Категорія
Новини
Дата

ЄБРР видасть €53 млн кредитів на продовольчу безпеку України

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) виділяє двом банкам і одній компанії кредитне фінансування з метою підтримки продовольчої безпеки в Україні на суму €53,25 млн. Про це йдеться у пресрелізі банку.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • ЄБРР укладає з окремими місцевими банками й лізинговою компанією угоди про розподіл ризиків, які покривають більше ніж половину кредитного ризику за їхніми новими кредитами на загальну суму до €53,25 млн.
  • Частка ризиків, яку ЄБРР покриває за угодами з «ПроКредит Банком», «ОТП Банком» (Україна) та «ОТП Лізинг», становить €30 млн.
  • «Інструменти розподілу ризиків ЄБРР збільшують спроможність місцевих фінансових установ надавати доступ до фінансування приватним українським компаніям, які працюють у таких критично важливих аграрних та пов’язаних з аграрним сектором галузях, як вирощування та переробка сільськогосподарських культур, харчова промисловість, транспортування та імпорт», — зазначає ЄБРР.
  • За угодою з «ПроКредит Банком», який є 14-м за розміром банком в Україні, ЄБРР бере на себе 60% ризику за кредитами на загальну суму до €25 млн, що будуть надані цим банком (тобто €15 млн).
  • За угодою з ОТП Банком (девʼятим за розміром українським банком), ЄБРР бере на себе 60% ризику за кредитами на загальну суму до €8,75 млн (€5,25 млн).
  • За угодою з компанією «ОТП Лізинг» ЄБРР покриває 50% ризику за кредитами на €19,5 млн (€9,75 млн).

Контекст

Як ідеться в пресрелізі, спеціальний пакет ЄБРР із підтримки продовольчої безпеки цього року передбачає надання Україні €200 млн інвестицій у продовольчу безпеку. До загального обсягу інвестицій €1 млрд, запланованого ЄБРР на цей рік в Україні, також входить підтримка торгівлі, енергетичної безпеки, життєво важливої інфраструктури та фармацевтичної галузі.

Війна також створює ризики для продовольчої безпеки у глобальному вимірі, оскільки Україна є значним експортером продовольчих товарів. Її частка у світовому експорті пшениці становить майже 10%, кукурудзи – 14%, соняшникової олії – 37%.

Через блокування портів Україна не може вивезти близько 90 млн т агропродукції.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні