнення Росії до України 24 лютого 2022 року. Водночас ЄС виробляє понад 300 млн тонн зернових та олійних культур щорічно і є нетто-експортером перших, тому він не потребує російського та білоруського імпорту.

30 травня, Рада ЄС прийняла постанову, яка спрямована на стягнення мита на зернові продукти, імпортовані з Росії та Білорусі. Нові тарифи запобігатимуть дестабілізації зернового ринку ЄС, зупинять російський експорт незаконно привласненого зерна, виробленого на території України, і не дозволять Росії використовувати доходи від експорту до ЄС для фінансування своєї агресивної війни проти України, сказав міністр фінансів Бельгії Вінсент Ван Петегем.

«Це ще один спосіб, у який ЄС демонструє стабільну підтримку Україні», – зазначив він.  

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Передзамовлення нового номеру Forbes Ukraine. Купуйте зараз за 209 грн замість 279 грн

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні