Категорія
Новини
Дата

Рада ЄС схвалила підвищення мит на імпорт зерна з Росії та Білорусі

2 хв читання

Рада ЄС прийняла ухвалу, метою якої є введення заборонних мит на зернову продукцію, що імпортується з Росії та Білорусі, повідомляє пресслужба інституції. Постанова збільшує мита на зернові, олійні культури та продукти їх переробки з Росії та Білорусі настільки, що на практиці імпорт цих продуктів буде припинено.

Брюссель довгий час чинив опір вимогам обмежити російський та білоруський імпорт, стверджуючи, що такий крок може підірвати глобальні продовольчі ринки та завдати шкоди країнам, що розвиваються. Зрештою Єврокомісія представила відповідну пропозицію Раді ЄС 22 березня.

Ключові факти

  • Встановлені сьогодні нові тарифи спрямовані на те, щоб на практиці зупинити імпорт зерна з Росії та Білорусі до ЄС. 
  • За словами міністра фінансів Бельгії Вінсента Ван Петегема,заходи запобігатимуть дестабілізації зернового ринку ЄС, зупинять російський експорт незаконно привласненого українського зерна, і не дозволять Росії використовувати доходи від експорту до ЄС для фінансування своєї війни проти України. 
  • «Це ще один спосіб, через який ЄС демонструє постійну підтримку Україні», – сказав він.
  • Йдеться про імпортні тарифи на зернові, олійні та похідні продукти, а також на гранульований буряковий жом та сушений горох з Російської Федерації та Республіки Білорусь, за які імпортери зараз сплачують низькі мита або не сплачують їх узагалі. Ці товари будуть позбавлені доступу до тарифних квот ЄС.
  • Ці заходи стосуються продукції, що походить з РФ або Білорусі або експортується прямо або опосередковано з Російської Федерації або Республіки Білорусь до ЄС. 
  • Обмеження не вплинуть на транзит через ЄС з обох країн до інших третіх країн.
  • Постанова буде опублікована в Офіційному журналі ЄС. Заходи набудуть чинності 1 липня.

Контекст

Імпорт зернових продуктів ЄС із Росії значно збільшився після повномасштабного вторгнення Росії до України 24 лютого 2022 року. Водночас ЄС виробляє понад 300 млн тонн зернових та олійних культур щорічно і є нетто-експортером перших, тому він не потребує російського та білоруського імпорту.

Хоча Росія залишається відносно невеликим постачальником цієї продукції на ринок ЄС, вона є провідним світовим виробником та експортером цієї продукції.

Більше того, є докази того, що Російська Федерація наразі незаконно привласнює великі обсяги такої продукції на територіях України, які вона незаконно окупувала, та спрямовує їх на свої експортні ринки як нібито російську продукцію.

Брюссель опирався вимогам обмежити російський та білоруський імпорт, стверджуючи, що такий крок може підірвати глобальні продовольчі ринки та завдати шкоди країнам, що розвиваються.

Але навесні у ЄС дійшли згоди щодо запровадження мита у розмірі €95 за тонну на зернові з Росії та Білорусі. Це призведе до збільшення цін щонайменше на 50%. Мита у розмірі 50% будуть також встановлені на насіння олійних культур та продукти їх переробки.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні